Waarheen met de binnensteden? Leegstand en horecaïsering. Ziet het openbaar bestuur de urgentie?

Leegstand in de binnensteden. Het is al een kleine 10 jaar aan de gang. Zoals in Groningen en andere steden. Wellicht op Utrecht, Amsterdam en een enkele stad na. Wat doen de lokale overheden om winkels die soms al tientallen jaren bestaan te helpen? Uiteraard kan het openbaar bestuur de bedrijfsvoering niet overnemen. Die kennis heeft het niet en het is geen kerntaak. Maar wel kunnen gemeenten bijsturen met het parkeerbeleid, openbaar vervoer, het verlagen van gemeentelijke belastingen of het aantrekkelijk maken van de binnenstad.

De voorkeur van de consument is veranderd en door de crisis heeft die sinds 2008 minder uit te geven. De webwinkels zijn in opkomst. Beseffen lokale overheden voldoende wat een verarming het is als goed geleide en gediversificieerde winkels hun deuren moeten sluiten? Winkels zijn net als kerken, industriële gebouwen, voetbalstations of publieke omroepen cultureel erfgoed. Niet alles hoeft bewaard te blijven om doorgegeven te worden aan de volgende generatie, maar nu lijken steden door winkelsluitingen door de bodem te zakken.

Horecaïsering van de detailhandel is hetzelfde spookbeeld als leegstand. Dat laatste is minder verhullend dan de ontelbare espressobars, broodjeszaken, cafés, kroegen, fastfoodzaken, kiosken en koffiehoeken in elke gevestigde detailzaak die steden overspoelen met voedsel en drank. Wat nu ontbreekt is dat de steden de urgentie inzien en constateren dat horecaïsering en leegstand twee aspecten van hetzelfde probleem zijn.

Colleges en gemeenteraden dienen te beseffen dat zowel het evenwicht tussen soorten detailzaken als het tegengaan van leegstand essentieel is om de binnensteden leefbaar te houden. Als de lokale politiek zegt dit serieus te nemen, dan dient het te handelen. Niet door nieuwbouw of grootse vastgoedprojecten, maar door gunstiger voorwaarden te creëren voor de traditionele detailhandel. Dit beleid dient ook niet door een wethouder Economie, Vastgoed of Woningbouw, maar door een wethouder Cultuur gecoördineerd te worden.

Bepaal een bovengrens voor het aantal horecazaken en verzin een list die de ondernemingszin van de VVD combineert met het sociale gezicht van de PvdA en de culturele belangstelling van D66. Maak afspraken met verhuurders en nodig kunstenaars, designers, allochtone of jonge ondernemers uit om horecaïsering en leegstand van binnensteden niet verder te laten toenemen. Ontwikkel een langetermijnstrategie van generieke maatregelen om die voor de toekomst terug te dringen. Consumeren en vreten is een lege, hoewel intens populaire bezigheid, maar hier gaat het om het kopen van primaire levensbehoeften. Ook dat is cultuur.

6 gedachten over “Waarheen met de binnensteden? Leegstand en horecaïsering. Ziet het openbaar bestuur de urgentie?

  1. Het enige wat zal helpen is meer huisvesting in het centrum. Al het andere is al door de tijd ingehaald. Onlineshoppen verdwijnt niet en de koopkracht die verloren ging zal niet snel terugkeren.

    Like

  2. @Raymond
    Ja, steden komen om de zoveel jaar met het plan om de ruimtes boven winkels in binnensteden bewoonbaar te maken. En daarna hoor je er niets meer van en wordt de vraag opnieuw gesteld alsof het nieuw is.

    Behalve de afgenomen koopkracht -bedankt VVD en PvdA- en veranderd koopgedrag (webwinkels) zijn er maatregelen denkbaar die de posities van winkels in binnensteden kunnen versterken. Zoals afspraken met verhuurders of een speciaal belastingtarief. Als het ware een soort ANBI-status voor een deel van de detailhandel.

    Ik pleit niet voor het behoud van alle winkels in binnensteden die zakelijk slecht presteren. Het vullen van bodemloze putten is onverstandig. Maar ik pleit wel voor het nadenken over het behoud van op de een of andere manier belangrijke winkels die naast een economisch ook een cultureel en maatschappelijk belang hebben. Zoals een laatste boekwinkel in een middelgrote binnenstad of een beeldbepalende winkel die dateert uit het begin van de 20ste eeuw en symbolische waarde heeft voor een stad. De georganiseerde MKB-sector zou hierin wel wat creatiever en meer grensverleggend kunnen zijn, vermoed ik.

    Like

  3. Petitie ‘Overheid, maak ons weer gezond: verminder aanbod van de grote fastfoodketens’.
    https://www.petities.nl/petitions/overheid-maak-ons-weer-gezond-verminder-aanbod-van-de-grote-fastfoodketens?locale=nl

    Een gezondere samenleving kan worden bevorderd door het aanbod van fastfoodketens te verminderen, fastfood en suikerproducten duurder te maken dan gezond voedsel, gezond voedsel toegankelijker maken in aanbod en prijs en beweging te stimuleren door het nemen van de trap te bevorderen.

    Like

  4. Waar bestaat de omgekeerde wereld? Uiteraard in een krimpgebied: Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen. Waar de politiek zich op sleeptouw laat nemen door een aannemingsbedrijf/projectontwikkelaar in een machtspositie: Van der Poel. Vanwege oude beloften die onder druk van juridische procedures ingelost moesten worden? Het zou zo maar kunnen. Dat ondanks een economische crisis die zich mede vertaalt in leegstand van winkelpanden. Feit dat de leegstand toeneemt in de detailhandel van Terneuzen met een desolate Noordstraat lijkt voor het college geen enkel verschil te maken. Door slecht bestuur worden problemen niet opgelost, maar verplaatst. Waarom? Dat valt eenvoudig te raden. Dat geeft namelijk een idee van dynamiek en daadkracht. Dat dat gelijkstaat aan het graven van het eigen graf zal raad en college wat uitmaken. Na 4 of 8 jaar zijn ze toch al weer weg. Om het op z’n Zeeuws te zeggen: God zegen de greep. Maar je zou er maar wonen.

    ‘Terneuzen krijgt er zo’n 15.000 vierkante meter aan winkelruimte bij; 10.000 vierkante meter in een langgerekt hoofdgebouw met parkeerruimte ervoor en op het dak; twee paviljoens van samen 2.800 vierkante meter; plus een mogelijke uitbreiding van meubelzaak Naeye-Verstraten met 1.600 vierkante meter. Vijf namen van bedrijven die zich er vestigen, zijn inmiddels bekend: Agrimarkt, Aldi, Action, woonwinkel Jysk én Roeland Interieur. Het plan omvat ook nog vijftig appartementen direct aan het water van Zijkanaal A.’
    http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/terneuzen-gaat-het-nu-maken-1.5628562

    Like

  5. V&D failliet, schoenenwinkelreus Macintosh (onder meer Dolcis en Manfield) failliet en dan nu een reorganisatie bij Xenos. Niet alleen de aantrekkingskracht van binnensteden, maar ook de detailhandel als één van de grootste werkgevers van het land staat zwaar onder druk. Honderden zo niet duizenden banen gaan op korte termijn al verloren. Toch maakt retaildeskundige en oud-Bredanaar Paul Moers zich geen grote zorgen. “Het is echt niet zo dat winkels definitief uit het straatbeeld verdwijnen. De webverkoop is niet zaligmakend”, zegt hij in BN/DeStem.
    http://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/48500/winkels-verdwijnen-niet-uit-het-straatbeeld

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.