George Knight

Debat tussen links en rechts

Door nu aan tafel te gaan zitten met Turkse regering pleegt EU verraad aan de eigen beginselen

with 5 comments

Het zijn zware tijden voor degenen die vertrouwen willen houden in de EU. Op het moment dat in Turkije de persvrijheid en mensenrechten bijna als een provocatie in het openbaar worden geschonden onderhandelen de EU-lidstaten met Turkije over de vluchtelingencrisis. Er is een voorlopig akkoord tussen de EU en de Turkse regering. Maar met zo’n regering zou men niet eens aan tafel moeten willen zitten. Een akkoord kan alleen gesloten worden omdat de EU verdeeld is, zich de afgelopen vijf jaar onvoldoende op de vluchtelingenstroom uit Syrië heeft voorbereid, hulpeloos is en niet meer echt voor de eigen waarden wenst op te komen.

Waar laat dat pro-Europese Turken of Turkse Koerden die worden vervolgd door de Turkse regering, en de inwoners van EU-lidstaten die vinden dat de democratische beginselen bovenaan elke vergadering van de EU moeten staan? Waar is de EU anders voor bedoeld en waar ontleent het haar bestaansrecht aan? Het is om moedeloos van te worden, zo’n EU die zwak opereert en van crisis naar crisis hobbelt en toegeeft aan Turkije dat een mensenrechtenpolitiek voert die haaks staat op de uitgangspunten van de EU. Dat zelfs zo benadrukt dat het de EU hiermee in het gezicht uitlacht. Hoe kan het leiderschap van de EU nog op geloofwaardigheid van de Europeanen rekenen als het de eigen waarden niet serieus neemt? Dat begint in de beeldvorming.

Er zal de komende tijd vanuit Brussel en de Europese hoofdsteden wel weer de uitleg komen dat de afspraken over de vluchtelingen los gezien moeten worden van de visumplicht voor Turken, de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap, en de mensenrechtenschendingen en de aantasting van de persvrijheid in Turkije. Maar zelfs als de nationale- en EU-leiders daarin gelijk krijgen, hebben ze door nu aan tafel te gaan zitten met de Turkse regering die op hetzelfde moment met veel geweld kranten en persbureau’s sluit en een interne oorlog tegen de Koerden in Zuid-Oost Turkije voert het verkeerde signaal gegeven aan de welwillende Turken en inwoners van de EU-lidstaten die nog geloof hebben in de Europese waarden. Die gooit deze EU te grabbel.

Advertenties

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. France’s foreign minister condemned the seizure of Zaman, Turkey’s largest newspaper by circulation, saying the move was “unacceptable” and contradicted European values.
  http://www.albawaba.com/news/turkey-cracks-down-cihan-news-agency-limit-erdogan-criticism-814436

  George Knight

  8 maart 2016 at 12:26

 2. Joël Voordewind van de ChristenUnie is helemaal niet te spreken over het akkoord. Hij vindt ‘3 miljard extra, straks visumvrij reizen naar Europa en versnelde toetreding tot EU, een beloning van slecht gedrag’ van Turkije. Hij wijst op onder meer het doden van Koerden, de mensenrechtensituatie in het land en de afnemende persvrijheid.
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/akkoord-eu-turkije-zal-tot-diverse-problemen-leiden~a4259039/

  George Knight

  8 maart 2016 at 12:28

 3. Hoewel wij in het Westen gewend zijn aan persvrijheid, heeft de mensheid hard moeten vechten om een einde te maken aan staatscensuur. Rondom de wereld vindt censuur echter nog veelvoudig plaats. In Turkije heeft Erdogan wederom kranten het zwijgen opgelegd omdat ze terrorisme zouden ondersteunen. Voor de redactie een goed moment om eens te kijken naar spraakmakende voorbeelden van de strijd tegen censuur.
  http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/opmerkelijke-gevallen-van-staatscensuur-door-de-eeuwen-heen/

  George Knight

  8 maart 2016 at 21:37

 4. ik zit hierin een beetje tussen wal en schip. Van de ene kant hebben we om geopolitieke redenen een constructie zoals de EU nodig, maar hoe het op dit moment gaat, kan het niet veel langer. Je wordt eigenlijk geforceerd te kiezen tussen 2 slechte keuzes eigenlijk. Tenzij er een andere optie is die ik niet zie…

  Roberto

  8 maart 2016 at 21:51

 5. 2016Z04787
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2016Z04787&did=2016D09950

  Vragen van de leden Bontes en Van Klaveren (beiden Groep Bontes/Van Klaveren) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de groeiende Turkse staatscensuur (ingezonden 8 maart 2016).

  Vraag 1
  Bent u bekend met het bericht «Turkse overheid neemt kritische krant over»?1

  Vraag 2
  Deelt u de zorgen over de Turkse staatscensuur, die met de overname van een kritische krant opnieuw intensiveert?

  Vraag 3
  Zult u, ook nu de EU in al haar naïviteit op Turkije vertrouwt bij het oplossen van het vluchtelingenvraagstuk, de Turken aanspreken op deze aantasting van de persvrijheid?

  Vraag 4
  Welke maatregelen bent u voornemens te treffen om de dictatoriale neigingen van de regering Erdogan internationaal aan te kaarten?

  Vraag 5
  Deelt u de mening dat een land dat de vrije pers de nek omdraait, nog steeds een deel van Cyprus bezet, minderheden stelselmatig vervolgt en een interne oorlog voert tegen de Koerden, nooit lid mag worden van de EU? Zo neen, waarom niet?

  1 http://www.nu.nl/buitenland/4224976/turkse-overheid-neemt-kritische-krant.html

  George Knight

  9 maart 2016 at 10:25


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: