Karin Spaink verlaat GroenLinks en geeft stem aan Piratenpartij

Op Sargasso.nl kondigt publiciste en oud-PSP-ster Karin Spaink haar afscheid van GroenLinks aan. Ze heeft het gehad met een partij die zich door premier Rutte liet overhalen om tegen de eigen principes in de operatie in Kunduz te steunen. Volgens haar maakt de trots van Jolande Sap op een krakkemikkig resultaat het er nog erger op. Hoe groot de chaos bij GroenLinks is bleek bij de opstelling van de kandidatenlijsten. Kundige kamerleden als Arjan El Fassed en Tofik Dibi kregen als schoolkinderen vernietigende kritiek vanuit de partij. De kamerleden Van Gent, Braakhuis en Peters hielden het voor gezien en kondigden hun vertrek aan.

Het onmiskenbaar beschamende voor GroenLinks wordt nog erger als de Amsterdamse GroenLinkser Jorrit Nuijens zich in de discussie mengt. Zodat alle kritiek van Spaink opgerakeld wordt. Nuijens bereikt zo in zijn ongeduld het omgekeerde van wat-ie nastreeft. Geen weerlegging, hij stipt de zwakheden van GroenLinks opnieuw aan. De kern van Spaink kritiek, namelijk de Kunduz-missie laat Nuijens liggen. Zijn onhandige en onnodige antwoord toont aan dat GroenLinks de goede vorm kwijt is. Een kritische uitvoerende artiest verwijt GroenLinks dat het standpunten van de (Zweedse) Piratenpartij ‘leent’: ‘GroenLinks, onze eigen piratenpartij‘.

Machtsdenken dat onder Femke Halsema in een hogere versnelling kwam bevalt Spaink slecht. Het leidt tot compromissen die ze onverteerbaar acht. Da’s niet de klassieke spanning tussen wel of geen vuile handen maken. Merkwaardig is dat GroenLinks voor dat laatste niks terug heeft gekregen. Dat negeert Nuijens en merkt Spaink op. De partij opereert in haar compromisbereidheid dus ook nog eens onhandig. Kernpunten realiseert het er niet door, maar levert het juist in. Karin Spaink zegt voorlopig voor de Piratenpartij te kiezen.

Foto: Boekomslag ‘De Wereld van de Piraat‘ van Val Garwood

10 gedachten over “Karin Spaink verlaat GroenLinks en geeft stem aan Piratenpartij

  1. @Guy Fawkes
    Bedankt, ik heb het veranderd. Om niet te zeggen, opnieuw veranderd. Eerst ging ik er vanuit dat Jorrit een man was, maar toen las ik een stuk waarin het steeds over ‘zij’ ging. De les is toch dan naar de bron te gaan, zoals je deed.

    Like

  2. De Kunduz-missie de kern van haar kritiek? Het is eerder het Kunduz-akkoord wat daarvoor in aanmerking zou komen, maar meer nog is het de enorme waslijst waarvan het lijntje breekt. Als het volgens jou de Kunduz-missie is die het meest kwalijk was, waarom noem je dan uitgerekend Peters?

    We zien overduidelijk het effect van de SGP in ruil voor het verlenen van hun steun aan het kabinet, maar waar blijkt in vredesnaam het wisselgeld van GroenLinks uit? Ik heb dat wel eens op de man af gevraagd aan een lokale GL-er – want ook bij ons is dit al een tijd aan de gang – maar daar hebben ze geen antwoord op. Er zit gewoon heel weinig lucht tussen hun standpunt, if any, en dat van de grote partijen. (Braakhuis en Dibi mogen dan tegen de Kunduz-missie geweest zijn, maar voor het overige willen ze de partij nog verder naar rechts trekken.)

    Het gaat niet om de vorm – er is geen inhoud. GroenLinks is inwisselbaar, en daarmee passé. Het ergste is nog hun minachting voor de eigen achterban.

    Like

  3. @Joke
    Over dat wisselgeld zijn we het eens. Dat kreeg GroenLinks niet. Ik schreef zojuist op Sargasso
    http://sargasso.nl/archief/2012/08/05/piraat-spaink-verliest-de-buit-uit-het-oog/#comment-766428

    Maar dat Lenteakkoord is toch een papieren werkelijkheid? GroenLinks heeft geen enkele garantie dat het uitgevoerd wordt zoals de partij nu aanmatigend in de publiciteit voorstelt. GroenLinks heeft zelfs geen enkele garantie dat het na 12 september in de regering komt.

    Daarnaast gaat het om rommelen in de marge van de VVD. Niet het opbouwen van een duurzame, groene en rechtvaardige maatschappij zoals GroenLinks altijd zegt na te streven.

    Ik besef dat het lastig opereren is voor een kleine partij met het perspectief om nog kleiner te worden. Maar bij die maat hoort de getuigenis, niet het pure machtsdenken. GroenLinks heeft in een redelijk sterke fase gekozen voor de macht en kwam daarna klem te zitten in de onmacht van de macht toen het begon te krimpen.

    Ik zie de Kunduz-missie als de kern van Spainks kritiek. En de misplaatste trots van Sap daarop. Toen zette de rot in de partij voorgoed in. Daar komen de overmoed en het machtsdenken uit voort. Voorbereid door Halsema die ook wel eens minister wilde worden. Maar je hebt gelijk dat het meer de stapeling van enormiteiten is dat GroenLinks overkomt dan een geisoleerd besluit. Die veelheid maakt het dubbel zo tragisch.

    Peters heeft zich naar mijn idee gerevancheerd door haar WOB-initiatief wetsvoorstel over een transparante overheid. Waarna ze met een zucht van verlichting een punt achter haar loopbaan als kamerlid kon zetten. Ik ben het met je eens dat ze aangaande Afghanistan een koers gevaren heeft die de partij van zichzelf heeft vervreemd. Maar ik zie Peters als uitvoerder en uitlegger, en niet als bedenker van zo’n strategie.

    Like

  4. Sap zei een keertje in NRC: “Je kijkt; moeten wij ook niet in deze tijden toch wat meer winst kunnen incasseren? Moeten we wel zo sterk op groen inzetten als groen in deze tijd niet zo lekker ligt? Is dat de investering waard? Daar wordt af en toe verschillend over gedacht.”
    Maar wat komt er dan voor in de plááts, denk je dan. Alles valt tegen elkaar weg.

    Ze moeten terug naar de grondbeginselen, vond iemand, waarop ik antwoordde: “Die hebben ze zodanig hertaald dat de Kunduz-missie onder humanitaire missies te scharen valt, en kernenergie onder milieuvriendelijke energiebronnen…” (‘Dat noem ik nog eens herbronnen’ zei iemand anders toen gevat.)

    Maar het is dus echt zo erg: ze nemen een positie in en zoeken er vervolgens een uitgangspunt bij. Herinner je je dit artikel nog: http://magazine.groenlinks.nl/node/65278? Dat is niet alleen een warm pleidooi voor de Kunduz-missie, maar het inwisselen van die toezegging tegen een andere wens uit het programma wordt daar doodleuk tot oude politiek verklaard. Tja….

    Like

  5. @Joke
    Gruwelijk dat kromredeneren van Kos en Van Peijpe. Geef dan maar gewoon een rechtse VVD-er of PVV-er, dan weet je wat het is. GroenLinks maakt van politiek een verkleedpartij.

    Like

  6. Wat zou er met Kritisch GroenLinks gebeurd zijn? Ik kon wel sympathie opbrengen voor de ‘move’ van Sap om de PVV-angel uit demissionair Rutte te halen, maar een follow-up zie ik nog niet gaan gebeuren. Karin Spaink waardeer ik erg. Aan de andere kant: het is niet moeilijk om je nu van GL af te keren, maar het is wel lastig om een alternatief te vinden. De piraten zijn me nog te ‘ongrijpbaar’. Ik besef dat dat hun bedoeling is, maar daar voel ik mij niet lekker bij. Misschien stem ik wel helemaal niet, of -beter- ik schrijf iets lelijks op mijn stembiljet, zodat het ongeldig wordt.

    Like

  7. @Blewbird
    Jolande Sap en stekkers, geen geweldige combinatie. Trok niet gewoon Geert Wilders de stekker uit het kabinet? Toen pas kwam D66, en GroenLinks.

    Ja, stemmen is lastig. Ik weet het ook nog niet. Maar ik weet wel dat als ik niet stem ik zeker niet naar het stembureau ga. Een mooi lelijk woord lijkt me trouwens ‘Vertrouwelijk’, ‘Concept’ of ‘Kopie’. Alleen dat soort termen kan het systeem nog ontregelen. Even.

    Like

  8. De affaire Tofik Dibi breekt GL de nek.
    Het is toch te gek voor woorden dat de nr 1 en 2 van de lijst vechtend over elkaar heen rollen.
    Opnieuw een voorbeeld dat Marokkanen in de politiek onbetrouwbare partners zijn.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.