Kunstwerk ‘In Memoriam Albert Verlinden’ van Jordy Koevoets verwijderd door GVB

jordy-koevoets-7

Een werk van de Bredase kunstenaar Jordy Koevoets is afgeplakt door het GVB. In een bericht geeft AT5 de bijzonderheden: ‘Het was bedoeld als statement tegen de roddeljournalistiek, een in memoriam voor RTL-boegbeeld Albert Verlinde. Het werd geplaatst in een vitrine op metrostation Wibautstraat maar werd snel afgeplakt door een geschrokken GVB.’ Koevoets wilde met de installatie In Memoriam: de dood van een roddelkoning een statement maken tegen ‘de onmetelijke en verzengende banaliteit en absurditeit van de huidige consumptie- en mediamaatschappij.’ Het werk is vandaag op last van het GVB definitief verwijderd.

Koevoets liet geen onduidelijkheid bestaan over zijn opstelling: ‘Weg gluiperige glimlach, weg schijnheilig gezicht; het is gedaan met de dagelijkse zelfbevlekking. Lieve Albert, we hebben van je genoten zolang het duurde…’. Het GVB kwam volgens een woordvoerder tot ‘deze ongebruikelijke beslissing’ omdat het werk ‘dusdanig kwetsend voor een bepaald persoon’ was dat het werd verwijderd. Waarom volgens Koevoets een ‘statement tegen de roddeljournalistiek’ een statement tegen de ‘consumptie- en mediamaatschappij’ is valt niet makkelijk in te zien. Ageren tegen licht amusement draagt de valkuil van de doodlopende weg in zich.

jordy-koevoets-8

Foto: InstallatieIn Memoriam: de dood van een roddelkoning’ van Jordy Koevoets in vitrine Metrostation Wibautstraat, Amsterdam. Voor en na.

2 gedachten over “Kunstwerk ‘In Memoriam Albert Verlinden’ van Jordy Koevoets verwijderd door GVB

 1. In metrostation Wibautstraat tenslotte toont Jordy Koevoets de installatie In Memoriam: de dood van een roddelkoning. Jordy heeft de Inkijk ingericht als ware het een rouwcentrum. Hier wordt een even geliefde als verguisde mediapersoonlijkheid herdacht: de samensteller en presentator van hét roddelprogramma van de Nederlandse commerciële televisie. De grootste riooljournalist van Nederland is niet meer. Weg gluiperige glimlach, weg schijnheilig gezicht; het is gedaan met de dagelijkse zelfbevlekking. Bij de Inkijk in station Wibautstraat kunt u zelf even uw momentje van rust pakken en de laatste eer aan hem bewijzen. Lieve Albert, we hebben van je genoten zolang het duurde…
  http://polderlicht.blogspot.nl/2016_03_06_archive.html

  Like

 2. Televisiepresentator Albert Verlinde heeft niet aangedrongen op het verwijderen van het kunstwerk waarin hij wordt afgebeeld alsof hij overleden is.
  Sterker nog, Verlinde zegt in RTL Boulevard het niet erg te vinden. “Dit is kunst, die jongen wil iets vertellen en ik heb er geen problemen mee. Het is het GVB dat zegt: dit willen we niet, ik blijf daar verder buiten. Die jongen heeft een boodschap willen vertellen, voor meer verdieping op tv en ik moest eraan geloven. Dat was het.”

  https://www.rtvnh.nl/nieuws/181133/albert-verlinde-heeft-geen-problemen-met-rouwhoekje-dit-is-kunst

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.