Waar is het bewijs dat Baudet op de loonlijst van het Kremlin staat?

Schermafbeelding van deel artikel Rusland financiert Nederlandse politici, zegt Tsjechische dienst; ‘Kan niet onbestraft blijven’ op BNR, 28 maart 2024.

Al zeker sinds 2020 bestaat het sterke vermoeden dat Thierry Baudet en zijn partij FvD geld van het Kremlin ontvangen. Maar harde bewijzen kwamen nooit op tafel. Zie hier en hier.

In een herhaling van zetten kwam de afgelopen dag in Nederland via het AD het bericht van de Tsjechische nieuwssite Denik N naar buiten dat de Tsjechische inlichtingendienst BIS een Russisch netwerk heeft ontmanteld.

Denik N schrijft onder meer (vertaald): ‘Volgens de contraspionage waren de belangrijkste actoren van het invloedrijke netwerk twee van oorsprong Oekraïense zakenlieden en politici met nauwe banden met Rusland: Viktor Medvedchuk en zijn naaste medewerker Artyom Marchevsky. Daarnaast heeft de regering ook het Tsjechische bedrijf Voice of Europe, gevestigd in het centrum van Praag en een pro-Russische nieuwswebsite, op de sanctielijst gezet.’

Het gaat om een operatie van het Kremlin vanuit Tsjechië om de publieke informatie te beïnvloeden met het oog op de Europese verkiezingen van juni 2024. Er zou door de Russen geld zijn overmaakt naar anti-establishment politici in diverse landen, waaronder Nederland.

In Nederland vernauwde het debat zich tot het gedrag van Baudet op 27 maart 2024 in de Tweede Kamer nadat Jesse Klaver aan Baudet een vraag had gesteld over de openheid van de financiering van FvD. Baudet voegde Klaver toe dat hij hem ‘op zijn bek zou slaan‘ als hij die vraag nogmaals zou stellen. Baudet heeft hier vandaag na interventie van kamervoorzitter Martin Bosma zijn excuses voor aangeboden. Baudet ontkent dat hij Klaver bedreigd zou hebben.

Het gedrag van Baudet is niet de kern van de zaak. Nog steeds is er geen openlijk bewijs dat Baudet door het Kremlin betaald wordt. In april 2016 was er het Oekraine-referendum dat de zelfverklaarde niet-politicus Baudet lanceerde als politicus. Vanaf toen begon het met hem te wringen.

Baudet valt met zijn pro-Russische en anti-Oekraïense standpunten al sinds 2015 op. Het gaat er niet zozeer om dat hij deze positie inneemt, maar dat dat niet geloofwaardig doet. Hij zet zijn argumenten niet op een rijtje en verkoopt keer op keer onzin. Hij argumenteert niet vanuit een politieke overtuiging, maar vanuit een standpunt waar hij wil ‘aankomen‘, zonder dat hij de kennis tentoonspreidt om dat overtuigend en samenhangend te doen.

Het is te hopen dat westerse inlichtingendiensten, als ze daar informatie over hebben, duidelijkheid geven over de betalingen aan Thierry Baudet door het Kremlin. Algemene berichten over Russische beïnvloedingsoperaties om de EU te ondermijnen en extreemrechts en -links te helpen is allang geen nieuws meer. Het is verbijsterend dat Haagse politici net doen alsof ze dat voor het eerst horen en er nu actie ondernomen moet worden.

Nodig is gedetailleerde informatie over het feit hoe diep Baudet in de zak van het Kremlin zit. Als die informatie er niet is of inlichtingendiensten die niet willen openbaren, dan kunnen de verdachtmakingen aan zijn adres beter stoppen omdat ze vooral benadrukken hoe Nederlandse politici al jarenlang achter de feiten aanlopen en niet begrijpen hoe de publieke opinie tot stand komt. Onder meer door Russische desinformatie.

3 gedachten over “Waar is het bewijs dat Baudet op de loonlijst van het Kremlin staat?

  1. Like

  2. Maar de Kremlinvriendelijke retoriek van de jaren daarvoor is daarmee niet vergeten voor de rest. De formerende partijen moeten niks hebben van die vroegere PVV-teksten. En, net als Wilders zelf, eisen formatiepartners volledige opheldering over de donaties van Russische roebels aan de Nederlandse politieke partij. Kamerleden kijken daarbij vooral naar Forum voor Democratie, de partij uit zich nog altijd lyrisch over Poetin. Maar argwaan heerst er ook over de partij van Wilders.

    https://www.ad.nl/politiek/net-nu-wilders-zijn-ruslandkoers-verlegt-ontploft-er-een-affaire-die-zijn-achilleshiel-raakt~a75c1a8f/?cb=99c71ecfcbce80658a2d514a52582b0c&auth_rd=1

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.