Waarom maken Russen deel uit van OVSE-missie in Oekraïne?

ovse

Aldus het dagrapport van de OVSE ‘Special Monitoring Mission (SMM) to Ukraine’ van 19 januari 2015. ‘DPR’ staat voor Volksrepubliek Donetsk, dat door de separatisten wordt gecontroleerd. Het verslag geeft aan dat Russische en Oekraïense vertegenwoordigers erkennen dat een aanslag in Debaltseve waarbij drie burgers om het leven kwamen met GRAD-raketten is uitgevoerd vanaf het door de separatisten gecontroleerde Horlivka. Zonder militair doel en met een schootsveld van een vierkante kilometer valt het op te vatten als een terroristische aanslag. Dit komt bovenop het incident met de bus in Volnovakha waarbij 12 burgers met Russische GRAD-raketten vanuit het door separatisten gecontroleerde Dokuchajevsk werden gedood.

De rol van vertegenwoordigers van het Russische leger bij de SMM voor Oekraïne is merkwaardig. Want het is tegenstrijdig dat volgens zeggen van de Oekraïense regering nu zo’n 8500 reguliere Russische militairen in Oekraïne opereren en tegelijk een vertegenwoordiger van datzelfde leger toezicht moet houden op handelingen waaraan onderdelen van dat Russische leger deelnemen. Het zou logischer zijn als dat toezicht door neutrale landen zou worden uitgevoerd. De aanwezigheid van de Russische vertegenwoordigers tast de geloofwaardigheid van de OVSE-missie aan en leidt in Oekraïne tot een verminderde acceptatie ervan. Het Kremlin ontkent trouwens dat het Russische leger officieel in Oekraïne opereert.

Rusland speelt een dubbelspel, van geven en nemen, van vertragen en ontkennen, van het ene zeggen en het andere doen. Dit schimmenspel volgen andere betrokkenen ook en is typisch voor deze oorlog. Het antwoord van Oekraïne dat een leger -en een overheid- uit het niets moet opbouwen is voorzichtig verzet tegen de separatisten en de Russen, en militaire steun van landen die niet genoemd willen worden. Het antwoord van het Westen is militaire terughoudendheid en politieke en economische isolatie van Rusland. De schizofrenie van een oorlog waar vijanden elkaar gas (Rusland), elektriciteit en water (Krim door Oekraïne) of zelfs wapens verkopen wordt het best gesymboliseerd door deze OVSE-missie waar Rusland tegelijk vriend en vijand is.

Foto: Schermafbeelding van het dagrapport van 19 januari 2015 van de OVSE ‘Special Monitoring Mission (SMM) to Ukraine’.

10 gedachten over “Waarom maken Russen deel uit van OVSE-missie in Oekraïne?

 1. Er schijnt een EU besluit te zijn genomen dat het de EU mogelijk maakt oorlog te gaan voeren in de Ukraine.
  Onze media lijken dat te verbergen.

  Like

 2. @Richard
  Dat klinkt wel erg vaag. Op welk besluit doel je?

  Wat naar mijn idee juist opvalt is de militaire terughoudenheid van Europa en de VS met een aarzelende president Obama. Het wil er de handen niet aan branden. Oekraïne staat er militair zo goed als alleen voor en kan slechts rekenen op de Oekraïense diaspora in de VS en Canada, en Polen en de Baltische staten. En dan zijn het in Oekraïne ook nog eens de vrijwilligersbataljons die de strijd tegen de Russen hebben weten te redden. Het Oekraïense leger is chaos.

  Ik ben het absoluut met je eens dat onze media de Russisch-Oekraïense oorlog lijken te verbergen.

  Like

 3. Via sociale media weten bloggers steeds meer bewijzen te verzamelen die aantonen dat er reguliere eenheden van het Russische leger in Oekraïne opereren. Dat tonen ze met foto’s, filmpjes, getuigenissen en analyses aan. Merkwaardig is dat de Russen daar geen antwoord op hebben. Zie onder meer:
  https://en.informnapalm.org
  http://ukraineatwar.blogspot.nl
  https://twitter.com/DajeyPetros
  http://sprotyv.info/en
  http://www.interpretermag.com
  http://conflictreport.info

  Like

 4. Waarom maken Russen deel uit van OVSE-missie in Oekraïne?

  Het Handvest erkende democratie als de grondslag voor het bestuur van een staat. Alle deelnemers onderschreven de onmisbaarheid van democratie, economische vrijheid, sociale rechtvaardigheid en het recht op veiligheid.
  ======================================

  Kan iemand mij 1 land noemen die aan die eisen voldoet?
  Roberto

  Like

 5. @Roberto
  Ik begrijp niet wat je probeert te zeggen. Had je het normaal gevonden als een Duitse generaal in Rotterdam in 1940 als een zogenaamde neutrale waarnemer betrokken was bij het toezicht op de Duitse invasie van Nederland?

  Like

 6. Wel ,zo moeilijk is het niet George,
  Je hoeft je alleen maar af te vragen ” Hoe neutraal is de OVSE” ?
  Hoe Democratisch zijn de leden?
  Hoe is het gesteld met de Sociale rechtvaardigheid?
  Hoe is het met de Veiligheid?
  Dus George , Waar praten we Over
  Roberto

  Like

 7. @Roberto
  Je beaamt wat ik zeg. Mijn punt van kritiek is dat de OVSE niet neutraal is: ‘Het zou logischer zijn als dat toezicht door neutrale landen zou worden uitgevoerd. De aanwezigheid van de Russische vertegenwoordigers tast de geloofwaardigheid van de OVSE-missie aan en leidt in Oekraïne tot een verminderde acceptatie ervan.’

  Like

 8. Ondertussen loopt alles volgens het plan van de nieuwe ‘masters of the universe.’
  Monsanto koloniseert Oekraïne met steun van de EU
  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/01/18/monsanto-koloniseert-oekraine-met-steun-van-de-eu

  Exploitatie van schaliegas, olie en aardgas in het oosten van Oekraïne wordt nog een jaartje of wat langer uitgesteld totdat de economie daar, sterk afhankelijk van Rusland, compleet kapot is. Maar niet nadat op de ‘rigged’ markten de prijzen van het spul weer door de masters weer omhoog gespeculeerd is.

  Oekraïne is allang bankroet en de volgende winter zijn er droppings van voedsel, medicijnen, etc. nodig. Alles zal de schuld van Putin zijn en dat er ook nog een poging wordt gedaan om hem als ‘meesterbrein’ achter de recente aanslagen in Parijs te zien, zou me niet verbazen.

  Like

 9. @Arjan
  De macht van Monsanto is een akelig detail van een akelig bedrijf. Mee eens. Het is logisch dat het in een corrupt land als Oekraïne voet aan de grond probeert te krijgen omdat zowel de overheid als de burgerbewegingen wel wat anders aan het hoofd hebben door de Russische invasie van de Donbas en de annexatie van de Krim.

  Een en ander pleit des te meer voor een niet te trage opname van Oekraïne in de EU zodat het gedwongen wordt de Europese standaard over te nemen. En krachtiger staat tegenover Amerikaanse multinationals. In landen zonder democratische traditie als Rusland en Oekraïne dreigen de corruptie toch al samen te gaan met vervuiling en een slecht milieubeleid.

  Een oorlogssituatie is inderdaad geen goede situatie om naar bodemschatten te zoeken. Des te meer omdat de pro-Russen hun aanslagen steeds meer uitbreiden naar het Westen en ook meermalen de infrastructuur (gas, olie) hebben weten te treffen. Daar is geen enkel Westers bedrijf happig op. Daarbij komt nog dat gezien de dalende olieprijs bedrijven als BP of Shell toch al wereldwijd aan het desinvesteren zijn. Zodat het logisch is dat ze nog niet lopende projecten doorschuiven. Ik vermoed niet dat de oliemaatschappijen hun beleid laten bepalen door de Oekraïense economie.

  Het is koffiedik kijken hoe de strijd om de olieprijs zich het komende jaar ontwikkelt. De sleutel ligt in handen van Saoedi-Arabië dat bij een stagnerende wereldeconomie met een dalende vraag zowel probeert om marktaandeel te behouden als het Amerikaanse schaliegas uit de markt te drukken. Het ligt denk ik aan de verliezen die de Amerikanen met hun diepe zakken willen nemen. Maar als ze uit de schalie/teerzand-markt stappen vermoed ik ook dat de olieprijs door Saoedi-Arabië en regionale bondgenoten snel omhoog zal schieten. Hoewel 100 dollar voor een vat niet meer haalbaar lijkt.

  Niet alles wat misgaat in Oekraïne is de schuld van de machthebbers in het Kremlin. Maar de corrupte overheid en de afhankelijkheid van Rusland is wel een situatie die in decennia vanuit Rusland is opgebouwd om Oekraïne als vazalstaat afhankelijk van Rusland te maken. Het doet voor Oekraïne nu pijn om op eigen benen te staan. Met de hoop en het perspectief dat het in de toekomst beter gaat.

  Like

 10. Escalatie door een toevoer van nieuwe Russische troepen en het vliegveld van Donetsk is na een belegering van 240 dagen gevallen. Oekraïne staat er alleen voor en praat zelfs al met China, dat de soevereiniteit erkent. Maar wat zijn alle woorden waard?
  http://german.cri.cn/3185/2015/01/22/1s229409.htm

  ‘The increased Russian military operations come as both the United States and the NATO alliance so far have not supplied urgently needed lethal weaponry to the Ukrainian military, Mr. Karber said in an email dispatch to Inside the Ring. However, after a delay of 10 months, the U.S. Army Europe recently sent a delegation of officers to Kiev to assess Ukraine’s military needs.

  “Intense combat is breaking out all across the front — from Mariupol in the south to Luhansk in the east,” Mr. Karber said.
  http://www.washingtontimes.com/news/2015/jan/21/inside-the-ring-russians-advance-on-ukraine/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.