Commissie museumbestel als bokswedstrijd tussen zwaar- en lichtgewichten

Wim Pijbes vond afgelopen mei het advies Slagen in Cultuur van de Raad voor Cultuur ‘zeer schadelijk voor de museumsector‘ en ‘onnodig grievend in taalgebruik‘.  Hij noemde de adviseurs van de raadeen stel lichtgewichten‘, want ‘wie zijn zij eigenlijk om de grote musea te beoordelen‘. De angel zit ‘m in dat ‘grote’. De directeur van het Rijksmuseum pikt het niet dat vertegenwoordigers van kleine en middelgrote musea, en enkele adviseurs hem de les lezen. Volgens de verantwoording zijn Marijke Brouwer, Roeli Broekhuis, Edwin Jacobs, Gitta Luiten, Gert-Jan van der Vossen en Diana Wind de lichtgewichten.

Pijbes heeft gelijk dat de toon van het advies onnodig belerend en grievend is. Het culturele veld neemt het de RvC kwalijk dat het in de verantwoording van de bezuinigingen verder ging dan nodig was. Kwaliteit staat daar los van, maar dat verband stopten de commissies er wel in. In de publiciteit beantwoordden Pijbes en anderen de neerbuigendheid van het advies met neerbuigendheid. Demonstratief zeiden ze in hun ongenoegen de RvC te willen passeren en naar staatssecretaris Zijlstra te stappen. Die uiteraard niets te bieden heeft.

De al in mei aangekondigde tegenactie krijgt vorm in een samenwerking van de Vereniging van Rijksmusea (VRM) en de Nederlandse Museumvereniging (NMV). De commissie Asscher-Vonk gaat zich buigen over de toekomst van het museumbestel. De opdracht luidt: ‘Onderzoek de kansen om vanuit de collectie het museumbestel in Nederland te versterken. Welke mogelijkheden zijn er om de samenhang te verbeteren, de samenwerking tussen musea te intensiveren en het publieksbereik te doen toenemen?’. Op 22 oktober wordt in een extra ledenvergadering van VRM en NMV het advies van de commissie Assscher-Vonk besproken.

In de commissie van acht zitten ook directeuren van grote musea: Sjarel Ex, Museum Boijmans; Wim Pijbes, Rijksmuseum; Axel Rüger, Van Gogh Museum en Benno Tempel, Gemeentemuseum Den Haag. Deze zware samenstelling is een correctie van de ‘lichtgewichten’ uit de commissie Musea van de RvC die zich lieten verleiden tot grievende uitspraken over hun collega’s. Spannend wordt het op 22 oktober als zwaargewichten en lichtgewichten elkaar ontmoeten op de ledenvergadering. Hoe snel gaan de lichtgewichten knockout?

Jammer is dat de talentontwikkeling in de beeldende kunst buiten de opdracht van de commissie Asscher-Vonk valt. Dat betreft de postacademische- en ontwikkelinstellingen: Rijksacademie, Ateliers, EKWC en Jan van Eyckacademie.  Ze zijn buitenproportioneel gekort en zullen vanaf 2016 hun rijkssubsidie verliezen. De RvC erkent dat deze afgebroken talentontwikkeling het cultuurbeleid ernstig schaadt, maar kan het niet repareren. Voor de VRM en de NMV biedt dit bijkomende kansen om het advies Slagen in Cultuur stevig aan te pakken.

Foto: Erwin Olaf, Hope – Boxing School, 2005

Advertentie

4 gedachten over “Commissie museumbestel als bokswedstrijd tussen zwaar- en lichtgewichten

 1. Aan talentontwikkeling en innovatie wijdt de VNG een passage in een brief aan de Commissie OCW van 15 juni 2012 over de Basisinfrastructuur (BIS):
  Wij blijven van oordeel dat ontwikkeling en innovatie per 2013 ten onrechte grotendeels uit de BIS verdwenen zijn. Het gaat daarbij met name om instellingen met talentontwikkeling als hoofddoel, vakfestivals waar innovatie in activiteiten voor publiek en professionals een plek heeft en instituten die in de diverse sectoren ontwikkeling stimuleren met name door een relatie te leggen tussen aanbod en (veranderende) vraag. Het is thans iedere vier jaar afwachten wat de rijkscultuurfondsen in dit opzicht zullen doen. Ook de Raad constateert dit gebrek in zijn inleiding van het BIS-advies. Wij verzoeken u derhalve om met het oog op toekomstig (kabinets)beleid een apart Raadsadvies over dit onderwerp te laten vragen.

  De passage over de musea benadrukt dat er bezuinigd wordt op de BIS zonder dat er een gedegen beoordelingskader ontwikkeld is om de gedane verstrekkende voorstellen te kunnen doen:
  Een zeer in het oog springend onderdeel van het advies betreft de musea. Desgevraagd heeft de Raad binnen deze sector een rangorde aangebracht. Vijf tot op heden gesubsidieerde instellingen met een lage plaats in deze rangorde ontvangen op basis daarvan per 2013 slechts rijksgelden voor beheer en behoud.
  Dit betekent dat zij hun deuren moeten sluiten met negatieve gevolgen voor gemeente en regio: extra externe gelden zullen immers op korte termijn niet of onvoldoende te verwerven zijn. Het heeft ons verrast dat vooruitlopend op het Raadsadvies over het museumbestel zulke verstrekkende voorstellen worden gedaan. De Raad heeft immers nog geen gedegen beoordelingskader ontwikkeld waaraan men de relevantie van de musea voor Nederland kan afmeten. En met name het belang van de collectie was het uitgangspunt bij de museumoperatie, die ten grondslag ligt aan het huidige rijksbeleid. De Raad lijkt echter thans zonder nadere motivatie soms andere beoordelingscriteria zwaarder te laten wegen. Ten behoeve van de toegankelijkheid van het cultureel erfgoed in ons land verzoeken wij u om deze omissie recht te zetten.

  Klik om toegang te krijgen tot 20120615_Parlement_BAOZW-U201200965.pdf

  Like

 2. Pingback: Museumsector bepleit stop op afbraak museumbestel door politiek « George Knight

 3. Pingback: Raad voor Cultuur mengt zich in debat over toekomst museumbestel « George Knight

 4. Pingback: Advies Asscher-Vonk over museumbestel mist urgentie « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.