Amerikaanse rechter noemt octrooisysteem krankzinnig en chaotisch

Een Amerikaanse rechter noemt het Amerikaanse octrooisysteem krankzinnig en chaotisch, aldus ars technica. Apple en Motorola willen met rechterlijke bevelen het gebruik van toepassingen in elkaars mobiele producten verbieden. Rechter Richard Posner van het Amerikaanse Hof van beroep hekelde beide bedrijven al eerder.

De Apple-Motorola soap is nog niet voorbij. Beide partijen vechten over patenten voor de US International Trade Commission en ook bij Duitse rechtbanken. Het begon in oktober 2010 toen Motorola Apple voor het eerst bij de ITC aanklaagde. In reactie hierop begon Apple een zaak tegen Motorola die Posner nu afwees. Apple diende op haar beurt een klacht in tegen Motorola bij de Europese Unie. Dat gaat om een redelijke vergoeding voor octrooien. Motorola zou aan onder meer Apple en Microsoft te veel vragen voor licenties. En daarmee de FRAND-voorwaardeen overtreden. Dat staat voor Fair, Reasonable en Non-discriminatory.

De opstelling van rechter Posner is een steun in de rug van critici die de regelgeving over octrooien en auteursrechten te strikt vinden en ruimer willen interpreteren. Zo vecht in Nederland de Piratenpartij claims van de Stichting Brein aan over het gebruik van auteursrechten. Piraten zien er machtsmisbruik en een aantasting van de internetvrijheid in. Een Amerikaanse rechter zet nu vraagtekens bij de aanname dat deze bedrijven het bij het rechte eind hebben en rechters daar altijd in mee gaan. Paradox is dat deze uitkomst pas tot stand komt omdat twee multinationals elkaar bestrijden en niet allebei gelijk kunnen hebben.

Foto: Octrooibewijs

Een gedachte over “Amerikaanse rechter noemt octrooisysteem krankzinnig en chaotisch

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.