Gewiste opnamen door overheid zijn meer dan menselijke fout

Wie herinnert zich niet hoe in 1995 het ontwikkelen van een fotorolletje van luitenant Rutten met opnamen van de val van Srebrenica in een laboratorium van Defensie mislukte? Toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve noemde het een ‘oenige menselijke fout‘. Het OM in Arnhem concludeerde in 1997 dat het een menselijke fout was. Betrokken Dutchbatters geloofden er niks van, en zagen er een georkestreerde actie van Defensie in om beelden van gedode moslims onder de pet te houden. Ook een videofilm van de Bosnische Serviërs werd door Defensie bewust onklaar gemaakt. Commandant Thom Karremans werd symbool van het slappe optreden van Dutchbat en wacht mogelijk vervolging. Nog steeds. 17 Jaar na de val van Srebrenica.

Nu is er in Eindhoven een politieagent die telefoon-opnamen van getuige Ingrid Lukken van de arrestatie van DJ The Flexican heeft gewist. Kamerleden reageren ontzet. Ze zien het als grove fout. Naar eigen zeggen werd Lukken ‘afgetuigd’ en gearresteerd door de politie. Niet zij, maar de politie riep hulp van Digital Investigation in om het filmpje terug te halen. De agent heeft toegegeven de opnamen te hebben gewist, na een eerdere ontkenning. Hij zegt dat het gebeurde ‘bij het uitzetten van de telefoon en onder druk van omstandigheden’.

Wat kunnen we verwachten van een intern onderzoek van de Eindhovense politie? Of een strafrechtelijk onderzoek door het OM? Hopelijk leidt het niet tot dezelfde doofpot als bij Srebrenica waar Nederland 17 jaar later nog steeds mee worstelt. Scheel van de kater omdat het voelt dat Defensie de waarheid niet vertelt. Natuurlijk zijn er verschillen, in Eindhoven zijn geen 7000 doden gevallen. Overeenkomst is dat de geloofwaardigheid van de overheid in het geding is. Een vraag die beantwoord moet worden is hoe politieagenten opgeleid, geïnstrueerd en aangestuurd worden om correct met kritische burgers om te gaan.

Foto: Hans Wildschut, Edinburgh, southferry, 2004. Credits Hans Wildschut

17 gedachten over “Gewiste opnamen door overheid zijn meer dan menselijke fout

 1. Misschien zou hier een oplossing kunnen zijn om verantwoordelijke overheidsdienaren meer vertrouwd te maken met de technische “ins and outs” van de moderne sociale media :-))

  Like

 2. Mijn rechtszaak komt eraan, en ik vrees I.D. dat er sprake is van partijdigheid vanuit het O.M. ik heb nl zelf onderzoek laten uitvoeren bij de rijksrecherche, F.N.O. die hebben geconstateerd dat er I.D. een filmpje is gewist, alleen heel raar niet meer terug te vinden, er zijn 3 screenshots gevonden, van het filmpje, de telefoon is hardhandig uit mijn handen geslagen.. en heeft daarbij een klap gehad, maar was nog aan het opnemen, dat zei de agent die hem opraapte en aan de agent gaf die me had geslagen.(Ik werd na de hardhandige arrestatie afgevoerd zonder mijn telefoon) Dat word totaal aan de kant geschoven…ook de verklaring van mijn huisarts, de specialist…alleen dat van de GGD arts…er zijn als enige die nacht van mij geen foto’s gemaakt het fotopapier was op…en de verklaring van de agent is tegenstrijdig,.. benieuwd naar de rechtszaak, ik kan niet in hoger beroep erna, de uitspraak is bindend…maar het voelt allemaal niet rechtvaardig…het voelt krom…

  Like

 3. net een heel verhaal nee getypt, maar er ging iets fout helaas. ik heb yehudi Moskowicz als advocaat, en mijn zaak is in juli of augustus……het was 2 juli, maar heb dan een operatie, i.v.m. buisjes in mijn oren…krijg de andere data nog door, een besloten rechtszaak, ik mag ook echt niemand meenemen…, kom er nog op terug…en hopelijk plaats die dit wel….maar het word allemaal steeds krommer…ik zal u na de rechtszaak de stukken die ik nu in mijn bezit heb opsturen, en sja die stukken zeggen eigenlijk al genoeg, over de gang van zaken…ikzelf schrok er wel van…

  Like

 4. @George Knight, mijn rechtszaak is in Oktober, ik hou u op de hoogte als het zover is…Vriendelijke groeten. Ingrid Lukken.

  Like

 5. “Kamerleden reageren ontzet” Ja, dat lees je regelmatig. Maar het is nog wachten op kamerleden die zich die hoge frequentie qua momenten van ontzetting realiseren (fase 1), dat een probleem vinden (fase 2) en dan bij zichzelf (als mens/burger of in hun functie als kamerlid) op zoek gaan waarom dat zo is (fase 3).
  Ik denk dat we al blij mogen zijn als er een enkel kamerlid bestaat dat fase 1 bereikt. De fases 2 en 3 kun je wel vergeten. Los van de vraag hoe authentiek die ontzetting is, natuurlijk.

  Like

 6. Plus ik heb nooit Digital Investigation ingeschakeld, dat heeft de politie zelf gedaan, nadat het F.N.O. had bewezen dat er degelijk een filmpje heeft opgestaan…en dat hebben ze totaal niet in hun rapport vermeld…het is onderbouwt op vele manieren.. benieuwd, hoe ze dat gaan uitleggen, vriendelijke groet, Ingrid Lukken.

  Like

 7. Beste George Knight, vandaag rechtszaak gehad, en de uitspraak is over 4 weken, kan ik u persoonlijke info mailen? dan zou ik u veel meer kunnen vertellen… vriendelijke groeten. Ingrid Lukken

  Like

 8. Beste George Knight, ik heb wederom de zaak verloren, en ik zal u nu de stukken mailen… zodat u zelf kunt lezen hoe krom het allemaal is… dank voor uw respons.. vriendelijke groeten, Ingrid Lukken

  Like

 9. Pingback: Agent wordt niet vervolgd voor wissen filmpje Eindhoven. Waarom? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.