Thierry Baudet blijft onzin verkopen over Oekraïne. Hoe serieus is dat?

tb

Thierry Baudet is een publicist die zich er op voorstaat conservatief te zijn. Hij vindt dat de democratische rechtsstaat alleen kan functioneren binnen de context van de natiestaat. Supranationalisme, zoals dat onder meer in de Europese Unie tot uitdrukking komt, is volgens hem fundamenteel onverenigbaar met de democratische rechtsstaat. Die idee stuurt het denken van Baudet die met die gedachte ook anderen op sleeptouw neemt. Zoals onlangs de website Geen Stijl dat zich via de campagne Geen Peil sterk maakte voor een referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Het misverstand is dat de kritiek van Baudet niet zozeer Oekraïne betreft, maar de EU. Het referendum vraagt echter niet naar de hervorming of zelfs ontbinding van de EU, maar naar Oekraïne. Baudet gebruikt Oekraïne om z’n kritiek op de EU aan te scherpen. Dat had willekeurig welk ander land geweest kunnen zijn. Oekraïne (samen met Georgië en Moldavië) was toevallig het eerste land dat de mogelijkheid bood om een referendum over te houden.

UkraineNativeLanguagesCensus2001detailed

Baudet is geen Rusland-, Oost-Europa- of Oekraïne-deskundige, maar meent zich wel verregaande uitspraken over Oekraïne te kunnen veroorloven. In bovenstaande tweet zegt hij dat Oekraïne geen natiestaat is omdat 20 van de 45 miljoen inwoners Russisch zouden zijn. Zelfs als Baudet daarmee Russisch-taligheid of etnische Russen bedoelt slaat hij de plank volkomen mis. Want vele etnische Russen of Russisch-taligen zijn voorstander van de eenheidsstaat Oekraïne. En zoals de kaart leert heeft het overgrote deel van Oekraïne het Oekraïens als moedertaal. Een taal die in de Sovjet-Unie stelselmatig werd onderdrukt en gekleineerd door de machthebbers die vanuit het Kremlin werden aangestuurd. Wat tot februari 2014 gebeurde voordat de Maidan-opstand daar een eind aan probeerde te maken. Zoals dat nu nog steeds in de Russische Federatie gebeurt in Tatarstan, Karelië, de Kaukasus en vele etnisch en taalkundig niet-Russische gebieden.

Waarom  Baudet de zogenaamde volksrepubliek DNR beschouwt als een van de Russische delen van Oekraïne is onduidelijk. De bewoners hebben zich daarover nooit vrij kunnen uitspreken, dus Baudet kan dat niet weten. Zelfs in de DNR is de meerderheid van de bewoners Oekraïens en voorstander van de eenheidsstaat Oekraïne. Laten we evenmin vergeten dat in voorjaar 2014 de leiders van de zogenaamde volksopstand in Donetsk Russen uit Moskou of Petersburg waren die als GRU- of FSB-officieren de zogenaamde burgeroorlog moesten coördineren. Maar zoals een leider van het eerste uur Igor Girkin achteraf teleurgesteld constateerde sloeg die inmenging vanuit de Russische Federatie niet aan en hield de bevolking van de DNR zich afzijdig.

Het is eerbaar dat Baudet zich verzet tegen de supranationale EU die volgens hem niet verenigbaar is met de natiestaat. Maar dat hij vervolgens allerlei onwaarheden over Oekraïne debiteert om zijn gelijk te halen, maakt hem ongeloofwaardig. Baudet zou zich beter uitspreken over zaken waarvan hij verstand heeft. De EU verdient wel wat impulsen om te hervormen. Over Oekraïne vertelt hij vooral onzin. Dat zand in de machine gooien is waarschijnlijk ontzettend aardig voor de achterban van Baudet, maar een waarheid is er niet mee gediend.

Foto 1: Tweet van Thierry Baudet, 6 november 2015.

Foto 2: Meest gebruikte moedertaal volgens de volkstelling van 2001 (blauw – Oekraïens, rood – Russisch, groen – Roemeens, blauw-groen – Krim-Tataars, oranje – Hongaars, paars – Bulgaars, geel – Gagaoezisch, cyaan – Pools, lichtoranje – Albanees).

Advertentie

17 gedachten over “Thierry Baudet blijft onzin verkopen over Oekraïne. Hoe serieus is dat?

 1. Rob de Wijk: Tot nu toe heb ik de grootste nonsens over dat verdrag gehoord. Zoals de bewering dat dit verdrag Oekraïne op de drempel van EU-lidmaatschap brengt. Onzin. Voor lidmaatschap is een apart verdrag nodig, en als daarover een referendum zou worden gehouden stem ik nee. Of dat het verdrag dwingt tot militaire samenwerking met Oekraïne. Onzin. Dat land mag meedoen met missies van het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid van de EU. Dat kan steun zijn aan een EU-vredesmissie in Mali. Geen gezamenlijke operatie tegen Rusland.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/6844/Rob-de-Wijk/article/detail/4179647/2015/11/06/Waarom-moet-ik-campagne-voeren-voor-verdrag-met-Oekraine.dhtml

  Like

 2. Enige die (voor zover ik het heb kunnen volgen) over dit onderwerp tot nu toe inhoudelijk tegengas gaf was Sven Kockelmans in een tv-interview met Jan Roos: http://www.joop.nl/media/detail/artikel/34466_nieuw_op_npo2_de_domste_mens/. Die had werkelijk geen idee, waar het over ging. Vraag nu: doe ik mee met referendum? Tegenwicht tegen inhoudelijke nitwits die alleen maar willen aantonen dat regering niet naar het volk luistert? ( wie zei dat nog meer?)
  Zinloos, denk ik) of niet gaan en hopen dat referendum dat eigenlijk niemand echt interesseert gewoon doodbloedt? Eigenlijk tegen mijn principes. Maar is het oorlog? Zijn alle middelen geoorloofd?

  Like

 3. @André
  Mee eens. En daarbij komt dat het een raadgevend referendum is. Dus in theorie kan het kabinet elke uitslag naast zich neerleggen. Wat Rob de Wijk zegt heeft wel een kern van waarheid in zich -hoewel hij voornamelijk kijkt naar het Nederlandse belang en niet naar het Oekraïense en dat belang ook nog eens economisch vertaalt- het kabinet moet toch op z’n minst het eigen buitenlandbeleid verdedigen? Daarbij hoort het associatieverdrag met Oekraïne.

  Ik vermoed dat het kabinet de afweging maakt dat de belangstelling voor het referendum nihil is en waarschijnlijk onder de 30% zal blijven. Opvallend is ook dat de initiatiefnemers achter GeenPeil hebben gezegd te pleiten voor opkomst, maar niet per se een nee-stem adviseren. Zoals het er nu naar uitziet zal het kabinet niet pleiten voor een ja-stem, maar feitelijk proberen de opkomst onder de drempel van 30% te houden. Zodat een merkwaardig uitgangssituatie voor een referendum ontstaat waarbij de twee belangrijkste proponenten, te weten het kabinet en GeenPeil feitelijk geen posities innemen over ja of nee.

  Like

 4. Gevaarlijke gok. Onderschat invloed GeenStijl. Goede kennis van mij, die de vorige keer tegen de ‘Europese grondwet’ stemde, gaf als motivatie: ‘Om Balkenende dwars te zitten’. Vrees nu ook een dergelijke motivatie.

  Like

 5. Wat is een Rus? Toen ik opgroeide werden de Zeeuwen weleens vergeleken met Russen. Dat lag meer aan mijn familie misschien die nu Russische namen hebben, maar geen Russische ziel.

  Like

 6. Het sprookje van Sandra Roelofs is ook niet meer wat het was, na Georgië, nu Zeeuws-Vlaanderen op de Krim.

  Like

 7. George Knight,

  De enige vergelijking met de Spanjaarden die ik ken uit mijn opvoeding was die van Don Quichot waaraan ik me altijd afgemeten heb; daarom noemde ik mezelf op de middelbare school al ‘Don Voldoende’.

  Like

 8. George Knight,

  De vergelijking met de Spanjaarden kende ik tot voor kort meer van vergelijkingen elders, en dat is etnisch bepaald. Ik leerde hier meer van toen ik op de fiets van Bru naar Zierikzee reed via het zojuist aangelegde Mondragónpad langs de Oosterschelde. Via dit pad zou de Spaanse veldheer (Mondragón) Schouwen-Duiveland in zijn gekomen. In Zierikzee waar ik moest zijn, ben ik toen even café de Vlinder binnengestapt waar ik een gemeenteraadslid van de politieke partij ‘Alert’ op Schouwen-Duiveland tegenkwam. Hij was op dat moment naast mij de enige bezoeker. Hij had Spaanse achtergronden, hij zei gelijk ‘daarom zien wij er anders uit’, hij sprak tevens Spaans en kwam veel in Spanje. Hij vertelde me over de archieven die strijdig zijn met de officiële geschiedschrijving. Het breukvlak tussen Geuzen en Spanjaarden lag in Zierikzee, en er was een bestand waardoor er een co-existentie bestond. Nog steeds worden echter de politieke lijnen op Schouwen-Duiveland gemarkeerd door de tegenstelling uit de Spaanse tijd.

  Like

 9. @John
  Spaansche Brabander van Bredero. En herkenbare namen van Spaanse herkomst zoals Rodriguez die werden verbasterd tot Rooie Riekus. Maar laten we teruggaan naar het onderwerp.

  Like

 10. Terug naar het onderwerp. De (verdreven president van Georgië) Micheil Saakasjvili, die tot gouverneur van Odessa werd benoemd, wil een greep doen naar het premierschap van Oekraïne, hoorde ik.

  Like

 11. Wat onderbelicht blijft is de oorsprong van het gros van de Russischtalige bevolking van Donbas en vooral het gedeelte dat nu DNR/LNR genoemd wordt.
  Veel mijnwerkers zijn etnische Russen, die in de Sovjet-tijd naar Donbas verlokt waren met relatief hoge lonen. Je ziet de reacties van de rest van Oekraïne als vluchtelingen uit dat gebied nu elders worden opgevangen; ze gedragen zich overheersend, verwend en ondankbaar – dat was al een patroon uit de Sovjet-jaren.
  Kortom, Rusland wil ze liever niet terughebben en overig Oekraïne vindt ze ook onmogelijk en te veeleisend, met astronomische pensioenaanspraken en gezondheidszorgwensen plus een tamelijk ongezonde levensstijl.
  Ze kunnen kortom cultureel geen kant op. Voor die lui is voorlopig een Transnistrisch scenario ideaal.

  Like

 12. Pingback: Hans Dieleman is blind voor politieke en verdrachtsrechtelijke aspecten van Oekraïne | George Knight

 13. Pingback: Is de nationalistische romantiek van Thierry Baudet zinvol voor Nederland? | George Knight

 14. Pingback: Mijn kritiek uit 2015 op de verrechtsing van de Piratenpartij vindt een ontknoping in de zaak van Floor Drost tegen FvD – George Knight

 15. Pingback: Baudet praat nog steeds onzin over Oekraïne. Zelfs als stoorzender valt hij niet serieus te nemen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.