Hans van Baalen (VVD) stelt conservatief Mike Pence als ‘gematigde kracht’ voor. En raakt verstrikt in zijn leugentje om bestwil

De Billie Turf van de VVD in het Europarlement Hans van Baalen spreekt zich in een opinie-artikel in NRC van 5 september 2017 uit voor de samenwerking van de gematigde krachten in Europa en de VS ‘om Trump te temperen’. Door de druk vanaf de flanken is versterking van centrumpolitiek een uitstekend streven, maar in zijn argumentatie neemt Van Baalen zo’n merkwaardig standpunt in dat het de vraag is of hij weet over wie hij spreekt. Wat verstaat hij onder ‘gematigde krachten’ en waar legt hij de grens met niet-gematigde krachten?

Hij schrijft: ‘Hierbij kunnen ook de gematigde krachten in het Witte Huis worden betrokken, zoals vicepresident Mike Pence, stafchef John Kelly, de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de minister van Defensie James Mattis, die hun invloed kunnen gebruiken om Trump in te kaderen.’ De liberale Van Baalen ziet dus de oerconservatieve Mike Pence die tot nu toe alle radicale beleidsmaatregelen van president Trump met verve in de publiciteit verdedigd heeft als een ‘gematigde kracht’. Mike Pence die als gouverneur van Indiana en als traditionele katholiek een anti-homo wet tekende, familiewaarden verdedigt en zich met jarenlange obsessie tegen abortus uitsprak. Rolling Stone zet het radicale conservatisme van Pence in een artikel op een rijtje. Er valt in de politiek van Pence geen greintje gematigdheid te ontdekken. Pence ligt onder druk voor zijn betrokkenheid bij het ontslag van FBI-directeur James Comey, de supervisie op Mike Flynn als leider van het transitieteam en zijn kennis van onwettige gesprekken met het Kremlin tijdens die transitie.

Hetzelfde geldt voor John Kelly, Rex Tillerson en James Mattis. Zij zijn Republikeinse conservatieven die de traditionele Amerikaanse veiligheidspolitiek vormgeven en de belangen van het bedrijfsleven behartigen. Tillerson is een voormalig CEO van Exxon-Mobil van wie gezegd wordt dat hij is benoemd vanwege zijn goede relatie met de Russische president Putin. En om een investering van 500 miljard dollar van Exxon in Rusland die door de sancties on hold is gezet vlot te trekken als dat politiek mogelijk is. Over Tillersons aftreden wordt al enkele weken gespeculeerd omdat hij door Trump aan de zijlijn is gezet en het State Department uitgekleed is. Maar zoals de meerderheid van de Republikeinse partij inclusief meerderheidsleider in de senaat Mitch McConnell is het niet de politieke koers die Tillerson, Kelly of Mattis van Trump vervreemdt, maar diens onberekenbaarheid, gebrek aan voorbereiding, chaotische manier van regeren, narcisme en instabiliteit.

Hans van Baalen heeft genoeg achtergrondkennis van de Amerikaanse politiek om te weten dat VP Mike Pence geen gematigde kracht is, maar een radicale oerconservatief. Op ethische kwesties is de New Yorkse Trump zelfs gematigder dan Pence. Maar toch presenteert Van Baalen Pence als een ‘gematigde kracht’. Hetzelfde geldt voor Kelly, Tillerson en Mattis. Het maakt zijn opinie er ongeloofwaardig door. Waarom hij de zaken bewust verkeerd voorstelt is gissen. Het lijkt er sterk op dat Hans van Baalen de werkelijkheid vertekent om een reden te vinden voor de voortzetting van de Atlantische veiligheidspolitiek zoals die door ‘de generaals’ in de regering Trump wordt vertegenwoordigd. Daar past dan blijkbaar de vertekening van de werkelijkheid bij.

Foto: Het conservatisme van Mike Pence.

6 gedachten over “Hans van Baalen (VVD) stelt conservatief Mike Pence als ‘gematigde kracht’ voor. En raakt verstrikt in zijn leugentje om bestwil

 1. Het is een veel voorkomende fout dat redelijk denkende mensen aannemen dat er ook in extremistische groepen een gematigde vleugel bestaat waar je mee kunt overleggen om erger te voorkomen. Dit is een illusie. Extremisten zuiveren hun rangen om slappelingen zoals ze gematigden noemen te verwijderen en selecteren en coöpteren andere extremisten.

  Like

 2. @Raymond
  Bij de opstelling van Hans van Baalen speelt nog iets anders. Hij wil zo graag de Atlantische veiligheidspolitiek redden, voorzetten of uit het slop trekken dat hij de waarheid daarvoor laat wijken. Dat brengt hem tot de claim dat Mike Pence een gematigde kracht is. Van Baalen is geïnformeerd genoeg om te weten dat dat onzin is.

  Van Baalen neemt de oerconservatieve Pence die met zijn beleid haaks staat op het liberale gedachtegoed zoals de VVD dat ondersteunt op de koop toe om diens steun voor de veiligheidspolitiek te winnen. Van Baalen verkoopt zijn principes ervoor omdat hij blijkbaar het ene kwaad minder erg vindt dan het andere kwaad.

  Dat betreft dus de militaire samenwerking inclusief de veiligheids- en inlichtingendiensten tussen de VS en Europa. Maar het omvat ook de journalistiek en wetenschap die met geld gekocht worden. Het NRC-artikel van Van Baalen is een interdisciplinair voorbeeld van propaganda in volle werking.

  Like

 3. Pence would shepherd the agenda repeatedly rubber-stamped by the House and Senate GOP and vetoed by President Obama. As FiveThirtyEight.com noted after his selection, he’s the most far-right veep nominee in 40 years. (..)

  Should Pence inherit the job, and should the GOP maintain its control in Congress, the far right could have even more power than it does today. The sociopath-in-chief might be gone. But other dangers lurk around the Republican Party’s fringes.
  http://www.rawstory.com/2017/09/will-the-nightmare-of-president-donald-trump-become-the-nightmare-of-president-mike-pence/

  Like

 4. Pingback: Lachen met Donald Trump. Hij valt Hillary in de rug aan met een golfbal | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.