Veroordeling Egyptische acteur Adel Imam wegens belediging islam roept woede op

Acteur Adel Imam tegen wie een strafzaak liep wegens belediging van de islam is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met dwangarbeid. Plus een boete van 1000 pond. De grootste komiek van Egypte werd ervan beschuldigd in zijn films te spotten met autoriteiten en politici en de islam en haar symbolen te beledigen. De verwachting dat-ie zou worden vrijgesproken is niet bewaarheid. Conservatieve Moslimbroeders en radicaal-conservatieve salafisten hebben een meerderheid van 70% in het parlement. Imam gaat in beroep.

De veroordeling bevestigt de vrees van de culturele en liberale elite dat de islamisten de meningsuiting willen inperken. Afschaffing van de artistieke vrijheid bedreigt kunstenaars in hun bestaansrecht en het land in zijn vrijheid. Al Ahram Online citeert acteur Amr Waked dat men het niet eens hoeft te zijn met een kunstenaar, maar dat niemand het recht heeft hem of haar het werken onmogelijk te maken of zelfs in de gevangenis te gooien. Filmmaker Ahmad Abdalla ziet het vonnis als een ‘terroristische daad tegen kunstenaars‘ en ‘een klap in het gezicht van de serieuze cinema‘. Anderen menen dat Egypte hiermee terugkeert naar de Middeleeuwen.

Het onlangs opgerichte Egyptian Creativity Front houdt op 26 mei een demonstratie. Tevens is het een protest tegen het proces van regisseurs Sherif Arafa, Nader Galal en Mohamed Fadel en schrijvers Wahid Hamed en Lenin El-Ramly wegens ‘belastering van de islam‘. Niet valt in te zien hoe een minderheid van weldenkende burgers zich nog kan verzetten tegen het conservatisme van de Moslimbroeders en het Al-Nour blok.

Foto 1: Adel Imam in The Terrorist (Al-irhabi), 1994
Foto 2: Baarden op site Al-Nour

Advertentie

4 gedachten over “Veroordeling Egyptische acteur Adel Imam wegens belediging islam roept woede op

 1. Mij zien ze niet meer in Egypte. Prachtig land, daar niet van, maar die dominante mannencultuur vind ik verschrikkelijk.

  Like

 2. @Lidy
  Mee eens. De vrouwonvriendelijkheid is nog wel het ergste van alles. Er is nu een voorstel dat zelfs vrouwen tot 6 uur na hun dood niet beschermt tegen de hitsigheid van de mannen. De verwachting is trouwens niet dat het een parlementaire meerderheid haalt, maar waarover toch wordt nagedacht. Dat voorstel geeft mannen het recht op ‘afscheidssex’ nadat hun vrouw gestorven is. Het voorstel is mogelijk geinspireerd op de gedachten van een Marokkaanse moslimgeestelijke die zoiets wil toestaan. Ik ken maar een woord om dat te karakteriseren: ziek.
  http://nos.nl/artikel/366659-vrouwen-egypte-tegen-sekswet.html

  Like

 3. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat nog bestaande wetten in de States tegen blasfemie ongrondwettelijk zijn. Verstandig besluit, voorkomt veel gewelddadigheid, ook als wordt geprovoceerd.

  Like

 4. @King Billy
  Die wetten zijn ook in Nederland niet toegestaan. Volgens een uitspraak van de Verenigde Naties. Filosoof Austin Daucy wijst daarop. Je kunt je er alleen maar over verbazen waarom Nederland politici zo onzorgvuldig zijn en de wet op de smalende godslastering laten voortbestaan, terwijl deze volgens internationale verdragen helemaal niet mag bestaan. Waar denken politici eigenlijk dat ze voor zijn aangesteld?
  http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article/detail/3121682/2012/01/14/Filosoof-Verbod-op-godslastering-in-strijd-met-uitspraak-VN.dhtml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.