Nederland kan haatimam Al-Haddad vol trots en zelfvertrouwen ontvangen

Martijn geeft op zijn blog een uitgebreid verslag van het bezoek van Haitham Al-Haddad aan Nederland. Hij vraagt wat we er van hebben geleerd. Ik denk dat de winst is dat het besef is gegroeid dat een open debat met gelijke wapens moet worden gevoerd en dat religiekritiek nodig is om religie op weg naar de moderniteit te helpen. In dit geval weg van de fundamentalistische variant van de islam. Ofwel, Al-Haddad mag eisen vooraf stellen, maar die hoeven niet gehonoreerd te worden als ze anderen schaden. Zo lijkt het me ondenkbaar dat Al-Haddad bij een volgend bezoek nog vrouwen van tafel kan weren. De organisator zal hoon treffen.

Opvallend is dat Haitham Al-Haddad zegt de ware islam te verkondigen en daarbij steun bij ISA-studenten vindt. Wie het curriculum van de islamstudie aan de VU leest krijgt een beeld van pluriformiteit. De steun roept de vraag op of die islamstudie wel zo modern is als de VU beweert. Het lijkt er niet op. Wellicht schreeuwen fundamentalisten het hardst, maar waarom hebben we geen gematigde studenten gehoord?

Positief opgevat kunnen we zeggen dat Nederland een sterke rechtsstaat is waar democratische instellingen optimaal functioneren. We hoeven niet bang te zijn voor een fundamentalist als Al-Haddad. Nederland kan tegen een stootje en dit type contestanten vol zelfvertrouwen ontvangen. Hij mag zijn opinie geven, maar zijn uitspraken moeten in een open debat nog harder en beter bestreden worden dan nu al gebeurde.

Prikkelend vond ik de uitspraak in De Halve Maan van Fouad el Haji dat de meerderheid van de Marokkaanse-Nederlanders vrijzinnig is. Is dat zo? De volgende slag die gemaakt moet worden is om ze in het publieke debat aan het woord te laten. Zodat ze Al-Haddad in een intra-islam debat massaal lik op stuk kunnen geven.

Moslims in Nederland krijgen bovenmatige aandacht. Een islamindustrie met voor- en tegenstanders houdt dat in gang. Schattingen van het aantal variëren van 210.000 tot 825.000. Het ligt eraan of men belijdenis of herkomst vooropzet. Ik schat het aantal op 350.000. Al-Haddad veroorzaakte een mediastorm, maar het idee dat het een loze dreiging door weinigen aan weinigen betreft wordt nog steeds onvoldoende uitgelegd.

Foto: Haitham al-Haddad op Schiphol, 17 februari 2012

Advertentie

5 gedachten over “Nederland kan haatimam Al-Haddad vol trots en zelfvertrouwen ontvangen

 1. Mijn overtuiging is dat de meerderheid van de Marokkaanse-Nederlanders überhaupt niet uit belijdende en vrome moskeegangers bestaat. Dat kun je vrijzinnig noemen. Let wel, het betreft hier mijn overtuiging. Zeker weten doe ik het niet. Mijn overtuiging komt voort uit het feit dat ik veel met Marokkaanse-Nederlanders te maken heb.
  Meneer Al-Haddad mag van mij zeggen wat hij wil, op voorwaarde dat er ook mensen zijn die hem goed beargumenteerd op het irrationele en liefdeloze van zijn overtuigingen kunnen wijzen.
  Groet.

  Like

 2. @Reinjohn
  Bedankt voor de op de praktijk gebaseerde overtuiging. Merkwaardig blijft de begripsverwarring als het over moslims gaat die door overheden niet verklaard, maar juist aangewakkerd wordt. Als ex-christen word ik in de statistieken niet meer als christelijk meegeteld. Maar als ik ex-moslim was zou ik waarschijnlijk door de overheden nog als moslim beschouwd worden. Dat misverstand is nu lang genoeg bekend en had allang uit de weg geruimd kunnen worden. Merkwaardig dat dit zo lang duurt.

  Ik vraag me trouwens af wat Fouad el Haji onder ‘vrijzinnige moslims’ verstaat. Bedoelt-ie daarmee ‘culturele’ moslims die evenveel moslim zijn als ik christen ben? Of bedoelt-ie hiermee moslims die een vrijzinnige variant belijden? Maar als El Hadji het beperkt tot de belijdende moslims denk ik niet dat-ie aan een meerderheid vrijzinnigen komt.

  Trouwens, de combinatie vrijzinnigheid en religie kan ik lastig plaatsen. Evenals ‘religieus humanisme’. Ik vat het op dat zo’n stroming losser tegenover de dogmatiek staat. Maar als men schaakt zonder de rochade of en passant slaan toe te passen, kan men zich afvragen of het nog wel hetzelfde spel is. Hoewel de overeenkomsten nog steeds groot zijn. Hoe kan men vrij denken binnen de omsloten grenzen van een religie?

  Like

 3. @GK: Ik kan me vinden in je positieve aardering van het gebeurde, maar reagerend op el Haji, ik weet niet of wel of niet belijdend (vrijzinnig) hier een betrouwbaar criterium is. De reden dat ik daar mijn twijfels over heb is omdat er binnen de Islam voor westerlingen a-typisch wordt gereageerd. Ik bedoel daarmee, dat ik bang ben dat hij/jij(?) uitgaat van typisch westers rationele reacties op maatschappelijke gebeurtenissen, terwijl dat helemaal (aanwijsbaar?) niet het geval hoeft te zijn of is. Zie bijvoorbeeld de houding en gebrek aan kritische geluiden binnen de Islamitische gemeenschap op de VU, of daarbuiten. Waarschijnlijk zijn het wel rationele reacties, maar niet van westerse snit.

  Toen ik in de jaren ’60 een tijdje in Islamitische landen reisde kreeg ik keer op keer van jonge mensen – die alcohol dronken en/of wiet rookten, niet naar de moskee gingen, zoveel mogelijk westerse vrouwen probeerden te versieren enz. enz., maw publiekelijk niet “juist” leefden voor een gelovige moslim – te horen dat het helemaal niet belangrijk is dat je belijdend Islamiet bent als je nog jong bent. Dat het pas belangrijk wordt als je de veertig passeert. Dan gaan velen plotseling de Koran serieus bestuderen en ook met een intrinsieke motivatie naar de moskee.

  Dat is een omgekeerde beweging van veel christenen. Daar is de groep die met ouder worden minder kerkelijk wordt groot, terwijl het mogelijk binnen de Islam diametraal anders is.

  Ik heb daar overigens zelf geen mening over, anders dan dat ik niet wil dat religie het leven van alle mensen – of vooral mij – gaat beheersen en haar wil aan de bevolking oplegt.

  Je noemt de predikant een haatprediker. Dat is misschien zo. Als dat zo is, dan zou hij vervolgt moeten worden en niet uitgescholden. Misschien is het tijd dat we onze wetten langzaam maar zeker gaan toepassen of anders aanpassen om dergelijke predikanten de wacht aan te zeggen. Er lopen ook een paar gereformeerden bij mij in de buurt rond die hel en verdoemenis van de kansel prediken over de ongelovigen; joden; homo’s enz. Niet anders dat die ‘langbaard’ en voor mij veel bedreigender omdat ik hen niet op een afstand herken. Ik geloof dat alleen de Goerrees ooit zijn aangeklaagd voor haatprediking.

  Like

 4. @Jack
  Nee, ik weet evenmin wat El Haji met vrijzinnige moslims bedoelt. Ik kan er op vele manieren geen chocola van maken. Misschien dat-ie de logica er in de toekomst nog bijlevert.

  Ik heb evenmin een mening over religie en wil evenmin dat de religie van anderen mijn leven gaat bepalen. Daar heb ik geen behoefte aan. Maar zo’n malloot als Al-Haddad vind ik in dit verband minder schadelijk dan allerlei Nederlandse politici die hun spiritualiteit vertalen in een vertragende houding zonder dat toe te geven. Dus niet de SGP, maar types als Piet Hein Donner, Ernst Hirsch Ballin en Job Cohen. In elk geval kiezen ze niet onverdeeld voor echte pluriformiteit waarin religie juridisch niet extra beschermd wordt.

  Wilders wordt ook van alles toebedacht dat met ‘haat’ in verband wordt gebracht. Maar wettelijk valt hem niets aan te rekenen. Da’s met Al-Haddad ook zo, hoewel uit oude toespraken blijkt dat-ie een racist en anti-semiet van het zuiverste water is. Maar hij past wel op zoiets in Nederland te zeggen.

  Op zijn website verwijst Carel Brendel naar de afgestudeerde VU-student Islamstudies Abdoellah Ghzili die merkwaardige standpunten verkondigt. Liberaal of gematigd kun je het zeker niet noemen. Je vraagt je overigens af hoe dat nog met het gereformeerde gedachtengoed van de VU te rijmen valt. Als dat ooit al te rijmen viel, islam en gereformeerdheid. Couscous met jenever? De VU lijkt in de commercialisering de oude waarden en zekerheden volledig kwijt te zijn. Zie ook wat er rond het VUmc gebeurde.
  http://www.carelbrendel.nl/2012/02/23/op-afvalligheid-de-doodstraf-zelfs-abraham-kuyper-zou-er-van-schrikken/

  Maar ik geloof nog steeds in de kracht van emancipatie en onderwijs. Daar in investeren lijkt me verstandiger dan het ophangen van camera’s en oppimpen van de veiligheidsdiensten. Waarbij de AIVD natuurlijk wel de onruststokers in de gaten moet blijven houden. Maar veel veiligheidsmaatregelen zijn overbodig en potsierlijk en versterken alleen de macht van de staat. Dat excuus is eigenlijk de enige reden waarom ik van deze malloten als Al-Haddad baal. Ze zijn aanleiding voor een escalatie die weg van de vrijheid en openheid leidt. Ze voegen weinig toe. Behalve hopelijk bewustwording bij moslims en media dat we deze types niet nodig hebben.

  Like

 5. Pingback: De al-Haddad Hutspot - C L O S E R — C L O S E R

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.