Akkoord over Oekraïne. Strijd gaat door. EU moet initiatief nemen

In Minsk is een akkoord bereikt over Oost-Oekraïne tussen Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland. Ook de separatisten hebben hun handtekening eronder gezet. Het akkoord wordt fragiel en niet ideaal genoemd. De gevechten gaan vooralsnog door. Een staakt-het-vuur moet op 15 februari ingaan. Volgens afspraak krijgt Oekraïne controle over de Russisch-Oekraïense grens. Essentieel om de toevoer van manschappen, materiaal en bevoorrading vanuit Rusland te stoppen. Zwaar materiaal moet uit het gebied worden teruggetrokken, zodat honderden tanks en zwaar geschut terug naar Rusland moeten. Maar pas na een politiek akkoord. Niet valt in te zien dat de separatisten ook werkelijk de controle over de grens aan Oekraïne zullen overdragen.

Europa worstelt met het vervolg. Het kan vanwege onderlinge verdeeldheid achterover leunen en alles bij het oude laten of een pakket maatregelen op de rails zetten om deze oorlog definitief te beëindigen. Dat laatste verdient de voorkeur omdat Europa hierdoor het initiatief naar zich toe kan trekken. De economische sancties tegen Rusland werden op 21 maart 2014 van kracht vanwege de schending van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne. In enkele rondes werden ze uitgebreid. Belangrijkste reden was de in de Algemene Vergadering van de VN door een meerderheid beschouwde onrechtmatige annexatie van de Krim door Rusland. Dit gebied is door Rusland nog steeds niet teruggeven aan Oekraïne.

Als een akkoord het houdt dan dient zich een pakket maatregelen aan dat in samenhang en gelijktijdig uitgevoerd moet worden: 1) Training van het Oekraïense leger met moderne wapens en tactieken door de VS en Europese bondgenoten; 2) Aanscherping van economische sancties door Rusland af te sluiten van het internationale betalingssysteem SWIFT en de Westerse tegoeden van president Putin en zijn zakenpartners te confisceren; 3) Politieke isolatie van Rusland in de internationale gemeenschap en neutralisering van de extremistische anti-Europese partijen; 4) Samenwerking met China en de Centraal-Aziatische republieken om invloed Rusland terug te dringen; 5) Samenwerking met anti-Putin minderheden in de Russische Federatie.

7 gedachten over “Akkoord over Oekraïne. Strijd gaat door. EU moet initiatief nemen

 1. Als een akkoord het houdt dan dient zich een pakket maatregelen aan dat in samenhang en gelijktijdig uitgevoerd moet worden: 1) Training van het Oekraïense leger met moderne wapens en tactieken door de VS en Europese bondgenoten; 2) Aanscherping van economische sancties door Rusland af te sluiten van het internationale betalingssysteem SWIFT en de Westerse tegoeden van president Putin en zijn zakenpartners te confisceren; 3) Politieke isolatie van Rusland in de internationale gemeenschap en neutralisering van de extremistische anti-Europese partijen; 4) Samenwerking met China en de Centraal-Aziatische republieken om invloed Rusland terug te dringen; 5) Samenwerking met anti-Putin minderheden in de Russische Federatie
  ===========================================
  1) Alsof de Oekrainse bevolking geen behoefte zou hebben aan andere dingen als wapentuig, het zou de westerse economie wel een impuls geven en dat hebben wij wel nodig.
  2) Wel die sancties hebben geen nut, de Russische federatie is zelfredzaam ,als antwoord zou de gaskraan naar het westen weleens dicht gedraaid kunnen worden(had in mijn optiek al lang moeten gebeuren).
  Die westerse tegoeden van Poetin, is dat geen propaganda? Dit wordt al heel lang verkondigd ,men zou toch op z’n minst het banknummer bekend kunnen maken.
  3)Wat moet dat gaan inhouden,de mensen monddood maken?

  4)Kan me nog herinneren hoe China in het verleden werd afgeschilderd, maar als er wat te verdienen valt, dan worden die slechte Chinezen een stuk minder slecht.
  5) Ik begrijp hieruit dat het uitspelen van bevolkingsgroepen tegen elkaar wel doorgang blijft houden.
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Het Nederlandse leger is toch ook continu in training? Of het Russische leger. Het Oekraïense leger dat door een buitenlandse mogendheid bedreigd wordt en uitermate slecht bewapend en getraind is en daarnaast te maken heeft met Russische mollen (spionnen) en een slechte commandovoering loopt niet 10 jaar, maar wel 25 jaar achter op andere Europese legers. Omdat in een wereld vol geweld het nu eenmaal nodig is om de eigen soevereiniteit te verdedigen is het noodzaak dat het Oekraïense leger een inhaalslag maakt van Sovjet-niveau anno 1990 naar Europees niveau 2015.

  Je hebt gelijk dat de sancties tot nu toe betrekkelijk weinig nut hebben gehad. Dat heeft twee redenen: 1) Het heeft enige tijd nodig voordat ze doelmatig zijn; 2) Ze zijn te langzaam, te geleidelijk en niet krachtig genoeg ingevoerd zodat Rusland zich erop kon voorbereiden. Om dat te ondervangen pleit ik ervoor om nu eindelijk wel krachtige sancties in te stellen. Tien Russische bobo’s die aan de lijst worden toegevoegd maakt geen verschil. Het is tijd om Rusland van het bancaire betalingssysteem uit te sluiten en achter de rijkdom van Putin en zijn vrienden te gaan. Wat de nota bene door Rusland zelf ingestelde sancties tot nu toe hebben duidelijk gemaakt is dat Rusland niet zelfvoorzienend is. Zo kan het absoluut niet in de eigen voedselbehoefte voorzien. De prijzen zijn sterk gestegen.
  http://www.reuters.com/article/2014/08/07/us-ukraine-crisis-idUSKBN0G717B20140807

  Maar de slechte staat van de Russische economie kent twee oorzaken die belangrijker zijn dan de sancties. Maar: tot nu toe. Namelijk de slechte eigen economische politiek en de gedaalde olie- en gasprijzen. Als de sancties aangescherpt worden en langer werkzaam zijn -in elk geval worden ze door de EU voor september 2015 niet verlicht- dan zullen ze wel pijn gaan doen. Maar inderdaad is de Russische Federatie een groot land dat zich in kan stellen op zelfvoorziening. Toch heeft dat tijd nodig en is het de vraag of Moskou tijdig de morrende middenklasse van westere alternatieven kan voorzien.

  Ik breek me er al zeker sinds augustus 2014 het hoofd over waarom het Westen geen werk lijkt te maken van de westerse bankrekeningen van Putin en zijn vrienden. Ik vermoed wel dat de VS achter de schermen langzaam het net aantrekt. De berichten van de afgelopen week over de Zwitserse bank HSBC wijzen daarop. Het kan best dat de berichten over de rijkdom van Putin een deel propaganda bevatten. Maar er zijn genoeg aanwijzingen dat hij en zijn zakenvrienden Rusland gebruiken als persoonlijk project en melkkoe om geld te ontvreemden. De paradox is dat omdat Rusland geen rechtsstaat is en de bandieten en boeven van elkaar stelen de rijken dat geld onderbrengen in het Westen. Omdat het daar goed beschermd is. Uiteraard zijn er ook genoeg Westerse heersers die zwarte Zwitserse bankrekeningen hebben met van hun eigen land gestolen geld. Wellicht is er een stilzwijgende afspraak tussen al die oplichters om niet achter elkaars geld aan te gaan. Hopelijk: wordt vervolgd.
  http://www.theguardian.com/world/2007/dec/21/russia.topstories3

  Wat ik vanaf het het minst begrijp van alle ‘Putin-Versteher’ die de politiek van Putin goedpraten is dat ze zich in hetzelfde kamp van Marine Le Pen en andere Europese rechts-extremistische partijen bevinden. Zoals het Hongaarse Jobbik. En dat degenen die ook hier overal kritiek op hebben zich daar blijkbaar goed bij voelen. En zich daar niet voor verantwoorden. Ik zou me er diep ongelukkig bij voelen. Ik heb vanuit mijn eigen politieke filosofie al niets met dat rechts-extremisme, maar nog minder omdat de partijen vanuit opportunistische motieven -geld vanuit Moskou- met Putin samenspannen. Als de PVV in New York of Tel Aviv geld ophaalt dan schreeuwt de zichzelf moralistisch hoogstaande goegemeente moord en brand. Maar als het Front National geld ophaalt in Moskou, dan blijft het stil. Wat je noemt, een dubbele standaard. Zo’n term die altijd op de ander gericht is. Kritiek op de EU is best om die hoognodig te democratiseren, maar de opstelling van de meeste Europese rechts-extremistische partijen is negatief. Op zijn minst moet beter publiekelijk bekend worden dat ze in het kamp van Putin zitten, zodat de kiezers dat in hun afweging mee kunnen nemen.

  De economie van Rusland is voor China niet belangrijk. China koopt de grondstoffen op. Meer heeft Rusland niet in de aanbieding. De focus van Putin op Oekraïne heeft als gevolg dat-ie zijn Aziatische onderbuik aan het kannibaliseren is. Want dat Russische leger is minder sterk dan het lijkt. In Oekraïne worden Siberische troepen ingezet. Dat verzwakt de defensie van Rusland in Centraal-Azië en het Verre Oosten. Dat maakt Rusland kwetsbaar.

  Samenwerking vanuit het buitenland met Russische burgerbewegingen is lastig omdat Rusland buitenlandse contacten als staatsondermijnend of spionage bestempelt. Ook als het op het niveau van mensenrechten gebeurt. Het gaat er niet om om door samenwerking Putin vanuit het buitenland ten val te brengen. Daar gaat het niet om. Als dat gebeurt zal het waarschijnlijk door een paleiscoup van iemand uit de omgeving van Putin gebeuren. De samenwerking dient om Rusland in contact te laten blijven met vooral Europa en het perspectief voor de periode na Putin levend te houden.

  Like

 3. Wat de nota bene door Rusland zelf ingestelde sancties tot nu toe hebben duidelijk gemaakt is dat Rusland niet zelfvoorzienend is.
  ==================
  Ik betwijfel dat George, want je houdt geen rekening met de naoorlogse omstandig heden in Rusland, en dat ze geheel zelfstandig het land zelf hebben opgebouwd , zonder hulp van anderen.
  Tel daarbij op dat Rusland min of meer verplicht was om de oorlogsindustrie op het zelfde niveau te krijgen en te houden als in Amerika, dan kan een klein kind begrijpen dat dit ten koste is gegaan van andere producten , b.v. het ontwikkelen van machinerie.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Je verwart de Soviet-Unie met de Russische Federatie. Nogal een verschil, juist omdat uiteenlopende voormalige republieken van de USSR specialistisch waren voor de hele USSR. Daarnaast heeft de Russische Federatie sinds het uiteenvallen van de Soviet-Unie begin jaren ’90 zich niet voldoende gemoderniseerd en gediversifieerd.

  Like

 5. De bevolking van de KRIM heeft gekozen zich te willen afscheiden van de Oekraine na de laatste verkiezingen. Mensen zijn geen slaven en het land is van de mensen die erop wonen. Daarnaast is de Krim in de geschiedenis van Rusland onderdeel van haar geweest, wonen er Russen en is het begrijpelijk dat zij niet bij een groep NeoNazi’s wil horen.
  Het feit dat de VS 5 miljard heeft gestoken om de oppositie van de vorige regering te mobiliseren zodat er een pro-europa en pro IMF regering aan de macht zou komen wordt vergeten als oorlogsdaad, en de afspraak gemaakt met Gorbachev dat de EU of NATO zich NIET zou uitbreiden in de voormalige oostblok landen. Het kan niet zo zijn dat degene die sterker zijn de regels mogen blijven veranderen. De Eu en de VS moeten eens stoppen met hun imperialistische gedrag.

  Like

 6. @Tilasmi
  Niemand ontzegt een regio de mogelijkheid zich af te scheiden of naar autonomie te streven via overleg. Zoals Schotland dat vorig jaar in een goed voorbereid referendum deed waar voor- en tegenstanders met elkaar in debat konden gaan. Die zorgvuldigheid en goede voorbereiding ontbraken in het referendum van 16 maart 2014 op de Krim. Dat door een meerderheid van landen in de Algemene Vergadering van de VN als onrechtmatig wordt beschouwd.
  http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_General_Assembly_Resolution_68/262

  De oudste bewoners van de Krim zijn de Krim-Tataren die geïntimideerd worden door de Russen om zich uit te spreken. Hun leiders zijn door de Russen verbannen. Hun rechten worden ingeperkt zoals mensenrechtenbewegingen constateren. Maar ook journalisten en Oekraïners worden de rechten ontzegd. De mensenschendingen op de Krim trekken weinig publiciteit door de oorlog in Oost-Oekraïne, maar zijn in 70 jaar niet zo grof geweest. De Krim-Tataren zijn in grote meerderheid voor de eenheidsstaat Oekraïne. Dat zoals u weet geen optie in dat zogenaamde referendum was. Zodat de Krim-Tataren zich tweemaal niet konden laten horen.
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/leader-of-crimean-tatars-labeled-extremist-banned-from-home/503027.html
  http://www.hrw.org/news/2015/01/29/ukraine-war-east-crimea-occupation

  Het is onjuist dat er in of kort na 1989 een verdrag zou zijn gesloten tussen de toenmalige leiders van de Sovjet-Unie en de toenmalige leiders president Bush en kanselier Kohl dat erop neerkwam dat het Westen beloofde de Navo niet uit te breiden in Midden-Europa. Zo’n verdrag is er niet. Het is ook onlogisch dat zo’n verdrag zou zijn gesloten omdat de toenmalige Sovjet-Unie economisch en politiek in elkaar was gestort en Gorbachov geen positie had om zulke eisen te stellen. Daarnaast waren het de landen van Midden-Europa die vaak tegen grote weerstand uit West-Europa en de VS zelf het lidmaatschap van de Navo nastreefden. De Helsinki-akoorden van 1975 geven daarvoor een juridische basis. Landen gaan over hun eigen buitenlandse politiek. Daarover kunnen andere landen niet beslissen. Zoals de Russische Federatie niet kan verbieden dat Oekraïne uiteindelijk lid wordt van de Navo. Of dat verstandig is, is weer een andere discussie.
  http://www.worldaffairsjournal.org/article/did-west-provoke-putin-apologists-and-facts

  Wat duidelijk wordt in het huidige conflict in Oekraïne is dat het juist de Russische Federatie is die imperialistisch gedrag vertoont. Erger nog, de leiders in het Kremlin ontkennen de bestaansgrond van Oekraïne als een soeverein staat met eigen territorium, volk en taal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.