Wat zegt de zwakte van Uri Rosenthal over Mark Rutte?

Is de Nederlandse ministersploeg nou sterk of zwak? Ondernemers gaven driekwart jaar geleden premier Mark Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager de hoogste cijfers, een 7,7. Maar in de NRC noemt Melvyn Krauss De Jager de slechtste naoorlogse Nederlandse minister van Financiën. EnDe Jager is geen echte minister van Financiën – hij is een populist, vermomd als minister van Financiën. Sinds deze zomer is De Jager de populairste minister. 

Mark Rutte is voor velen een verademing na Balkenende die slecht communiceerde en de Nederlandse taal geweld aandeed. Hoewel een slechte verpakking een slechte inhoud doet vermoeden, is dat geen noodzakelijk verband. Maar het omgekeerde geldt evenmin. Wat is er in hemelsnaam aan de hand als de populairste minister door een gezaghebbende econoom als Krauss de slechtste minister van Financiën sinds 1945 wordt genoemd? Wat zegt dat over de ministersploeg?

Toch heb ik voor zowel Jan Kees de Jager als Mark Rutte een zwak. Ze kunnen bij mij een potje breken, dus zijn populair, hoewel ik niet altijd geloof dat wat ze zeggen ook waar is. Of dat ze altijd weten waarover ze praten. Deze twee als kwajongens vermomde ministers toveren een glimlach op mijn gezicht. Dat kan ik niet zeggen van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Die komt over als een betweter die evenmin precies weet waarover-ie praat maar dat koste wat kost verbergt.

Om ook een duit in het zakje te doen durf ik de stelling aan dat Rosenthal de slechtste minister van Buitenlandse Zaken sinds Chris van der Klaauw is. Uri Rosenthal ontraadde in een overleg van 29 juni 2011 met de kamer de unaniem aangenomen motie Çörüz (CDA) die de Nederlandse regering oproept om zich aan te sluiten bij de protesten tegen mensenrechtenschendingen in Rusland. Toegespitst op Sergei Magnitsky die onder erbarmelijke omstandigheden na 358 dagen voorarrest om het leven kwam.

Rosenthal zei: De tiende motie van de heer Çörüz gaat over advocaat Sergei Magnitsky. De zorg van de heer Çörüz deel ik in hoge mate. Wij stellen deze zaak aan de orde. Nederland en de Europese Unie blijven de Russische federatie ook aansporen om schuldigen op te sporen en te berechten. Gezien de voortgang enzovoort kan deze motie echter al gauw gezien worden als een blijk van forse kritiek. Een blokkade van tegoeden en visa zal op dit moment ook geen effect sorteren en de relatie tussen de Europese Unie en de Russische federatie niet bevorderen. Om die reden ontraad ik per saldo de aanneming van deze motie. Het spijt mij zeer, maar ik kan niet tot een ander oordeel komen dan dat.

Wat is er mis met forse kritiek op zijn tijd tussen vrienden? In een NRC-artikel van 15 augustus 2011 vragen Coskun Çörüz en Pieter Omtzigt nogmaals aan Rosenthal de motie-Çörüz uit te voeren. En het signaal te volgen van de Amerikaanse Senaat, zijn Duitse collega en het Europarlement. Het zou Rosenthal sieren als-ie zich aansluit bij het mensenrechtenbeleid van zijn voorganger Verhagen. Aandacht voor economische politiek alleen kent haar grenzen. Zoals minister Rosenthal ongewild bewijst.

Foto: De begrafenis van Sergei Magnitsky in november 2009. Fotograaf: Mikhail Voskresenskiy / Reuters

Advertentie

6 gedachten over “Wat zegt de zwakte van Uri Rosenthal over Mark Rutte?

 1. Geen politieke heisa met Rusland voor zo’n niemandalletje. Russische olie is´goed voor eenderde van de aanvoer. Bovendien moet Russisch gas door ‘Nederland Gasrotonde’ gaan stromen en hebben onze bondgenoten al het voortouw genomen in deze kwestie. Over tot de orde van de dag, de politie missie in Afghanistan.

  Like

 2. @VSp
  Je een beetje kennende neem ik aan dat je het ironisch bedoelt. Het gaat om de stok en de wortel. Als land, wanneer sla je en wanneer jaag je doelen na? Indien je vanuit de specifieke belangen van je land daarin een evenwicht weet te vinden dan kom je daar sterker uit. Ofwel, slechts slaan of slechts najagen verzwakt onze positie. Onder minister Rosenthal is dat evenwicht zoekgeraakt.

  Onze bondgenoten VS en Duitsland bekritiseren Rusland voor de mensenrechtenschendingen. Nederland doet dat niet. De Nederlandse regering bij monde van Rosenthal legt een kamerbreed aangenomen kamermotie naast zich neer die feitelijk vraagt zich aan te sluiten bij de kritiek van de VS, Duitsland en ook het Europarlement.

  Nou lijkt me zwijgen en wegkijken dat Rosenthal voorstaat ook vanwege het belang van Nederland als gasrotonde of energiepartner van Rusland en Gazprom een verkeerd antwoord. Het maakt ons land in de ogen van Rusland te tandeloos en te gewillig. Ook in de Buitenlandse politiek geldt soms de wet van de straat.

  Er is soms een eind aan diplomatie en dan gaan andere middelen gelden. Dan moeten geloofwaardigheid en respect incidenteel afgedwongen worden door een keer te slaan. Zodat een partner als Rusland weet dat Nederland niet onder alle voorwaarden wegkijkt, zwijgt en toch alles pikt.

  Waarschijnlijk zal op het moment dat het geuit wordt deze kritiek Rusland irriteren, maar heimelijk ook respecteren. Want zo handelt het zelf ook. Anders gezegd, minister Rosenthal moet nog leren evenwicht in zijn Buitenlandse politiek te leggen.

  Like

 3. Gaf Rutte bij de presentatie van zijn kabinet niet aan dat dit het beste team is dat hij kon bedenken?
  Voor mij zegt dat genoeg: wat een armoe!

  Like

 4. Pingback: Waarom laat Rosenthal de uitspraken van Santorum over euthanasie onweersproken? « George Knight

 5. Pingback: Financiering van het Institut Néerlandais wordt geschrapt « George Knight

 6. Pingback: Timmermans symboliseert de open blik naar het buitenland « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.