Onduidelijkheid bij GroenLinks over kandidaat-lijsttrekker Dibi

Update 19 mei: Onder druk van onder meer de partijraad heeft het partijbestuur van GroenLinks besloten om Tofik Dibi als kandidaat-lijsttrekker toe te laten. Maar de kandidatencommissie beoordeelt Dibi nog steeds als ‘ongeschikt’. Aldus een verklaring op de site van GroenLinks. De interne verschillen liggen op straat. 

Er gaan geruchten dat Tofik Dibi door het partijbestuur van GroenLinks niet geaccepteerd wordt als uitdager van lijsttrekker Jolande Sap. Dibi zou optreden in het NTR-programma De Halve Maan maar werd gesommeerd om te keren en niet te gaan. Zijn media-optreden zou een schending van de interne partijregels zijn. Dibi gaf gevolg aan de wens van het partijbestuur en keerde om. Formeel heeft-ie dus geen regel overtreden.

Onduidelijk is waarom Dibi niet geaccepteerd wordt als kandidaat-lijsttrekker. In een mededeling verklaart GroenLinks dat de sollicitatieprocedure voor de lijsttrekker nog loopt. Volgens een peiling heeft Sap niets te vrezen van Dibi. Dat maakt het raadselachtig waarom Tofik Dibi niet geaccepteerd zou worden als uitdager.

Hoe dan ook wordt GroenLinks beschadigd en komt het negatief in het nieuws. Er resteert een beeld van een angstige partij die bang is om leden te raadplegen. Ogenschijnlijk ontbreekt het zelfvertrouwen in een partij met slechte electorale prognoses. GroenLinks kan de kandidatuur van Tofik Dibi maar beter accepteren.

Foto: GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi geeft een toelichting op zijn aanmelding als kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks, 14 mei 2012.

5 gedachten over “Onduidelijkheid bij GroenLinks over kandidaat-lijsttrekker Dibi

 1. @GK: ik zat te wachten op een uptdate van je : -)))))

  Wat een onvoorstelbaar geknoei bij GL. Overigens ben ik het wel eens met hun beoordeling, maar de aanpak verdient een vette onvoldoende. Ik kan me niet voorstellen dat dit op den duur niet door kritische kiezers wordt afgestraft.

  Ik denk dat we mbt Jolanda Sap een beetje van mening verschillen. Ik vind haar gedrag van politieke moed getuigen. Ze durft daar waar het haar nodig lijkt tegen de stroom van haar partij in te zwemmen. Ze zit natuurlijk ook met een nalatenschap van haar voorgangster die niet fraai is en als aantrekkelijke intellectueel aandoende krullenbol hele grote laarzen droeg die moeilijk direct te vullen zijn. Het één en ander leidt natuurlijk tot onduidelijkheden en als zwalk gedrag overkomende politieke koers.

  Dat stekker incident achtervolgt haar tot in de treure, maar bij mij heeft het eerder een glimlach en menselijke warmte opgeroepen dan wat anders. So fucking what als een politica of politicus uitglijdt in de didactiek van politieke verklaringen. Laten we lachen en doorgaan als het om zo iets aandoenlijk truttigs als een stekker uit het stopcontact halen gaat.

  Like

 2. @Jack
  Oh, ik wil Jolande Sap evenmin te zwaar afvallen. Toch vind ik haar onvast en wankelmoedig. Anderen vatten dat wellicht op als flexibiliteit. Het zeer zit ‘m eerder bij de partijmastodontjes als Thissen. Deze types tonen naar mijn idee het failliet van de partijpolitiek aan. Vastgeplakt aan het partijpluche.

  Er zit in de beoordeling van de kandidatencommissie een merkwaardige dubbelzinnigheid. Als jij een kandidaat ongeschikt acht dan laat je je niet dwingen om zo’n kandidaat voor te dragen. Als dan de macht elders in de partij ligt, dan moet je consequent zijn. Dan treed je af en laat het over aan die anderen. Nu laat de kandidatencommissie zich overrulen, maar blijft zitten. Da’s van een groot opportunisme. Bestuurlijke zuiverheid is anders.

  Dat Dibi de afgelopen jaren een succesvol kamerlid was, maar voor het leiderschap toch niet geschikt wordt geacht door de kandidatencommissie is geen blijk van vertrouwen in de fractie. Het geeft hiermee de hele fractie een brevet van onvermogen. Ook ik acht trouwens Dibi ongeschikt als leider. Hij is op een andere manier onvast dan Sap. Maar als de PvdA en het CDA zover zijn gekomen om respectievelijk backbenchers als Lutz Jacobi of Madeleine van Toorenburg als kandidaat-lijsttrekker te accepteren, dan ontgaat het me waarom GroenLinks Dibi niet kan aanvaarden als kandidaat.

  Like

 3. Pingback: GroenLinks kan Mariko Peters niet handhaven « George Knight

 4. Pingback: Karin Spaink verlaat GroenLinks en geeft stem aan Piratenpartij « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.