De botte bijl van de islam: moslims vernietigen kunst in Nineve

Jihadisten van ISIS vernielen kunstschatten in een museum in Nineve bij het Irakse Mosoel. Ooit de grootste stad ter wereld. Rond 700 voor Christus was Nineve op zijn machtigst. Deze moslims lijken er volop plezier aan te beleven. ISIS is zo dol op onthoofdingen dat het dat bij gebrek aan mensen nu ook op standbeelden toepast. Straks gaan ze bij gebrek aan hoofden elkaar nog te lijf. Is het schandalig wat ze doen? Het antwoord is een kwestie van perspectief. Voor wie niets goeds verwacht van de islam bevestigen ze het beeld van een intolerante, onwetende en in zichzelf gesloten gemeenschap. Het zijn in elk geval geen cultuurliefhebbers.

Mogelijk zullen deze islamisten dat zelf anders zien. Ze plaatsen zich -waarschijnlijk onbewust- in de traditie van de beeldenstormers. Zoals die de kerken in 1566 trof toen de protestanten met hun hamers rondtrokken. Religies denken door hun hooghartig karakter en hun beroep op het hogere het altijd beter te weten. Daar is geen kruid tegen gewassen. Alleen jammer dat religies het plezier van anderen zo steeds weer vergallen.

13 gedachten over “De botte bijl van de islam: moslims vernietigen kunst in Nineve

 1. De islam. Voor al uw sloopwerken.
  George, dat je het een religie noemt is een stukje optimisme dat ik kan waarderen, al denk ik er zelf iets anders over.

  Like

 2. Ps. Over je vergelijking met de beeldenstorm, die woedde weliswaar door Europa maar ik weet niet of er sprake is geweest van beeldenstormers die over de grens trokken om bij de buren de boel te vernielen…

  Like

 3. Was het maar een beeldenstorm.
  Die oorspronkelijke beeldenstorm was volgens mij (ik hoor wel als ik het fout heb) alleen onder elkaar vijandig gezinde Christelijke stromingen.

  Voor de rest worden er tijdens oorlogen genoeg kunststukken enz. vernield of geroofd.
  Ook niet misselijk, maar in die tijden was de hele wereld een stukje rauwer qua beschaving, zullen we maar zeggen.

  Wat deze islamisten doen, anno de 21e eeuw, is proberen de voor hun onwelgevallige delen van de geschiedenis uit te wissen.
  Boeddhabeelden opblazen, alles wat niet islam en op wat voor manier dan ook aangeeft dat de islam níet ‘de enige ware’ is, moet weg, om het daarna te kunnen ontkennen, en daarna het liefst te kunnen herschrijven.

  Dat zie je op heel slinkse schaal al op internet (Wikipedia-achtigen), bij bepaalde onderwerpen waar geen directe feitelijke informatie voor beschikbaar is.
  Daar wordt maar wat aangeleuterd door iedereen, niet alleen moslims, om het in het eigen straatje te kunnen laten passen.

  Op scholen is het nog wat grimmiger, waar complete scholen al buigen voor de islam om maar bepaalde aspecten van de geschiedenis onbesproken te laten, omdat de islamkroost dan begint te joelen.

  Wat zeg ik…op bepaalde landelijke dagbladen heeft iedereen kunnen vernemen hoe vertegenwoordigers van islamitische contactorganen vrij baan kregen om te beweren dat ‘symbolische’ vrouwenbesnijdenissen moeten kunnen (een prikje) , en Nederland bevrijdt en welvarend is dankzij Noord-Afrikaanse inbreng.

  Kijk naar het filmpje.
  Dat is de ware islam.
  En die komt niet uit Noord-Afrika, wat ze ons hier graag willen doen geloven.

  Dit kan geen religieuze uiting zijn, dit is nieuwe wereldorde-sektarisme in optima forma.

  Like

 4. @Ayna
  Het willen uitwissen van de (cultuur van de) ander, dat is beeldenstorm. Wat de ware islam is zou ik niet weten. Religies hebben vele schijngedaanten. Maar omdat deze beeldenstormers zich beroepen op de islam, zeggen te handelen in naam van de islam en betrekkelijk makkelijk hun gang kunnen gaan in een islamitische omgeving net steun van andere moslims zijn ze onlosmakelijk onderdeel van de islam.

  Like

 5. De ware islam…ook een discussie op zich, daar moslims zelf 1001 interpretaties hebben van dat ene boek, om maar niet te spreken van niet-moslims.

  Wel is het een feit dat de Arabische landen in principe natuurlijk het dichtst bij staan bij de originele (ware) islambelijding, met Mekka, Saoudi-Arabië als de heilige stad waar iedere moslims ooit in zijn leven een bedevaart (de hadj) gedaan moet hebben.

  Als de ware islam gezocht moet worden, is dus in Arabische landen.
  Het behoeft geen uitleg meer hoe die islam in die landen beleden wordt.

  De ware islam komt dus niet uit Marokko, zoals niet-Arabische islamieten en hun pamperaars in o.a. NL een soort gematigde uitkeringsislam=vrede proberen wijs te maken aan de bevolking.

  Like

 6. George Knight: wat een PVV headline. Het is de botte bijl van terrorisme onder het mom van islam. Ja en moslims verzamelen ook collecties kunst (ook moderne); ga maar eens kijken in Egypte en Quatar.

  Like

 7. @Jak
  Met de PVV heb ik niks. Evenmin met mensen die alles verklaren door de PVV erbij te halen. Dat heet tegenwoordig geloof ik ‘framing’. Je zet je opponent in een frame zodat je geen argumenten meer hoeft te geven. Lekker simpel.

  ISIS is een verschijningsvorm van de islam en de aanhangers ervan presenteren zich als moslims. Of zoals ik in de kop zeg: het is de botte bijl van de islam. Het is best dat u dit ontkent. Maar ik probeer te beschrijven en te verwoorden wat ik zie. U en ik zijn niet de scheidsrechters die bepalen wie wel of niet tot de islam behoort. U en ik hebben te accepteren hoe de islam zich aan ons voordoet.

  Natuurlijk verzamelen moslims kunst. De sjeika van Qatar had inderdaad de afgelopen jaren veel geld te besteden op de kunstmarkt. Nu is haar budget wat teruggeschroefd begreep ik uit de publiciteit. En in Dubai is twee weken geleden de bouw gestart van een nieuw museum. Zo divers in verschijningsvorm, staat van ontwikkeling en doelstelling is de islam. Het is bouwen en breken tegelijk.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/03/06/dubai-start-bouw-van-het-museum-van-de-toekomst/

  Like

 8. Pingback: Issa: Misdaden ISIS zijn gebaseerd op islamitische bronnen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.