FBI-onderzoek naar Clinton toont opnieuw aan dat de Democratische partij de verkeerde kandidaat heeft genomineerd

De FBI overweegt het nooit gesloten onderzoek naar de emails van Hillary Clinton weer op te pakken. Dat verklaarde de Republikeinse directeur van de FBI James Conway in een brief aan het congres die op vrijdag werd verzonden. 11 Dagen voor de verkiezingen. Het geeft Trump wind in de rug. Dit beïnvloedt de campagne aanzienlijk en Comey laadt de verdenking van partijpolitiek handelen op zich. Hij verdedigt zich dat hij zich ‘verplicht’ voelde om deze brief te sturen, zo citeert de New York Times, maar dat valt te bezien. Watergate aanklager Nick Akerman meent dat Comey deze brief nooit had mogen sturen zo citeert The Hill: ‘He had no business writing to Congress about supposed new emails that neither he nor anyone in the FBI has ever reviewed. It is not the function of the FBI Director to be making public pronouncements about an investigation, never mind an investigation based on evidence that he acknowledges may not be significant.’

Het zou mogelijk om drie emails gaan die op een laptop van Antony Weiner zijn gevonden naar wie de FBI een onderzoek wegens sexting heeft geopend. Weiner ligt in scheiding met de rechterhand van Clinton Huma Abedin, maar onduidelijk is of de emails van of naar Hillary Clinton zijn. Evenmin zouden ze iets te maken met het onderzoek naar de privé server van Clinton. Of de emails van gevoelige aard zijn is evenmin vastgesteld.

De brief van Conway en de opschudding die het veroorzaakt maakt duidelijk dat Hillary Clinton een kwetsbare kandidaat is. Ze is bijna even impopulair als de historische impopulaire Trump. Ondanks alle schandalen die Trump omringen en de establishment media die op haar hand zijn heeft ze geen definitieve afstand van hem weten te nemen in de peilingen. Elke kandidaat was beter geweest dan Clinton. Bernie Sanders had volgens de peilingen die tot in het begin van de zomer werden gehouden Trump weggevaagd omdat hij niet gezien werd als onbetrouwbaar noch als een kandidaat van het establishment, inclusief de veiligheidsindustrie.

Het is hier meermalen gezegd, de Democratische partij is corrupt en heeft een gigantisch risico genomen door Hillary Clinton te nomineren. Als Trump president wordt, dan is dat de schuld van de Clinton-machine die de Democratische partij met behulp van big money van Wall Street kaapte, maar zelf geen geloofwaardigheid aan de partij wist toe te voegen. Er euthanasie op pleegde. Ook als het kantje-boord wordt en Clinton met de hakken over de sloot wint, dan nog heeft de Democratische partij onverantwoord en onverstandig gehandeld door de sterkere kandidaat Sanders door manipulatie uit te rangeren. Zelfs als hij minder steun had genoten, zouden zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid een reden geweest moeten zijn om hem te nomineren.

Advertentie

12 gedachten over “FBI-onderzoek naar Clinton toont opnieuw aan dat de Democratische partij de verkeerde kandidaat heeft genomineerd

 1. Toch even een opmerking over de populariteit van Hillary Clinton. In 2008 verloor ze weliswaar van Obama maar behaalde ze iets meer stemmen. Zo werkt het systeem. Daar kun je niet tegen op. In 2016 won Hillary Clinton met een zeer ruime meerderheid van Bernie Sanders. Wat had de Democratische partij dan moeten doen. Hillary verbieden om zich kandidaat te stellen? Of hadden ze misschien het kiessysteem en de uitslag moeten negeren? Dat gaat net zo min. Het enigste wat er op zit is proberen om zo overtuigend mogelijk achter de genomineerde kandidaat te staan en hopen dat je wint.

  Like

 2. @Raymond
  Het gaat hier om de zogenaamde favorability ratings van Trump en Clinton. Die zijn historisch laag met een hogere unfavorability dan favorability. Bij Sanders is dat andersom. Deze tendens volgt uit alle peilingen.
  http://www.realclearpolitics.com/epolls/other/president/clintontrumpfavorability.html
  https://elections.huffingtonpost.com/pollster/bernie-sanders-favorable-rating

  Het systeem gaat niet om de meeste stemmen gelden zoals in Nederland, maar op het Electoral College, dus het aantal kiesmannen per staat. De uitslag van de Democratische primaries in 2008 is trouwens niet definitief vastgesteld, omdat vele staten in de optelling ontbreken. De marge tussen de stemmen voor Obama en Clinton was niet meer dan 1%.

  Inderdaad heeft Hillary Clinton in de Democratische primaries van 2016 meer stemmen gehaald dan Bernie Sanders, 55% tegen 43%. Vraag is of zonder alle manipulatie door de leiding van de partij die op allerlei manieren Clinton bevoordeelde (financieel, procedureel, organisatorisch, publiciteit) deze marge ook zo groot was geweest. Vraag is of zonder deze manipulatie Clinton ook had gewonnen. Waarschijnlijk wel. Maar zeker weten doen we het niet.

  Je hebt gelijk dat het om twee grootheden gaat die ook spelen bij de kandidatuur van Trump. Zowel Trump als Clinton doen het relatief het beste bij de hardliners binnen hun eigen partij, maar slecht bij de onafhankelijke en meer gematigde kiezers. Bij die laatste groep lag Sanders veel beter. En daardoor deed hij het tegen Trump significant beter in de peilingen dan Clinton.

  Het is waar dat het systeem is zoals het is. Maar de vraag is of het deze keer geen bijzondere omstandigheden zijn die vragen om een andere kijk. Trump is in ogen van velen een onberekenbare kandidaat die als president de Amerikaanse democratie om zeep dreigt te helpen. Dat had van de Democratische partij een bredere blik gevraagd die verder keek dan het belang van een kandidaat die de partij gekaapt had en met haar kandidatuur in gijzeling hield.

  Andere kandidaten werden afgeschrikt door de Clinton-machine die de DNC in bezit had genomen en door manipulatie en een grandioze fondsenwervingscampagne de andere kandidaten op achterstand zette. Die gekke Sanders was de enige die zich niet af liet schrikken en met een kansloze missie toch nog verder kwam dan iedereen verwacht had. Against all odds.

  Zie ook mijn posting over de visie van Luuk van Middelaar op Sanders en Clinton:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/10/30/luuk-van-middelaar-erkent-deconstructie-van-status-quo-door-sanders-niet-als-constructief-en-neemt-clinton-in-bescherming/

  Like

 3. One of Hillary Clinton’s harsher critics, Fox News’ Jeanine Pirro, came to her defense Saturday.

  In an opening statement on her show “Justice with Judge Jeanine,” Pirro said the announcement Friday by FBI Director James Comey that the bureau will review newly found emails in connection with Clinton’s private email server “disgraces and politicizes the FBI and is symptomatic of all that is wrong in Washington.”
  http://www.politico.com/story/2016/10/jeanine-pirro-defends-clinton-on-fbi-review-announcement-230506

  Like

 4. Here’s the least surprising news of the day: FBI Director James Comey’s announcement of the investigation into the latest batch of emails in Democratic nominee Hillary Clinton’s case has sparked a highly politicized battle within the U.S. government—with just over a week to go before the Nov. 8 presidential election.
  http://www.truthdig.com/eartotheground/item/fbi_given_go-ahead_to_begin_review_of_hillary_clintons_emails_20161030

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.