Waarom laat Rosenthal de uitspraken van Santorum over euthanasie onweersproken?

Uri Rosenthal weet alles van crises. Hij creeërt ze aan de lopende band sinds-ie aan het roer van Buitenlandse Zaken staat. De man van de theorie heeft weinig met de praktijk. Velen beschouwen hem als de zwakste minister. Zo komt Rosenthal samen met Hillary Clinton op voor internetvrijheid, maar evenals zijn Amerikaanse collega is-ie selectief in de toepassing ervan. Het dient als politiek drukmiddel, maar niet om werkelijk de informatievrijheid te vergroten. Ambtenaren op zijn ministerie worden gemuilkorfd op internet.

PvdA’er Frans Timmermans stelt kamervragen over het uitblijven van een reactie op de uitspraken van Rick Santorum over euthanasie in Nederland. Volgens een bericht op een blog van de New York Times waarnaar Timmermans verwijst weigert de Nederlandse ambassade in Washington te reageren op ‘de leugenachtige aantijgingen‘ van Republikeins presidentskadidaat Santorum. Ze berokkenen Nederland reputatieschade.

Artsenorganisatie KNMG zet in een reactie de leugens van Rick Santorum recht. De KNMG stuurde tevens een brief naar de voorzitter van de American Medical Association (AMA) om deze organisatie van informatie te voorzien ‘om waar nodig onjuiste opvattingen te corrigeren‘. De Nederlandse ambassade laat dat alles na.

Het onderneemt geen actie omdat volgens woordvoerster Carla Bundy  de Nederlandse regering liever niet in een Amerikaanse politieke campagne ingrijpt. Dat betekent dat Amerikaanse presidentskandidaten leugens over Nederland mogen verspreiden die door de Nederlandse regering niet worden rechtgezet. Dit standpunt is echter geen staande praktijk. Herhaaldelijk zoeken Nederlandse ambassades de publiciteit om iets toe te lichten, uit te leggen of recht te zetten. Minister Rosenthal heeft uit te leggen waarom-ie niets onderneemt.

Foto: Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal

5 gedachten over “Waarom laat Rosenthal de uitspraken van Santorum over euthanasie onweersproken?

 1. De KNMG-site meldt: “De KNMG stelde een factsheet op met de feiten rond euthanasie in Nederland. Zo overlijdt 2,3 procent door toepassing van euthanasie en is dit nog nooit onvrijwillig gebeurd.”
  Dat is nogal kort door de bocht: natuurlijk is dat wel eens onvrijwillig gebeurd – en de paar gevallen die aan het licht kwamen zijn alleen het topje van de ijsberg. Als KNMG geen enkel geval als zodanig labelt, tja dan is het ook logisch dat ze op het magische getal nul uitkomen.

  Maar in verzorgings- en ziekenhuizen is het echt niet zo moeilijk om even snel een bed ‘vrij te maken’ met een flinkse scheut morfine, en daar is géén protocol voor. Het overkwam mijn vader in 2003 in het LUMC. Aangezien hij toch terminaal was en je ook niks kan bewijzen, laat je het er maar bij zitten. Maar later las ik over Heleen Dupuis, die daar toen de ethische scepter zwaaide, dat zij het ‘asociaal’ vindt als iemand een duur ziekenhuisbed bezet houdt. En dat het regelmatig voorkomt dat artsen in verzorgingstehuizen langs hun neus weg zeggen “ik wil die man hier maandag niet meer zien” – precies zoals dat bij mijn vader ging.

  Like

 2. @Joke
  Triest om dit zo van je te lezen, Joke. Tja, natuurlijk bespoedigt de toediening met morfine het overlijden. Naast het feit dat het de pijn bestrijdt. Je hebt gelijk dat dit een akelig grijs gebied is. Velen hebben dit in hun omgeving meegemaakt en hebben er een gevoel aan overgehouden dat er iets niet klopt. Wat niet in statistieken terugkeert. Maar is dit typisch voor Nederland? Het zou kunnen dat het personeel in ziekenhuizen scheutiger met morfine is dan elders.

  Ik denk echter niet dat het stilzwijgen van minister Rosenthal wordt beredeneerd vanuit je kritiek en hij door een ethisch-medisch standpunt de ambassade in Washington niet laat optreden. Rosenthal dient met zijn zwijgen een politiek belang. En los van je kritiek is de uitvergroting van Santorum zo bezijden de waarheid dat dit gecorrigeerd kan worden. Maar wat de politieke overwegingen van Rosenthal zijn blijft gissen. Of de verklaring moet zijn dat-ie gewoon die zwakste minister uit het kabinet is die niet opgewassen is tegen zijn taak. Of heeft zijn niet ingrijpen toch een ideologisch uitgangspunt? Welke dan? Steun voor Israel?

  Like

 3. Ja, het was heel vreemd: terwijl mijn moeder en ik zagen dat het slecht met hem ging, vond de arts dat hij naar huis kon – en wel op stel en sprong. Een aantal uren later hadden ze hem zoveel morfine gegeven dat hij niet meer bij kennis is geweest, en niemand kon vertellen waarom.

  In Nederland heeft vooral D66 altijd een bevolkingspolitiek gevoerd waar bevordering van euthanasie een pijler van was. Dupuis is bij mijn weten de enige VVD-er in dat kamp, maar haar club NVVE heeft intensief campagne gevoerd (en heeft ongetwijfeld banden met KNMG). Zie http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10042l02.htm voor meer details.

  Waarom Rosenthal zich zo gedraagt? Beetje van alles wat, denk ik. Maar het zou dus ook nog kunnen dat hij wil voorkomen dat Santorum met meer details op de proppen komt. Het is misschien niet eens zo ver bezijden de waarheid om te beweren dat 10% van de sterfgevallen onder ouderen* door euthanasie tot stand komt, waarvan de helft onvrijwillig.
  [* ik weet niet of hij zoiets zei, ik heb me er niet zo in verdiept, maar dat soort details schelen een hoop]

  Like

 4. Oh, maar pasgeborenen moet je natuurlijk ook meetellen. Ik heb een keer een docu van Zembla gezien waarin ouders van zwaar gehandicapte babies de ene keer gedwongen werden het kind te laten leven, en de andere om het te laten sterven – telkens tegen de wil van de ouders in. Je kan over de euthanasiewet gevoegelijk stellen dat de betrokkenen niet degenen zijn die het voor het vertellen hebben.

  Like

 5. @Joke
  Ja, wat je opmerkt is staande praktijk in Nederlandse ziekenhuizen en kan feitelijk nergens gemeld worden. Doelmatigheid en kostenbesparingen zijn de toverwoorden in het protocol waarmee het personeel opgezadeld wordt.

  Maar ondanks je terechte opmerkingen zegt Santorum voldoende wat weersproken had kunnen worden. Ofwel, hij legt de verkeerde accenten en brengt de verkeerde feiten. Juist omdat Rosenthal de ambassade in Washington niet laat reageren ontstaat er een debat over de feiten. Zie alle publiciteit op blogs en de kamervragen van Timmermans. Rosenthal had zijn partijgenoot ministers Schippers in een verklaring de zekerheden van de onzekerheden kunnen laten scheiden om een debat te voorkomen over dat grijze gebied waar je op doelt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.