Europese christenen moeten voor het secularisme kiezen om wereldwijd vervolgde christenen beter te helpen beschermen

Het is bekend dat in Myanmar de moslimminderheid wordt onderdrukt. Tot nu toe zijn vanuit Rakhine zo’n 400.000 Rohingya gevlucht naar Bangladesh. Tamelijk onbekend is dat ook een christelijke minderheid wordt onderdrukt in die boeddhistische samenleving. De meeste wonen in Chin, de enige staat in Myanmar met een christelijke meerderheid van zo’n 85 tot 90%. De Westelijke, arme bergstaat Chin grenst aan Bangladesh en India. Myanmar leert dat het ontbreken van een functionerende rechtsstaat slecht uitpakt voor de vrijheid.

Boeddhisten voelen zich meer dan de rest. Zo wordt die rest onderdrukt zonder dat de wet bescherming biedt. De voorkeurspositie van de dominante godsdienst ondermijnt de positie van minderheden en van de rechtsstaat. Of dat moslims, christenen of atheïsten zijn. De oplossing is het secularisme. Dit is een politieke filosofie die verzekert dat niemand onderworpen wordt aan religie. Inclusief leden van een minderheidsreligie zoals moslims of christenen in Myanmar die door de Boeddhistische meerderheid worden onderdrukt.

Doorgaans reageren christelijke leiders in Europa negatief op het secularisme. Soms gemeend, soms met gespeelde verontwaardiging in de richting van hun achterban. In hun beeldvorming katten ze dat dan om tot ‘agressief secularisme’ om het makkelijker aan te kunnen vallen. Zoals de voormalige ECPM-voorzitter Peeter Võsu deed, zoals in 2012 bleek. Die stellingname is begrijpelijk omdat deze orthodoxe christenen in eigen land hun voorkeurspositie kwijtraken en die willen beschermen. Maar ze overzien onvoldoende wat de afwijzing of de verregaande relativering van het secularisme betekent voor de christenen buiten Europa.

Toch is wereldwijd het christendom de meest vervolgde religie ter wereld, zoals Kelly James Clark in een bericht voor de Huffington Post op een rijtje zet. Vooral in moslimstaten staat de vrijheid onder druk. Het jaarrapport 2017 van Freedom House concludeert: ‘The Middle East and North Africa region had the worst ratings in the world in 2016, followed closely by Eurasia’. In landen waar religie op de een of andere wijze een bepalende rol speelt, staat vooral de vrijheid van godsdienst onder druk omdat daar godsdienst belangrijk is.

Christelijke leiders komen wel op voor vervolgde christenen in Afrika of Azië, maar doen dat op een verkeerde manier met een verkeerde methode. Ze zouden verder moeten kijken dan hun eigen neus lang is en op moeten komen voor elke vervolgde minderheid. Dat maakt hun oproep er geloofwaardiger en realistischer op. Het haalt het weg uit het religieuze domein van machtsuitoefening, bekering en vervolging en hevelt het over naar het rechtsstatelijke domein van vrijheid en rechten waar tegenstellingen beter overbrugd kunnen worden.

In dat geval kunnen Europese christelijke leiders beter partners zoeken die hun ‘eigen’ minderheid proberen te beschermen. Zoals sjiitische moslims die soennitische moslims discrimineren, en omgekeerd. Als deze christelijke leiders ondubbelzinnig en zonder beletsel kiezen voor de politieke filosofie van het secularisme dat een overheid oplegt om gelijke rechten voor elke etnische of religieuze minderheid te garanderen, dan hebben ze betere instrumenten in handen om de christelijke minderheden buiten Europa te beschermen.

4 gedachten over “Europese christenen moeten voor het secularisme kiezen om wereldwijd vervolgde christenen beter te helpen beschermen

  1. Tiepische logica., alsof een heersende relieuze godsdienst niet ook secularisten zou kunnen onderdrukken. Waarbij je de vraag ook nog kan stellen of het bhoeddisme een godsdienst is. Dit bij elkaar nemende kun je vraag stellen of een groep die de macht heeft de groep die niet de macht heeft kan onderdrukken?

    Mijn antwoord: ja en dat is al vele keren gebleken.

    Like

  2. Zou de oplossing niet eerder het vestigen van een democratische rechtstaat moeten zijn. Met rechten voor religieuze minderheden en dus plichten voor de staat om deze minderheden te beschermen in het uitoefenen van hun rechten op Vrijheid van religie, vrijheid om kerken te bouwen, religie te vieren enzovoort? En zou het Westen niet veel meer moeten doen om het regime in Myanmar onder druk te zetten om de Mensenrechten te eerbiedigen desnoods door sancties in te stellen.

    Like

  3. @jankrosenbrink
    Natuurlijk onderdrukken in veel gevallen dominante godsdiensten of een samenstel van religieuze en politieke organisaties degenen die gaan voor een seculiere samenleving. Begrijpelijk omdat die dominante godsdienst niet vrijwillig macht inlevert en zich ondergeschikt maakt aan een politieke filosofie die niet de hare is.

    Maar in dit geval ging het ergens anders om. Namelijk om de opstelling van de Europese christelijke leiders om te zorgen dat die dominante godsdiensten elders wat ingetoomd worden zodat de religieuze minderheden -waaronder ook christenen- beschermd kunnen worden.

    @Raymond
    Ja, het gaat om de vestiging en naleving van de rechtsstaat. In eigen huis en elders.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.