Debat Hedwigepolder benadrukt economisch belang Antwerpen

Update 28 juli: Eigenaar van de Hedwigepolder Geri de Cloedt zegt in een NRC-interview dat de dreigende ontpoldering begrepen moet worden vanuit de belangen van de Antwerpse haven. Om het nakomen van verdragen of natuurcompensatie gaat het volgens hem niet. ‘Het is geen natte natuur, maar politieke natuur‘, aldus de Cloedt. Nederland is bang ervan beschuldigd te worden Rotterdam te beschermen als het over het belang van Antwerpen praat. Zo wordt door alle partijen gelogen. Alleen de Zeeuwen noemen man en paard. Maar België, dus Antwerpen heeft de Europese commissie in de zak. Hoewel commissaris Potocnik ontkent

Het kamerdebat over de Hedwigepolder is een discussie over de toekomst van de Antwerpse haven. Op 24 december 2010 werden de werken voor de zogenaamde derde verdieping van de Schelde afgerond. ‘Hierdoor is de tij-onafhankelijke vaart voor schepen met een diepgang van 13,10 meter een feit. De maximumdiepgang voor schepen op de Schelde nam toe tot 15 meter eind december 2010 en zal verder worden verhoogd in samenwerking met de nautische Schelde-autoriteiten’. Aldus de Port of Antwerp in het jaarverslag 2010.

Tussen Nederland en België werd in 2005 een Scheldeverdrag ondertekend dat Nederland verplichtte tot een verdieping tot 13,10 meter. Grotendeels betaald door België. In de onderhandelingen gaat het niet alleen om het Zeeuwse belang, maar dient het verdrag om pijnpunten als een TGV-verbinding of loodstarieven glad te strijken. Onderliggend is het Scheldeverdrag van 1839 dat Antwerpen de vrije doorgang over de Schelde garandeert en in artikel 9/1 verwijst naar het Congres van Wenen 1815: ‘de vrije scheepvaart op de stroomen en bevaarbare rivieren, zullen toepasselijk zijn op de stroomen en bevaarbare rivieren die het Belgische grondgebied en het Hollandse grondgebied vaneen scheiden, of gelijkelijk doorlopen’.

Van Vlaamse zijde wordt het idee van doorgang opgerekt en verondersteld dat België behalve het recht op doorgang ook het recht op diepgang heeft. Maar hoe kon in 1839 een kieldiepte van schepen van 13,10 meter of meer worden voorzien? Het economisch belang van Antwerpen stopt niet bij de derde verdieping. Grootste concurrent van Antwerpen is Hamburg. Daar wordt nu gewerkt aan de zesde uitdieping tot 14,50 meter om de Elbe voor grote containerschepen bereikbaar te maken. Ook op de Elbe wijkt natuur voor economisch belang.

Staatssecretaris Henk Bleker en CDA-kamerlid Ad Koppejan stellen dat de Westerschelde in de toekomst ontpolderd noch verdiept zal worden. Maar ze zeggen alleen dat zij er niet aan mee zullen werken. In Zeeland bestaat over de vierde verdieping onduidelijkheid. In Provinciale Staten werd in 2007 een motie tegen verdere verdieping aangenomen. Maar het Zeeuwse college ‘vindt het onwenselijk op voorhand elke ingreep in de Westerschelde uit te sluiten‘. Antwerpen zinspeelt al op de vierde verdieping en zal haar macht gebruiken.

In het kamerdebat over de Hedwigepolder leggen veel partijen een direct verband tussen de verdieping en de aantasting van de natuur. Dat laatste vraagt om natuurherstel met als uiterste consequentie ontpoldering. Kamerlid Hero Brinkman suggereert dat instemming met de vierde verdieping de vinger aan de knop van Nederland is. Dat geeft Nederland een machtsmiddel dat altijd al bestond, met het verschil dat het nu centraal is komen te staan in het Nederlandse politieke debat. Niemand zegt nog langer Zeeuwse natuur op te willen offeren voor het economisch belang van de Antwerpse haven. De strijd wordt verplaatst naar de rechtbank.

Foto: Antwerpse haven

17 gedachten over “Debat Hedwigepolder benadrukt economisch belang Antwerpen

  1. Het debat over de Hedwigepolder gaat vooral over nationalistische sentimenten. Niet over feiten en niet over natuur. Zeeuwen hebben niks met natuur, dat is alleen een toeristische attractie.

    Like

  2. @Knutselsmurf
    Volgens mij gaat het debat hoofdzakelijk over economische en politieke sentimenten. Dat Zeeuwen niets met natuur zouden hebben spreek ik graag persoonlijk tegen. En natuur kan uiteraard ook het toerisme dienen.

    Like

  3. Jij mag maar 1 vakje rood maken. Bleker en Koppejan zijn de helden in Zeeland, niet Esther Ouwehand.
    Dat bedoelde ik ook :
    Natuur trekt toeristen, die komen tanken, overnachten en eten in Zeeland, dat is de enige reden waarom ze natuur tolereren. Als je kijkt naar de dorpen waar Zeeuwen in wonen, dan zie je minder natuur dan in Amsterdam. En iedereen doet boodschappen met de auto.

    Like

  4. @Knutselsmurf
    Zou dom zijn de Zeeuwen toch niet om Bleker en Koppejan als held te zien? Ik vind het bijna een belediging voor het gezond verstand om dat zo te zeggen. Zeeuwen mogen nu kiezen tussen Mussert of Moskou, maar dat betekent niet dat ze enthousiast zijn over deze CDA-krompraters.

    Aan de oever van de Westerschelde ben ik opgegroeid met de brede horizon, het altijd veranderende water, het brekende licht met de jagende wolken, de zandbanken, de krijsende meeuwen en het getij. Nog elke dag mis ik in de grote stad die overweldigende natuur. Niet voor niets begint het Zeeuws-Vlaamse volkslied als volgt: Waar eens ’t gekrijs der meeuwen verstierf aan ’t eenzaam strand, daar schiepen zich de Zeeuwen uit schor en slik hun land. Dus: uit schor en slik hun land, niets andersom.

    Like

  5. Balkenende komt ook uit Zeeland. Zeeuwen zijn gemiddeld niet intelligenter dan andere Nederlanders. Ze stemmen wel anders. Rechts christelijk, gemiddeld. De “bible belt” begint in Zeeland. Ze doen alsof er hele dorpen gaan verdwijnen voor een stuwmeer. In werkelijkheid wordt er een stuk land dat ooit zee was ( dat is het hele idee van een polder ) opnieuw onder water gezet. Dat betekent dat je op die plek geen uien meer kan telen. Alsof dat erg is. Ik denk niet dat er een uienschaarste dreigt.

    Like

  6. @Knutselsmurf
    Wat het IQ, de religie of het stemgedrag van de Zeeuwen met hun weerstand tegen de ontpoldering te maken heeft ontgaat me. Of het moet zijn dat Zeeland het zwakste openbaar bestuur van het land heeft. Wellicht is in die regionen iets misgegaan.

    Like

  7. @Knutselsmurf
    Zeeuwen zijn gewone burgers zoals Hollanders, Brabanders of Drenten. Feit is dat er over hun belangen werd gepraat zonder dat ze aan tafel zaten. Gevoegd bij het zwakke bestuur van de provincie zette dat de Zeeuwen buitenspel. Ad Koppejan is niet mijn favoriete kamerlid, maar hij merkt in mijn ogen vandaag in Trouw terecht op dat velen in de gesprekken over de Westerschelde en de ontpoldering mochten aanschuiven, behalve de Zeeuwen zelf. Waarbij Haagse ambtenaren ook nog eens het initiatief konden nemen bij een zwakke minister Verburg. Is dat rationeel? Is dat niet raar? Verklaart dat alles niet het huidige ressentiment van de Zeeuwse burgers?

    Het verdrag was al getekend toen ik in de Kamer kwam – zonder met de burgers in Zeeland te praten. Dat is toch raar?
    http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3243726/2012/04/20/Strijd-Hedwigepolder-was-ook-een-strijd-tegen-ambtelijk-establishment.dhtml

    Like

  8. Pingback: Hedwigepolder: Vóór en Na « George Knight

  9. Pingback: Zeeuws-Vlaanderen, de Schelde, Hedwigepolder en propaganda | George Knight

  10. Pingback: SGP: Wie betaalt hoge onderhoudskosten Hedwigepolder? | George Knight

  11. Pingback: Smaak referendum smaakt naar meer: proef Zeeuws-Vlaanderen | George Knight

  12. Pingback: Petitie: Snelheidsbeperking zeevaart op Westerschelde. Veiligheid binnenvaart in geding. Kolonisatie van de rivier door Antwerpen | George Knight

  13. Pingback: Petitie: Stop ecocide Westerschelderegio. Over de Hedwigepolder | George Knight

  14. Pingback: Landschapsproject Zeeuws-Vlaanderen als voorbeeld van vertrutting en betutteling. Wat is hier nou echt het probleem? | George Knight

  15. Pingback: Robesin vraagt Tweede Kamer opnieuw om onderzoek besluitvorming Hedwigepolder | George Knight

  16. Pingback: Kankerverwekkend PFAS in Westerschelde zet ontpoldering Hedwigepolder op losse schroeven | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.