Volnovakha: wie stopt in Gods naam het terrorisme in Oekraïne?

ua

In de Russisch-Oekraïense oorlog laten religieuze instellingen zich niet onbetuigd. Ze zijn deel van de strijd geworden, zoals dat in oorlogen gaat. De Russisch-Orthodoxe kerk van Moskou en de Oekraïens-Orthodoxe kerk van Kiev kiezen partij voor de landen waarin ze gevestigd zijn. President Putin zei in juli 2014 bij een ontmoeting met Patriarch Kirill en andere vertegenwoordigers van de Russisch-Orthodoxe kerk in Moskou: ‘(..) to emphasize once again that I very much reckon on your moral, ethical and spiritual support in defending the values which we serve together’. Kerken geven spirituele steun aan de strijd en legitimeren deze.

In Rusland wordt religieuze orthodoxie samen met nationalisme en sociaal conservatisme in een ideologie gestopt die te omschrijven valt als een ethisch reveil dat zich afzet tegen specifiek westerse, maar ook universele waarden zoals mensenrechten. In Oekraïne is het beeld vager, het land koerst richting Europa, maar is daar nog lang niet aangeland. Oekraïense politiek is als een ontelbare malen overgeschilderde deur die deels afgebladderd is en allerlei kleuren doorheen schijnen. De Oekraïense kerk volgt de macht, ook in de strijd met Russisch-Orthodoxe kerk in Oekraïne (Patriarchaat Moskou) die op de hand is van de pro-Russen.

Nu is er een beschieting van het Oekraïense Volnovakha met als doel een checkpoint van het Oekraïense leger. Maar die een bus raakte en 12 burgers doodde. De video toont hoe een mijnenveld beschoten wordt met raketten. Gezien de herkomst, het patroon en de inslag is het hoogst waarschijnlijk dat de aanval werd uitgevoerd door militanten van de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk met Grad-raketten of zwaarder. Onderzoeker Dajey Petros zet het uiteen op zijn blog. Trouwens, in de artillerie-beschietingen over en weer met ouderwets, onnauwkeurig Russisch materiaal maakt het Oekraïense leger eveneens slachtoffers onder de burgerbevolking. Deze keer waren het de Russen. Patriarch Philaret veroordeelt het incident evenals de OVSE bij monde van de Servische minister Ivica Dačič. Dit geweld moet stoppen. Terrorisme is overal ontoelaatbaar.

Foto: Schermafbeelding van verklaring over het incident in Volnovakha van Patriarch Philaret van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk,

11 gedachten over “Volnovakha: wie stopt in Gods naam het terrorisme in Oekraïne?

 1. Pingback: In de media bestaan geen christenterroristen. Komt dat te dichtbij? | George Knight

 2. In Rusland wordt religieuze orthodoxie samen met nationalisme en sociaal conservatisme in een ideologie gestopt die te omschrijven valt als een ethisch reveil dat zich afzet tegen specifiek westerse, maar ook universele waarden zoals mensenrechten. In Oekraïne is het beeld vager, het land koerst richting Europa,
  =============================================================
  Wat wil je hiermee zeggen George?
  Dat als ze eenmaal binnen de EU zijn gekomen het een heilstaat is geworden, dat er minder corruptie zal zijn, dat ze plotseling mensenrechten hebben?
  George, sprookjes zijn verzinsels, dat moet jij als volwassene toch weten!
  Roberto

  Like

 3. Enne George, hoe zit het met onze mensenrechten, zijn die bij deze neo – liberale regering nog wel in goede handen?
  Want bij bekruipt het gevoel dat deze de laatste jaren ook worden afgebouwd, samen met het Socialestelsel

  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Welnee, waar heb je het over en wat leg je me allemaal in de mond wat ik niet zeg? Corruptie is op dit moment groter in Oekraïne dan in Rusland. Beide landen hebben van alle Europese landen de laagste positie op de corruptie-index van Transparancy International, met respectievelijk een 142ste en de 136ste plek. Nederland waar je je blijkbaar zorgen over maakt staat in de toptien op plek 8.
  http://www.transparency.org/whatwedo/publication/cpi2014

  Het verschil tussen de bevolkingen van Oekraïne en Rusland is dat de eersten in grote meerderheid de corruptie en de rechteloosheid beu zijn en daar in november 2013 tegen in opstand zijn gekomen. Met de omwenteling met een vluchtende president Janoekovitsj in februari 2014 tot gevolg. De Russen lijken op dit moment amechtig en komen (nog) niet in opstand komen tegen de endemische corruptie in hun land. Met een onaanvaardbare versmelting van politiek, bedrijfsleven en misdaad in genoemde ideologie die zo geboetseerd is dat het accent van dit sociaal-economische onrecht wordt afgeleid. Religie, nationalisme en een buitenlandse oorlog zijn altijd de perfecte bliksemafleiders. De verslechterende economische situatie en de verslechterende positie van de nationale minderheden zou dat proces wel eens kunnen versnellen. En: de relatieve verbetering van Oekraïne, gesteld dat die de komende jaren doorzet, wat nog helemaal de vraag is.

  Hoe je daar verder politiek ook over oordeelt het is een blijk van democratisering als een bevolking het heft in eigen handen neemt. Met het risico dat de oude machten meebuigen -want er staan grote economische belangen op het spel- en hun posities tot het uiterste verdedigen. In dat proces zit de Oekraïense bevolking nu.

  Meer dan het bovenstaande zeg ik niet. Ik begrijp dat je je toevlucht moet nemen tot de overdrijving om nog iets van een argument te kunnen suggereren, maar niemand beweert dat de EU een heilstaat is. Maar in vele opzichten is het wel een voorbeeld voor velen. Kijk maar wat er aan de grenzen gebeurt waar velen Europa in gammele boten willen bereiken vanwege de voorspoed, de veiligheid en de rechtsstaat. Ze gaan echt niet naar Oekraïne of Rusland.

  Ja, ook in Nederland wordt de verzorgingsstaat afgebouwd. Een slechte zaak. Daartegen moeten we ons verzetten, mede omdat de discussie hierover met valse argumenten wordt gevoerd. Maar in die zelfuitgeroepen Volksrepublieken Donetsk en Loehansk die wel oorlog kunnen voeren maar niet de inwoners waarvoor ze verantwoordelijk zijn kunnen beschermen en voeden -verplicht volgens de Vierde Geneefse Conventie; ondertekend door de Russische Federatie dat feitelijk het gezag is in die Volksrepublieken-. Toch nog van een andere orde dan de situatie in Nederland wat vergeleken daarmee op luxe gezeur lijkt.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierde_Geneefse_Conventie

  Like

 5. De Russen lijken op dit moment amechtig en komen (nog) niet in opstand komen tegen de endemische corruptie in hun land. Met een onaanvaardbare versmelting van politiek, bedrijfsleven en misdaad in genoemde ideologie die zo geboetseerd is dat het accent van dit sociaal-economische onrecht wordt afgeleid
  ===============================
  Je kan dit 1 op 1 vergelijken met het westen, en je zal weinig verschil tegenkomen
  =================================================================
  Ja, ook in Nederland wordt de verzorgingsstaat afgebouwd. Een slechte zaak. Daartegen moeten we ons verzetten, mede omdat de discussie hierover met valse argumenten wordt gevoerd.
  ————————————————————–
  Als je met die valse argumenten bedoeld, dat het eigenlijk niet nodig is, dan ben ik dat met je eens.
  Roberto

  Like

 6. @Roberto
  Je kunt alles met alles vergelijken, en alles gelijkschakelen, maar de vraag is of de vergelijking zinvol is en tot inzicht of een verklaring leidt. Ik denk het niet. Maar ik vermoed dat de feiten je niet af laten leiden van je mening. Dus ik spaar me de moeite je ervan te overtuigen dat de Nederlandse en de Russische samenleving op hoofdpunten fundamenteel van elkaar verschillen. (Waarschijnlijk zouden we allebei in Rusland opgepakt worden voor onze reacties).

  Laat ik het anders zeggen, het is denk ik economisch of sociaal niet noodzakelijk dat de Nederlandse verzorgingsstaat wordt afgebouwd. Het is gewoonweg een politieke keuze. Waar we dus tegen zijn.

  Like

 7. Shaun Walker van The Guardian vraagt zich af wat het verschil in reactie verklaart tussen de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo en de bus in het Oekraïense Volnovakha. Twee massaslachtingen met allebei 12 doden tot gevolg. Waarom staat het Westen in het geval van Parijs op tegen het terrorisme en reageert het in het geval van Volnovakha zo terughouden en lauw? In de gebeurtenis zelf kan het verschil niet zitten.

  Like

 8. Pingback: Je suis Volnovakha. Westerse media houden afstand | George Knight

 9. ‘At approximately 2:25pm (Kyiv time), a passenger bus near a Ukraine government-controlled checkpoint to the northeast of Volnovakha, Ukraine was attacked, leaving 12 dead and 13 wounded. Soon after, the Ukrainian government and pro-Russian separatist forces blamed each other for this attack: Ukraine accused separatists of firing a Grad rocket from a nearby village towards the checkpoint, accidentally hitting the bus, while separatists levied three different scenarios against the Ukrainian military and nearby forces. This report will examine the initial claims from each side and consider how these claims morphed—or stayed the same—in the days after the attack.’
  https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/01/18/unpicking-the-donetsk-peoples-republics-tangled-volnovakha-bus-massacre-narrative/

  Like

 10. Pingback: Waarom maken Russen deel uit van OVSE-missie in Oekraïne? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.