Stand4JA

Politieke actie heeft een eigen dynamiek. Ook de vormgeving van het protest heeft een eigen kleur. Op dit moment wacht Julian Assange in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen op antwoord. Op zijn asielverzoek aan de Ecuadoriaanse regering van president Correa. Ecuador consulteert de VS, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. En wacht ook af. Hoe vreemd het ook lijkt, het is niet onwaarschijnlijk dat president Obama blij is met uitstel. Hij heeft verkiezingen te winnen in november. En progressieve stemmen lopen weg als Assange via Zweden in een Amerikaanse cel verdwijnt. Zodat de leus wordt: Obama is running. Assange is fighting. 

Foto: Poster van SomersetBean als steun voor WikiLeaks, Julian Assange en Bradley Manning

5 gedachten over “Stand4JA

 1. @GK: Het is diep droevig dat Assange zijn toevlucht probeert te zoeken in Ecuador.

  Dat land is alles behalve democratisch en het heeft constante ‘low profile’ conflicten met even ondemocratische buren.

  Het is ook de/een plek (net als Mexico) waar veel Amerikanen – eind ’60, die hun eigen land zat waren – naar toe zijn gegaan waar ze naast hun vermogen ook hun idealen zijn kwijtgeraakt. Hen werd beloofd dat ze hun spaargeld in dollars op de bank mochten houden. Uiteindelijk (jaren ’70 en ’80) konden ze hun geld niet meer van de bank af krijgen totdat ze het hadden gewisseld. Dit tegen een afschuwelijke koers en vaak vele jaren torenhoge inflatie. Daarbij hebben veel van deze Amerikaanse dissidenten en vredesactivisten hun complete vermogen aan spaargeld verloren. In onze directe omgeving is dit twee verschillende – nu zeer oude en nog steeds idealistische dames uit de ’60 – overkomen.

  Daarnaast is het voor de gewone burger ook levensgevaarlijk. Tenminste, nadat de zon onder is. In Quito moet je zelfs voor een afstand van 100 meter ’s avonds een taxi nemen. Als je met de trein of bus reist kan je absoluut niet in slaap vallen zonder alles kwijt te zijn. Al onze spullen (rugzakken) zijn er uit onze guesthouse kamer gestolen – volgens ons met hulp van de lokale politie – zodat we zelfs de meest essentiële benodigdheden zoals tandenborstel en ondergoed weer moesten kopen. Ik wist waar ik mijn spullen terug zou kunnen vinden, maar ik werd gewaarschuwd dat in dat gebied – als ik voor mijn spullen zou gaan zoeken – mijn leven niet zeker was.
  Ik mocht niet van mijn vrouw : -((((.

  Mijn punt, wat een afschuwelijke en onbetrouwbare plek om onderdak tegen politieke vervolging te zoeken.

  Hoewel….., het Amazone gebied is interessant en relatief veilig vergeleken bij de rest van het land.

  Like

 2. @Jack
  Iemand die achtervolgd wordt door een supermacht heeft weinig keuze in het zoeken van bondgenoten. Dat Assange programma’s maakt voor het Kremlin en asiel aanvraagt in Ecuador is een trieste constatering. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar zijn de ‘redelijke’ landen als Canada, Nieuw-Zeeland, Nederland, Noorwegen of Denemarken die het doorgaans opnemen voor de dissident in verre landen? Ze zwijgen. Waarom is Assange niet naar zijn eigen, dus de Australische ambassade in Londen gevlucht? Ook dat antwoord ligt voor de hand, omdat zijn regering hem niet beschermt tegen de Amerikanen. Het gebrek aan keuzes van Assange is ons democratisch tekort.

  Like

 3. Volgens mij moet het zijn:
  Assange is running, because Obama is running after Assange.
  Goed dat je hier aandacht aan blijft besteden.
  Gr. Paul Klemann

  Like

 4. Het ergste van landen die hun onderdanen uitleveren aan de VS (zoals Australië zou doen) is, dat het omgekeerde niet zou gebeuren. Nederland heeft in elk geval zo’n verdrag getekend dat Nederlanders wèl aan de VS kunnen worden uitgeleverd (voor misdaden aan de VS gerelateerd), maar dat geen VS-burgers aan Nederland worden uitgeleverd, indien enz.
  Hoe heeft een Nederlandse (vazal)regering dit ooit kunnen tekenen, en waarom?
  Landen als Marokko en Turkije leveren, meen ik, hun burgers nooit uit!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.