Petitie: Stop ecocide Westerschelderegio. Over de Hedwigepolder

wes

De petitieStop ecocide Westerschelderegio!’ roept leiders van Nederland, België en het Europarlement op om de verdieping van de Westerschelde te stoppen en niet langer polders onder water te zetten. Concreet gaat het om de ontpoldering van de Hedwigepolder. In een lang betoog schetst de petitie de achtergrond en de juridische stand van zaken over de Hedwigepolder. Met schijnbewegingen. Eigenaar Gery De Cloedt stelde eind 2015 voor om in de polder voorlopig 5000 vluchtelingen onder te brengen. Aanleiding voor de petitie is de economische macht van de Antwerpse haven die zich tot in Zeeuws-Vlaanderen doet gelden en door de meeste Zeeuwen als onterecht wordt ervaren. Des te meer omdat het als natuurcompensatie wordt verkocht.

In een interview met Omroep Zeeland vergelijkt initiatiefnemer Johan Robesin het vernietigen van het regenwoud met het vernietigen van de Hedwigepolder. Het vernietigen van eco-stelsels noemt hij een misdaad tegen de menselijkheid. Om die reden is hij met enkele anderen de actiegroep Noodklok Hedwige gestart. Het is een geluid dat langzaam opschuift naar het centrum van de politiek. Het CDA zegt in haar concept verkiezingsprogramma in paragraaf 5.4.3 Stop de onteigening: ‘We moeten ook de groene ruimte buiten de stad beschermen. Daarom zijn wij tegen de onteigening van goede landbouwgrond als middel voor de uitvoering van Europees, nationaal of provinciaal natuurbeleid voor de aanleg van nieuwe natuur.

Foto: Schermafbeelding van deel petitie ‘Stop ecocide Westerschelderegio!’ op Avaaz.org.

Advertentie

Een gedachte over “Petitie: Stop ecocide Westerschelderegio. Over de Hedwigepolder

  1. Ik fiets soms langs de Oosterschelde naar Zierikzee. Ik misgun de Belgen niet hun welvaart, maar ik heb hiervandaan ook de nieuwe Maasvlakte met lede ogen aangezien, vanuit Renesse maar al te goed waarneembaar. Ik kom heel wat Belgen tegen (die komen door de nieuwe tunnel onder de Westerschelde, dat is zoiets als de tunnel onder het Kanaal naar Engeland die dat land zijn identiteit afnam en leidde tot het beruchte Brexit), dat is soms wel leuk, die zich erover beklagen dat er in Vlaanderen bijna geen dorpen meer zijn die niet aan elkaar vastgegroeid zijn door sliertbebouwing die je ook toe ziet nemen in Zeeland veelal in naam van de toeristen die daar zelf steeds meer door verveeld zijn. Je komt ook veel mensen tegen uit Rotterdam of Antwerpen. Zeeland komt steeds meer klem te zitten door de concurrentie van die twee havens, die nu de belangen in dit gebied steeds meer bepalen. Dat gebeurt dagelijks. Ik heb de soms uiterst pijnlijke argumenten gehoord. Het nadeel van de Zeeuwen is dat ze soms wat gesloten zijn, en al te snel zeggen ‘je doet er toch niets aan’. Die zelfgenoegzaamheid is juist de bron van de commercialisering: het ‘het gaat zoals het gaat’ als volks’wijsheid’ waarmee het volk aan banden wordt gelegd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.