List van Roemer voor een ‘progressief pact’ kan faliekant anders uitpakken

partijcongres-34-of-1

Dat is schrikken, de SP wil niet in een kabinet met de VVD. Aldus partijleider Emile Roemer volgens een bericht in het AD. Vandaag houdt de SP een partijcongres in Tilburg waarop Roemer ‘oproept tot het sluiten van een progressief pact voor sociale verandering.’ Maar welke partijen daar volgens de SP toe moeten worden gerekend is onduidelijk. Zelfs als het niet-linkse D66 en de CU mee worden gerekend resteert met 36 zetels in de Eerste Kamer nog geen meerderheid voor ‘een progressief pact’ met SP, PvdD, PvdA, GL, D66 en CU. Om tot kabinetsvorming en een meerderheid in de Staten-Generaal te komen is deze strategie van de SP daarom een doodgeboren kindje. De marketing van de SP lijkt dan ook een ander doel te dienen: verkiezingswinst.

Maar de strategie van de SP kan ook totaal anders uitpakken en tot de uitsluiting van deze partij leiden. Dan jaagt het namelijk samen met de PVV en de populistische splinters op rechts de middenpartijen  VVD, PvdA, D66, CDA en GroenLinks naar elkaar. De verkiezingsstrijd gaat er dan om wie van deze vijf partijen afvalt. Het is voorstelbaar dat de partij afvalt met de minste zetels in de Tweede Kamer, de minste overeenstemming met de andere vier partijen en de meest vragende politieke leiders. Omdat in de Eerste Kamer PvdA (8 zetels) en GroenLinks (4 zetels) als enigen gemist kunnen worden voor een meerderheid resteert dan waarschijnlijk een vierpartijenkabinet VVD, CDA, D66, PvdA of VVD, CDA, D66, GroenLinks. In de peilingwijzer van december 2016 komt zo’n vierpartijenkabinet in de Tweede Kamer nog zo’n 10 zetels tekort voor een meerderheid.

Maar in de campagne kunnen vier van de vijf middenpartijen nog groeien. VVD kan met de sterke campaigner premier Mark Rutte stemmen wegsnoepen bij de PVV en uitkomen op 30 zetels en opnieuw de premier leveren. De PvdA met Lodewijk Asscher kan de aanval inzetten op de SP en zo het verwachte verlies beperken en uitkomen op 15-18 zetels. GroenLinks kan nieuwe en jonge kiezers motiveren te gaan stemmen en met 12-14 zetels haar beste resultaat ooit behalen. D66 en CDA kunnen hun uitslagen in de peilingen van rond de 15 zetels consolideren of nog licht verbeteren. Zo tekenen zich twee maanden voor de verkiezingen van 15 maart 2017 reeds de contouren van een nieuw kabinet aan. De partijen die niets forceren komen bij elkaar uit.

Foto: Partijcongres SP, 2010.

Advertentie

6 gedachten over “List van Roemer voor een ‘progressief pact’ kan faliekant anders uitpakken

 1. Dat is schrikken, de SP wil niet in een kabinet met de VVD.
  =========================================

  Schrik jij daar van George?

  Wie wil en nu met de VVD samen in een kabinet? Met de VVD, De partij van leugens en bedrog!!!!
  En een sociaal beleid hoeft niet speciaal een links beleid te zijn ,daarin kan een ieder die sociaal kan denken en handelen zitting in nemen, Zelfs een VVDer!!
  Daaruit kan je dus ook de conclusie trekken dat de fout(en) niet ligt of liggen bij de SP, maar bij de rest in de 2e kamer.

  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Het is niet echt schrikken, Roberto. Ik begrijp dat de SP de PVV uitsluit, maar dat het dat ook zou doen met de VVD had ik niet verwacht. Deze blokkade van de SP wordt er niet rechtlijniger en logischer op als het tevens zegt dat het er geen bezwaar tegen heeft om met de VVD op lokaal niveau samen te werken. Dat oogt wat tegenstrijdig.

  Je conclusie probeer ik te doorgronden, maar kan ik niet volgen. Het ging mij in de tekst niet om het beleid van de SP, maar om de politieke strategie. En die vind ik tamelijk verwarrend en vrees ik voor deze partij: contra-productief.

  Want wanneer dringt het nou eens tot linkse partijen door dat Nederland in de Tweede Kamer nog nooit een linkse meerderheid gehad heeft? En vermoedelijk ook niet snel zal krijgen. Dat kan men vanuit de eigen politieke kleur betreuren en anders willen. Maar afdwingen kan men het niet door te jongleren met blokkades, pacten en akkoorden. De PvdA heeft ook jarenlang die fout gemaakt. Nu herhalen Roemer en Jesse Klaver dat. Waarbij GL het makkelijker dan de SP heeft om zich geloofwaardig als centrum-links te presenteren omdat de SP zich radicaler opstelt en meer afstand neemt van de centrumpolitiek.

  Like

 3. George, ik denk niet in partij-politieke belangen,maar ik denk meer aan het belang van het merendeel van de kiezers, die helaas maar al te vaak op de verkeerde partijen stemmen.
  Het zijn de partijen zelf die er voor zorgen dat een ECHT sociaal en rechtvaardig beleid er nooit zal komen, door er voor te zorgen dat er op de kieslijsten zoveel mogelijk mensen staan die de partij belangen steunen,
  zodat er dus nooit een sociaal en rechtvaardig Nederland komt.
  Roberto

  Like

 4. IK heb eens even gekeken bij Frontbencher Actuele peilingen. Als VVD en PVV elkaar uitsluiten en SP VVD uitsluit en PvdA als verliezer buiten de boot valt, is er een 5 partijen kabinet mogelijk. VVD, CDA, GL, D66 en 50plus komen dan uit op 68 tot 95 zetels. Dit is de onzekerheidsmarge als je alle 5 gangbare peilingen meeneemt. Een meerderheid in de Tweede Kamer is mogelijk. In de Eerste Kamer komt deze gelegenheidscoalitie uit op 41 zetels en dat is ook een meerderheid. Getalsmatig kan het. Rutte zou dan opnieuw premier kunnen worden. Maar dit is een momentopname. Opiniepeilingen zitter er soms ver naast. En het is maar de vraag of de partijen tot een vergelijk kunnen of willen komen. Zo niet dan heb je binnen een jaar vervroegde verkiezingen.

  Like

 5. Roemer bezigt spierballentaal om leegloop richting Groenlinks en PvdA tegen te gaan.
  Nu is een stem voor de SP weer gewoon een stem voor de oppositie.

  Like

 6. @Raymond
  Ik weet niet of 50Plus electoraal de goede peilingen kan vasthouden. Vanwege een gebrek aan organisatie en goede mensen. Ik betwijfel het. Tja, mijn favoriete coalitie is VVD, CDA, D66 en GL. Dat was het al in 2012. Wensdenken wellicht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.