Wat gebeurde in de verkiezingen van 2016 is dat Hillary Clinton verloor wegens Hillary Clinton. Maar zij herschrijft de geschiedenis

Hillary Clinton kan haar verlies tegen Donald Trump niet verkroppen en geeft Bernie Sanders de schuld. Dat zegt ze volgens TYT in haar boek ‘What Happened’ dat in de VS op 12 september verschijnt. Maar alles wijst erop dat Hillary Clinton niet verloor vanwege Sanders, maar uitsluitend vanwege Hillary Clinton. Ze was een slechte politicus, een koele en gekunstelde persoon die daarnaast ook nog eens corrupt was en zich voor het karretje van het bedrijfsleven liet spannen. Verre van progressief zoals Sanders. Cenk Uygur toont aan dat Sanders de fout heeft gemaakt Clinton niet te hard, maar juist niet hard genoeg aan te pakken. Zoals Barack Obama in 2008 deed. Als Bernie Sanders dat wel had gedaan had de VS nu niet in de nachtmerrie verkeerd waarin Donald Trump het land heeft gebracht. Verdeelder en verzwakter dan ooit in de recente geschiedenis.

3 gedachten over “Wat gebeurde in de verkiezingen van 2016 is dat Hillary Clinton verloor wegens Hillary Clinton. Maar zij herschrijft de geschiedenis

 1. Ik ben hier verre van overtuigd. De blanke middenstand, de grootste electorale groep, stemde massaal op Trump omdat ze Hillary Clinton te links vonden. Bernie Sanders is nog veel linkser. Dit is de reden waarom de Democraten zo verschrikkelijk verloren hebben. Ze zijn te links in de ogen van de blanke middenklasse. Te veel gefocust op minderheden. Om verkiezingen te winnen heb je veel geld nodig. Zonder steun van het bedrijfsleven kun je zoveel geld niet bijeen krijgen. Ook Obama werd massaal ondersteund door het bedrijfsleven. Ook zijn campagnes kosten ontzettend veel geld.

  Like

 2. @Raymond
  Dat vraagt wat nuancering. Witte vrouwen stemden in meerderheid voor Clinton (54%), witte mannen voor Trump (53%). Witte mannen maakten het verschil in de swingstates waar Trump met betrekkelijk kleine meerderheden de verkiezingen won.
  http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-elections/who-voted-for-donald-trump-white-men-and-women-most-responsible-for-new-president-elect-voting-data-a7407996.html

  Ik denk niet dat de witte kiezers op Trump in meerderheid Clinton te links of te progressief vonden. Dus dat ze hun keuze lieten bepalen door haar politieke programma. Ik vermoed dat er andere redenen speelden. Zoals haar impopulariteit door haar koele karakter, de verrechtsing van de Democratische partij en de verrechtsing van Clinton.

  Anders gezegd, Clinton en de partij gingen in 2016 niet ondubbelzinnig voor een linkse of progressieve agenda. Ze trok als vrouw wel voortdurend de feministische kaart, maar dat was te gekunsteld om overtuigend te zijn. En hoe verklaar je anders het feit dat talloze prominente gematigde en traditioneel-conservatieve Republikeinen in een stemverklaring zeiden voor Clinton te stemmen? Daar deden ze alleen vanwege de rechtse agenda van Clinton.

  Bernie Sanders is wel progressief. Hij wil de macht van het grote geld van het bedrijfsleven in de politiek terugdringen. Daarom werd hij door zowel Obama, Clinton als het partij-establishment tegengewerkt. De onthullingen die Assange liet lekken tonen aan dat Sanders binnen de Democratische partij buitengesloten werd.

  Bernie Sanders zamelde met kleine bijdragen van gemiddeld 27 dollar honderden miljoenen dollars in. Of zo was in elk geval zijn politieke marketing waarvan het de vraag is wat ervan klopt. Maar het bewees wel dat politici niet afhankelijk hoeven te zijn van Wall Street. Zoals Hillary en Bill die gedurende hun politieke carrière 3 miljard dollar inzamelden bij Goldman Sachs en soortgelijke banken en bedrijven.

  Obama liet zich uiteindelijk ook tot een kandidaat van het grote geld maken. Tot teleurstelling van degenen die dachten dat hij werkelijk iets wilde veranderen. Wellicht wilde Obama dat in het begin wel, maar het is hem in 8 jaar niet gelukt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.