Petitie: Verplaats het WK 2018 van Rusland naar Nederland

fifa

Nederlandse voetbalsupporters moeten hun kans grijpen. Om Argentinië, Brazilië, Duitsland en alle toplanden in 2018 tijdens het WK op Nederlandse bodem in actie te zien. Een ‘Once in a Lifetime’ zoals het in hedendaagse marketingtaal heet. En deze keer niet voor de Late Rembrandt in het Rijksmuseum. De wegens corruptie onder vuur liggende wereldvoetbalbond FIFA heeft onder verdachte omstandigheden het WK 2018 aan de Russische Federatie gegund. De petionist zet niet dat centraal, maar de schending van de mensenrechten door president Putin. Dat past niet bij het gunnen van een WK dat gaat voor vrede en anti-racisme. Daar behoort Putin niet straffeloos mee weg te komen. Het WK behoort in een land gespeeld te worden dat boven verdenking staat. Nederland dus. Geen slecht idee. Het slaat liefst vijf vliegen in een klap:

1) Het stopt de reeks mislukte aanbiedingen van Nederland om een groot evenement als de Olympische Zomerspelen binnen te halen; 2) Het biedt de Nederlandse regering de kans om samen met kandidaat-voorzitter van de FIFA Michael van Praag een actieve voetbalpolitiek te voeren; 3) Het geeft Nederland de kans om op een symbolische wijze afstand te nemen van Rusland dat zo harteloos en afstandelijk reageerde op de ramp van de MH17 met vele Nederlandse slachtoffers; 4) Het biedt Nederland de kans om zich tegenover de wereld gunstig en positief te presenteren met accentuering van Nederlandse deugden als bescheidenheid, gewoon-doen, kleinschaligheid en transparantie. Als pilot voor de al in ontwikkeling zijnde nieuwe formule van dit soort grootschalige evenementen; 5) De organisatie van een WK maakt de meeste Nederlanders trots, geeft de Nederlandse economie een impuls en de koning een goede kans om zich net als in Sochi dwaas te gedragen. Zodat de Nederlanders met z’n allen ook weer eens goed kunnen lachen. Tekenen. Doen. 

Foto: Petitie ‘Move the 2018 World Cup to The Netherlands’ op change.org.

7 gedachten over “Petitie: Verplaats het WK 2018 van Rusland naar Nederland

 1. Goed om het in Rusland te houden, maar zo dicht bij huis vind ik ook maar niks. NIMBY please!

  Like

 2. Nederland, te klein voor het tafellaken, net te groot voor het servet, past in haar eentje deze mega voetbalschoen niet. Al is het maar voor perceptie, met een schaduwbegroting en het aandeel van het ge-investeerde gemeenschapsgeld op een andere manier besteden die de samenleving harder nodig heeft dan drie weekjes WK-voetbal’pret’, is de keuze snel gemaakt . Afgezien van alle ongemak tijdens de voorbereidingen en gedurende de spelen. Herinner de internationale conferentie in Den Haag, waar ook regeringsleiders beveiligd moesten worden.
  Bovendien, Van Praag’s kandidatuur ondersteunen met een poltitiek getint voorstel uitmondend in een verplaatst WK voetbaltoernooi onder de huidige omstandigheden is zowiezo een brug te ver voor politici, die ook andere afwegingen moeten maken. Dus deze onvoldoend doordachte petitie niet ondertekenen. Een goed ge-orkestreerd Europees Burger Initiatief was beter op haar plaats geweest.

  Like

 3. @King Billy
  Ok, maar daarom ook een low-budget programma. En organiseerde Nederland in 2000 samen met België niet een succesvol EK Voetbal? Maar deze medaille heeft twee kanten: weg van Rusland weg, naar een ander land. Gezien de corruptie, de schending van de mensenrechten, het nationalisme en militarisme is het niet gek om te overwegen Rusland het WK 2018 te ontnemen.

  Met terugwerkende kracht wordt tegenwoordig gesteld dat de Olympische Spelen Berlijn 1936 nooit aan het toenmalige Duitse regime gegund had moeten worden. Of exacter gezegd: toen het gegund was was er nog weinig aan de hand, maar toen 1936 naderde spartelde de Olympische beweging niet tegen toen het met de nazi’s al sinds 1933 de fuik inzwom. In Rusland dreigt nu hetzelfde scenario. Het WK is ooit ‘in goede tijden’ gegund, maar dat wil niet zeggen dat er geen omstandigheden kunnen zijn om een land ‘in slechte tijden’ buiten de orde te verklaren. Dat lijkt bij het huidige Rusland van Putin ernstig aan de orde.

  Dan is Nederland een tamelijk neutraal en niet voor andere landen bedreigend land om de WK over te nemen. Wat je bedoelt met een beter georkestreerd Burger Initiatief ontgaat me. Randvoorwaarde voor het WK 2018 in Nederland is uiteraard dat het de Nederlandse belastingbetaler geen cent kost.

  Like

 4. Een Europees Burger Initiatief. Geld: voldoende ervaringen uit het verleden dat het de burgers wel geld kost gezien de eisen van de FIFA en overige randvoorwaarden om zo’n megatoernooi succesvol te laten verlopen. Laat onverlet, dat dit besmet toernooi in Rusland nog meer gepolitiseerd mag worden. Als dit reeds onder de hoge hoed van geheime diplomatie is geadreesserd. Poetin, die niet alleen vanuit sportpolitiek oogpunt op (middel)lange termijn strategisch toch al zwak staat, heeft zowiezo nogal wat te verliezen, naast gas- en olieinkomsten uitstrooien, dan hij ooit nog kan terugwinnen.

  Like

 5. Pingback: Petitie: Russische Federatie moet organisatie WK 2018 ontnomen worden | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.