George Knight

Debat tussen links en rechts

Alliantie in Rotterdam tussen links en het islamitisch geïnspireerde NIDA. Waar laat dat de progressief-vrijzinnige kiezer?

with 11 comments

In Rotterdam hebben de drie linkse partijen GroenLinks, PvdA en SP voor de gemeenteraadsverkiezingen een alliantie gesloten met de islamitisch geïnspireerde lokale partij NIDA. NRC meldt het in een bericht. De vier partijen presenteren zich als ‘Links Verbond’ en niet als ‘Links-islamitisch Verbond’. De opzet is tegenwind te bieden aan het rechtse Leefbaar Rotterdam dat een alliantie met Forum voor Democratie (FvD) is aangegaan. Omdat de leider van Leefbaar Joost Eerdmans geen afstand neemt van de uitspraken over afkomst, ras en IQ van FvD heeft Said Kasmi van D66 samenwerking met Leefbaar uitgesloten. Zo kondigt zich in Rotterdam een rechts (Leefbaar/FvD, VVD, CDA, SGP), links (GL, PvdA, SP, NIDA, PvdD) en centrumblok (D66, CU) aan. Met NIDA’s concurrent, het eveneens islamitisch geïnspireerde DENK als links-conservatief buitenbeentje.

Voor vrijzinnige kiezers die zich niet willen laten inspireren door religie en religieus geïnspireerde partijen of partijen met extreem-rechtse denkbeelden wordt de spoeling dun. Ze kunnen alleen terecht bij D66 en de PvdD. Zo wordt het duidelijk kiezen in Rotterdam. Allianties, blokvorming en uitsluitingen maken het een interessante proeftuin voor politiek Nederland. Partijen rekenen zich nu electoraal rijk. Tegen beter weten in.

Foto: Tweet van NIDA, 14 februari 2018.

Written by George Knight

14 februari 2018 bij 14:56

11 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het maakt voor de kiezer niet uit aangezien een alliantie een loos woord is sinds de lijstverbindingen vorig jaar werden verboden. Stem gewoon op de partij van je keuze. Je ‘reststem’ kan niet gaan naar een partij uit zo’n alliantie (maar gaat naar de grootste partij, ben je daar blij mee?)

  Like

  Manfred

  14 februari 2018 at 15:06

 2. @Manfred
  Alliantie is geen loos woord omdat partijen zich aan elkaar verbinden, en daar naar handelen.

  Like

  George Knight

  14 februari 2018 at 15:09

 3. Mijn reactie op DDS:
  Eens met de conclusie: ‘een stem op een iets gematigdere linkse partij zou misschien – ik noem maar wat hoor – geen al te slecht idee zijn…’. Dat opent perspectief voor D66 en PvdD.

  Het lijkt duidelijk wat NIDA bij de alliantie met de drie linkse partijen te winnen heeft, namelijk geloofwaardigheid en legitimatie. Maar wat Groen Links, SP en PvdA bij deze alliantie te winnen hebben is onduidelijk. Ze hadden het ook gewoon kunnen laten bij een alliantie met elkaar. Dus zonder NIDA.

  Gewoon ouderwets op sociaal-economische onderwerpen: links tegen rechts. Maar nu wordt dat vertroebeld door NIDA dat toch door een andere culturele traditie gevoed wordt dan Groen Links, SP en PvdA.

  Leefbaar Rotterdam dat zich als redelijk gematigd en constructief presenteert, heeft het er overigens ook extra gecompliceerd op gemaakt door te kiezen voor een alliantie met Forum voor Democratie. Immers een partij die beschuldigd wordt van intolerante standpunten over ras en afkomst. Net als NIDA op links, vertroebelt FvD de positionering op rechts. Want FvD is zowel een rechtse als een nihilistische partij die het bestel wil opblazen.

  Wat NIDA programmatisch en electoraal toevoegt aan de drie linkse partijen is onduidelijk. Het zal potentiële kiezers op deze partijen mogelijk afschrikken. Zoals vrijzinnige, progressieve kiezers die niets van religie moeten hebben. Per saldo zou deze alliantie daarom nog wel eens tegen de electorale aantrekkingskracht van Groen Links, SP en PvdA in kunnen werken. De samenwerking met NIDA geeft ook het signaal af dat de drie linkse partijen niet voldoende zelfvertrouwen hebben om het zelf te rooien.

  De kans bestaat daarom dat deze strategische keuze averechts werkt voor Groen Links en SP die kunnen profiteren van respectievelijk het Klaver- en het Marijnissen-effect. En mogelijk zelfs voor het al op de grond liggende PvdA dat de wonden likt na het negatieve Moorlag- en Barth-effect.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/02/de-gruwel-rotterdam-wordt-binnenkort-misschien-bestuurd-door-links-islamitisch-blok-met-jodenhatend-nida/

  Like

  George Knight

  14 februari 2018 at 17:39

 4. De Rotterdamse islampartij Nida denkt daar anders over. Die klaagt in haar partijprogramma dat het geloof voor gevestigde partijen „in het meest gunstige geval iets voor thuis is, waar de buitenwereld zo weinig mogelijk ‘last’ van moet hebben”. Ja, dat noemen we de scheiding van kerk en staat. Dat de seculiere linkse partijen met zo’n partij een pact sloten is wonderlijk, en wordt nu onvermijdelijk ook als identiteitszaak geïnterpreteerd. Rechts hoeft slechts in te koppen: bukken voor de sharia! Je vraagt je af hoe het zou verlopen als echte beleidsterreinen als armoede, zorg of wonen hét thema waren geweest.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/15/het-thema-a1592470

  Like

  George Knight

  17 februari 2018 at 10:58

 5. Like

  George Knight

  18 februari 2018 at 14:55

 6. Turkse kwesties, zoals de militaire inval in Afrin, zorgen voor spanningen in het onlangs gepresenteerde ‘linkse verbond’ van PvdA, SP, GroenLinks en Nida. Gisteren eiste SP’er Leo de Kleijn tijdens intern overleg opheldering van het islamitisch geïnspireerde Nida.
  https://www.ad.nl/rotterdam/scheurtjes-in-links-blok-om-turkse-zaken~a079878f/

  Like

  George Knight

  2 maart 2018 at 18:28

 7. Een oude tweet van de moslimpartij Nida in Rotterdam leidt tot onbegrip bij de PvdA in de stad. De linkse partijen in Rotterdam sloten onlangs een verbond met Nida.

  De partij twitterde op 14 augustus 2014: Wij zeggen #Zionisme = #ISIS #vrijheidvanmeningsuiting.
  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/verbazing-en-woede-over-oude-tweet-rotterdamse-moslimpartij

  Like

  George Knight

  12 maart 2018 at 09:25

 8. SP-leider Lilian Marijnissen zei eerder vandaag, voor de ophef over de tweet, dat ze niet te spreken is over de samenwerking van de Rotterdamse afdeling van haar partij met NIDA, een partij die op de islam is geïnspireerd.

  “Ik had die keuze zelf niet gemaakt”, zegt Marijnissen. Ze vindt dat de socialisten te ver afstaan van NIDA. “Zij willen een prominentere plek voor religie in de samenleving. De SP vindt juist scheiding van kerk en staat heel belangrijk.”
  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2221891-oude-tweet-nida-zet-samenwerking-met-linkse-partijen-in-r-dam-onder-druk.html

  Like

  George Knight

  12 maart 2018 at 09:28

 9. […] de Rotterdamse hoogleraar Sociologie Willem Schinkel commentaar op het opbreken van het zogenaamde Links Verbond in Rotterdam. Dat was een samenwerking tussen de drie linkse partijen GroenLinks, PvdA en SP en de […]

  Like

 10. Tijdens een mede door Nida/,waarvan de lijsttrekker aangeeft islamitische geloofsregels boven de Nederlandse wetten te plaatsen/ georganiseerde demonstratie werd zomer 2017 in Rotterdam de inmiddels beruchte antisemitische slogan khaybar khaybar ya yahud gescandeerd.En ondanks al deze groezelige incidenten had- den PvdA, GroenLinks en SP in de Maasstad er geen enkele moeite mee een ‘Links Verbond’ aan te gaan met deze sharia- islampartij.GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde samenwerking met de islamisten ‘een goed idee’ waar ‘goed over was nagedacht’: “Nida heeft zich laten zien als een progressieve partij.”..Deze politieke partijen zijn levensgevaarlijk onze rechtsstaat!…En nou veel sterkte in jullie bemeenge met een burgemeester, die anno 2018 vindt dat zij dochters niet met een Nederlander mogen trouwen…https://zlj13051967.wordpress.com/2018/12/08/stop-islamisering-van-west-europavoor-het-te-laat-is/

  Like

  The Balkans Chronicles

  12 december 2018 at 20:58

 11. Pas op voor de alliantie van links met de islamisten. Zo begon het ook in Iran.Links is maar het glijmiddel voor de Islam. Eens ze met genoeg, hebben ze links niet meer nodig, en zijn die even Kafir als de anderen.De eerste slachtoffers van het Islamitische bewind waren altijd de socialisten en communisten, die het bewind aan de macht hadden gebracht…

  Like

  The Balkans Chronicles

  15 september 2019 at 15:22


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: