GroenLinks neemt nieuw initiatief tot transparante overheid

Kamerlid van GroenLinks Mariko Peters haalt de publiciteit met de roep om meer transparantie van de overheid. De partij heeft er een site voor opengesteld: ‘De Nieuwe Wob; Initiatiefwetsvoorstel GroenLinks voor een transparante overheid.‘ In de motivatie zegt het: Teveel publieke informatie blijft nu geheim of te lang achter slot en grendel. Dat wil GroenLinks veranderen. Met dit initiatief haalt deze partij de Piratenpartij in die voorlopig blijft hangen in het stroomlijnen van de organisatie. Peters stelt zich pragmatisch op.

GroenLinks probeert de burgers bij het schrijven van het voorstel te betrekken. Er is een prijsvraag voor de preambule met als prijs onder meer een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer. In maximaal 100 woorden kan de inzender een tekst schrijven die ‘wervend, inspirerend en mooi de bedoelingen van de wet en de idealen van de open democratische samenleving in het digitale tijdperk verwoordt‘. Ik doe een poging.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is….’ dat niet de ene waarheid de andere blokkeert, maar ideeën elkaar opvolgen, dat inzichtelijkheid in de werking van de overheid de bereidheid van burgers om zich in te zetten voor de samenleving vergroot, dat openheid een voorwaarde is om goed geïnformeerde en betrokken burgers voor de publieke zaak te winnen zodat ze op hun beurt kunnen deelnemen aan een prikkelend debat als voorwaarde voor een open samenleving en dat het daarbij wenselijk is dat de overheid de vergroting van het aantal burgers dat meepraat ondubbelzinnig toejuicht en actief ondersteunt omdat het alleen zo een basis legt onder de democratische orde ‘….Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze. Maak ook uw tekst

Transparantie is een modieus begrip. Niemand is ertegen, maar evenmin maakt iemand het concreet. Eind januari 2012 probeerde ombudsman Alex Brenninkmeijer dit te veranderen door de overheid te kritiseren bij de prijsuitreiking van de Journalist van het Jaar aan Brenno de Winter. De ombudsman zei toen: ‘Iedereen heeft een feilloos kompas voor wat eerlijk is of niet. De prijs voor het niet eerlijk zijn met overheidsinformatie is verlies aan vertrouwen en geloofwaardigheid.‘ De overheid die meer bevoogdend en afhoudend is dan de reputatie van Nederland doet vermoeden heeft een achterstand goed te maken. De overheid moet oppassen niet verder te verzinken in eigenbelang en zelfgenoegzaamheid. Of de politiek echter bereid is om de burger in de macht te laten delen is de vraag. GroenLinks en Mariko Peters verdienen lof dat ze dit oppakken.

Foto: Censorship. Credits: Eric Drooker

12 gedachten over “GroenLinks neemt nieuw initiatief tot transparante overheid

 1. @Joke
  Dank je. Ik ben uitgegaan van de gedachten van Karl Popper over de open samenleving en heb daar op gevarieerd. Ik zal de tekst voor de prijsvraag ‘preambule’ insturen

  Like

 2. Pingback: PvdA praat plichtmatig over privacy in programma « George Knight

 3. Pingback: GroenLinks kan Mariko Peters niet handhaven « George Knight

 4. Mariko Peters laat weten in een brief van 5 juli over de prijsvraag dat een andere inzending de prijsvraag heeft gewonnen. Echter:
  Dank voor je deelname aan de prijsvraag voor een preambule voor de Nieuwe WOB. Graag feliciteer ik je met de eervolle vermelding die de jury aan jouw inzending toekent. De originele bewoording is de jury positief opgevallen t.o.v. de andere inzendingen.
  We willen je danken voor de genomen moeite , kundigheid en inspiratie. Het wetsvoorstel is vandaag, tezamen met de winnende preambule ingediend.
  Met vriendelijke groet,
  Mede namens de juryleden: Mw. Jeltje van Nieuwenhoven, Dhr. Frans Thomése, Dhr. Roger Vleugels

  Like

 5. Pingback: GroenLinks heeft al een jaar geen agenda « George Knight

 6. Pingback: Karin Spaink verlaat GroenLinks en geeft stem aan Piratenpartij « George Knight

 7. Pingback: Regering beperkt openbaarheid van het openbaar bestuur « George Knight

 8. Pingback: Open Data. Weg met de gesloten bestuurscultuur: D66 Nijmegen | George Knight

 9. Pingback: Nodig voor Nederland: transparantiewet en transparantieportaal | George Knight

 10. Pingback: Jesse Klaver en GL krijgen het verwijt inhoudsloos te zijn. Ook van Lubach | George Knight

 11. Pingback: GroenLinks Amersfoort twijfelt aan het bestaan van de waarheid over het Armando Museum en wijst een onderzoek hoe dan ook af | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.