NRC schat aantal Nederlandse moslims opnieuw te hoog in

De NRC heeft een serie De Standplaats. Deze keer staat in een 4-delige serie de Moskee El Islam in Den Haag centraal. In een kadertje staat onder ‘Moslims’: In Nederland wonen bijna een miljoen moslims. De grootste groep vormen de Turkse Nederlanders (378.000), gevolgd door de Marokkaanse Nederlanders (342.000). Vrijwel alle Marokkaanse en Turkse Nederlanders zijn moslim. Deze cijfers en de bewering kloppen niet.

De nieuwe hoofdredacteur Peter Vandermeersch probeert het, maar tegen zoveel domheid kan ook hij blijkbaar niet op. Hardnekkig sluit een deel van de NRC-redactie allochtonen keer op keer op in religie. Het ontkent de afvalligheid en secularisatie die bij de tweede generatie zeker 15% is. Of het feit dat er Syrisch-orthoxe Christenen uit Turkije in Nederland wonen. Dit is meer dan een denkfout of luiheid om de feiten juist op een rijtje te zetten. Dit is verkeerd wit en eurocentrisch denken. Een vrijzinnige krant verdient meer.

Het aantal moslims wordt door het CBS al sinds 2005 op 850.000 geschat. Dit aantal is vermoedelijk licht aan het dalen door de secularisatie van de tweede generatie, zoals alle religies in Nederland in aanhang teruglopen. In de schatting van het aantal belijdende moslims komt een Gronings onderzoek van Leemhuis en Blank uit 2007 slechts tot 210.000 actieve moslims. Het leert dat uit dit type statistieken alles kan blijken.

Men kan aannemen dat het aantal Nederlandse moslims tussen de 210.000 en 850.000 bedraagt. Ikzelf ga altijd uit van een schatting van 350.000 die culturele moslims zelf maken. Dit geeft vrijzinnige moslims adem en veegt ze niet op een hoop met orthodoxen en radicalen. Waarom NRC deze nuance stelselmatig mist kan onderhand geen toeval meer zijn. Neveneffect is dat de krant voedsel geeft aan de schrikbeelden van Wilders.

Foto: Ehsan Jami met T-shirt, 2007

Advertentie

15 gedachten over “NRC schat aantal Nederlandse moslims opnieuw te hoog in

 1. Er zijn leugens,
  Grove leugens
  En statistieken.

  Daarnaast heb je journalisten.
  Daar zie je dat lang niet altijd verder gekeken wordt, dan de eerste allinea van een persbericht. Helaas…

  Like

 2. Ook het aantal katholieken wordt altijd veel te hoog ingeschat. Als ze in de kek trouwen of hun kinderen laten dopen, wil dat nog niet zeggen dat ze katholiek zijn, ze zeggen dan dat ze ‘er niets aan doen’, maar uit traditie de kerk toelaten bij geboorte, huwelijk en de dood.

  Like

 3. @Wilm
  Het heeft me eind jaren ’70 toen ik in Zeist woonde en daar de GPV’er en het latere kamerlid Gert Schutte gemeentesecretaris was vreselijke moeite gehad om mijn religie/geloof te laten veranderen van ‘Nederlands hervormd’ in ‘geen’. Mijn verzoek werd gewoon eerst genegeerd. Na veel moeite lukte het me wel. Maar ik kan me voorstellen dat anderen die moeite niet nemen. Hopelijk gaat het nu makkelijker om je uit te laten schrijven. Maar ook in de Bljbelbelt?

  En dat gaat dus om officiele cijfers. Vervolgens komt de interpretatie ervan zoals bij de moslims die nogmaals een vertekening naar boven geeft. En dan gaat het nog niet eens om de belabberde methoden waarmee ooit het aantal moslims in Nederland werd vastgesteld. Niet door ze te tellen, maar door te kijken naar het land van herkomst. Bijvoorbeeld als in land A 90% moslim was dan werd datzelfde cijfer voor de immigranten van land A in Nederland aangehouden. Alsof precies de doorsnede van land A in Nederland te vinden is. Niet dus.

  Het beeld is heel gemengd. Turken of Marokkanen die uit grote steden als Istanboel of Casablanca komen verbazen zich erover hoe conservatief-religieus de Turken en Marokkanen in Nederland zijn. Ofwel, dat kan echt niet meer in de landen van herkomst zelf. Van de andere kant zijn er ook etnische jongeren hier die zich richten op de Westerse manier van leven. En zich bevrijden van de groepsdwang en de islam. Of er hun eigen variant van maken door te shoppen in de religie, zoals andere Nederlanders ook doen.

  Zie over dit onderwerp ook:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/02/10/gedwongen-islamisering-een-terugblik-1/

  Like

 4. @George Knight
  Ik ben een nieuwkomer hier. Man, bouwjaar 1950 en in de aard progressief, ik ben echter van mening dat die term uitgehold is.

  Aangaande uw opmerking uitschrijven.
  Religie uitschrijving is nogal curieus. Ik heb dat tien jaar geleden geprobeerd en toen werd me te verstaan gegeven dat men niet meer registreerde en ik dus geen moeite hoefde te doen. Of ik daadwerkelijk uitgeschreven ben? Tja.
  Ik denk dat ik nog steeds ingeschreven sta, maar dat de basis administratie dat stuk af heeft gestoten. Ik neem niet aan dat zulks om u of mij is.

  Like

 5. @Toetssteen
  Ok, als we nu niet meer ingeschreven zijn, dan hoeven we ook niet meer uitgeschreven te worden. Maar in de periode waar ik op doelde, rond 1979, telde religie nog in het register van de burgerlijke stand. Of basisadministratie zoals het heet. En ik vond het te gortig dat ik voor de cijfers, de subsidies, de planning meetelde als ‘Nederlands hervormd’. Het ging me in mijn commentaar om de weerstand die ik ondervond om me uit te schrijven. Om de mentaliteit. Maar een en ander geeft denk ik aan dat de statistieken boterzacht zijn.

  Like

 6. Ik zou willen zeggen akkoord, maar dan blijft bij mij wel de vraag: hoe registreren we moslims.
  Niet .
  Ik neem aan dat ook u begrijpt waar ik heen wil.

  Statistieken zijn dat wat u er aan de bovenzijde instopt. De statistiek klopt, de uitkomst idem, maar tja de gegevens. Ach soms vallen dit soort lui (Stapel) door de mand. Maar als ik zie hoeveel, wat ik pretpakketten noem, op diverse ministeries zitten, dan zie ik het somber in.

  Aanrader is overigens het derde deel van het interview met Hans Jansen:

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/11/hans-jansen-leidse-universiteit-was-een-open-inrichting

  Like

 7. @Toetssteen
  Het gaat mij om de schijnzekerheid. Dat gaat een rol in het publieke debat spelen. We zouden ook kunnen zeggen: we kennen het aantal moslims in Nederland niet omdat er geen goede methode is om dat te meten. Of we willen het helemaal niet weten en gaan dus vervolgens niet met cijfers goochelen die suggereren dat we het weten.

  Voor een volkstelling of registratie is geen draagvlak. De volkstelling is in 1991 trouwens wettelijk afgeschaft. Registratie van groepen met groepsdwang is een onzekere basis. Wat meet men immers? Wat iemand is of wat iemand van een ander moet zijn? Hopelijk weten de virtuele volkstellingen die bestanden koppelen deze vertekeningen te voorkomen. Maar ik heb er een hard hoofd in.

  Ik begrijp dat overheden cijfers willen hebben voor hun beleid. Maar om te beginnen moeten we die resultaten veel meer dan nu met een korrretje zout nemen. Want een aanzienlijke foutmarge bestaat en we kunnen daarom nooit uitkomen op een exact cijfer.

  Daarbij komt dat Nederlandse sociale wetenschappers meer feeling, ervaring en persoonlijke kennis hebben in het meten van oerhollandse verschijnselen. Maar bij de islam moeten ze zich van alles aanleren dat ze van nature niet hebben of in de kern begrijpen. Ofwel, ook zij varen door onbekend gebied. Dan wordt wel eens een verkeerde afslag genomen.

  Like

 8. Pingback: Nederland kan haatimam Al-Haddad vol trots en zelfvertrouwen ontvangen « George Knight

 9. @abdelhakim, hij is volgens jouw mening nooit moslim geweest. Dan mag hij m.i. van geluk spreken.

  Like

 10. Pingback: Moslims moeten leren dat er volgens de wet ex-moslims bestaan « George Knight

 11. Het resultaat van onze knuffelmaffia.

  Het lijkt er wel op dat wij naar de middeleeuwen terug gaan. Nog even en de kruistochten ( terroristische aanslagen) worden een voldongen feit. De berichten over de in Nederland verblijvende Somaliërs (met verblijfsvergunning) willen een aanslag plegen op de 2e. kamer. Misschien is deze dreiging een eye-opener voor onze politici, zal het hen wakker schudden hoe de huidige maatschappij in elkaar zit achter / buiten de 2e kamerdeur. Nu nog even het verbod op ‘Godslastering” af te schaffen + resolutie 1605 van de baan vegen.

  Like

 12. Pingback: Islam in Nederland is niet zo belangrijk. Laten we ons daar bewust van zijn | George Knight

 13. Pingback: Op de bres voor ex-moslims. Islamofobie kan tot hervorming van islam leiden en emancipatie en bevrijding van moslims | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.