Podiumkunstensector vraagt kabinet om steun veiligheidsprotocol wegens polarisatie

Schermafbeelding van verklaring van VSCD, NAPK en VNPF, 27 maart 2024.

Een concert van Kuhr in het Waalwijkse Theater De Leest werd op 24 maart 2024 door pro-Palestijnse activisten verstoord. Kuhr zegt te zijn uitgemaakt voor terrorist. De reacties hierop waren niet mals, de activisten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan antisemitisme.

Drie culturele organisaties uit de podiumkunstensector vragen om een veiligheidsprotocol. Ze vinden dat de culturele sector ‘een veilige haven moet blijven voor makers, medewerkers en publiek

In een verklaring constateren de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF)  dat er bij hen in ‘toenemende mate sprake is van incidenten die door polarisatie zijn ingegeven‘. Ze spreken nadrukkelijk ook over acties en intimidaties die zijn ingegeven door antisemitisme.

De staatssecretaris van Cultuur en Media is gesprekspartner van de drie organisaties. Samen met haar willen ze een veiligheidsprotocol samenstellen. Wat dat concreet betekent is nog onduidelijk. Hoe dan ook is het triest. De kwestie Lenny Kuhr staat niet op zichzelf. De kunsten zijn kwetsbaar. Vraag is of de politiek die bescherming wil en kan geven.

Het is een teken aan de wand dat de organisaties VSCD, NAPK en VNPF zich genoodzaakt voelen om het kabinet te vragen met hen een veiligheidsprotocol op te stellen.

Opvallend is dat de drie verenigingen uit de podiumkunstensector in hun verklaring verwijzen naar de ‘culturele sector‘, maar talloze instellingen uit de culturele sector ontbreken. VSCD, NAPK en VNPF wilden wellicht snel handelen om de polarisatie te benoemen zonder zich de tijd te nemen de hele cultuursector aan boord te krijgen. In een veiligheidsprotocol zouden die ander instellingen niet kunnen ontbreken. Evenmin in het overleg met de staatssecretaris.

Zoals de Museumverenging die al enkele jaren op zaal hinder ondervindt van klimaatactivisten die zich vastplakken aan schilderijen of soep tegen het veiligheidsglas van kunstwerken gooien. Of de NVBF (Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters). Ook sectorale organisaties ontbreken in de verklaring.

De drie organisaties zeggen inclusiviteit na te streven. Dat betekent dat iedereen zich in de cultuursector welkom en gewaardeerd kan voelen. Hoe zich dat verhoudt tot ‘preventieve veiligheidsmaatregelen‘ om een plek te blijven die open en toegankelijk is voor iedereen valt af te wachten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.