Vluchtelingen zijn laagopgeleid. Waarom horen we dat niet van media en politiek?

Maakt het uit of een vluchteling hoogopgeleid is? Of creatief is en muziek maakt of beelden hakt? Blijkbaar wel, want politici als minister Lodewijk Asscher van Integratie hebben het in de media niet toevallig over de Apotheker uit Aleppo die een bijdrage kan leveren aan de samenleving, terwijl er 580.000 werklozen zijn. Onder wie vele hoogopgeleiden. Albert de Voogd van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF vertelde in september 2015 tegen de NOS zelfs dat 70% van de vluchtelingen hoogopgeleid was. Hoe De Voogd dat wist is een raadsel omdat door het ontbreken van actuele cijfers en de chaos in de registratie niemand het weet. Waarom buitenlandse hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt de voorkeur zouden genieten boven hoogopgeleide Nederlandse werklozen die ook nog eens het Nederlands meester zijn is een ander raadsel. Van bedrog.

Het is andersom zoals uit Duitse cijfers blijkt, Die Welt zette het deze maand in een bericht op een rijtje. De vluchtelingen zijn laagopgeleid. Twee van de drie vluchtelingen kan niet lezen. Zo’n 10% van de vluchtelingen die nu naar Duitsland komen is hoogopgeleid, dus 90% is dat niet. In Nederland is zo’n kleine 30% van de beroepsbevolking hoogopgeleid. Dat is driemaal zo hoog. De nu naar Nederland komende vluchtelingen die niet kunnen lezen of schrijven geeft de hoogopgeleide, werkloze Nederlanders juist de kans op een baan.

De politiek heeft het niet over de Hoerenloper uit Homs of de Lopende-bandmedewerker uit Latakia. Zoals uit het item van Omroep Brabant blijkt doen de media eraan mee om het door het kabinet opgeroepen beeld van creatieve, hoogopgeleide en ’nuttige’ vluchtelingen te bevestigen. Het is een zo overduidelijk onjuist beeld dat niet aansluit bij de werkelijke situatie dat het onbegrip en in sommige gevallen zelfs agressie oproept bij degenen die het beeld doorprikken. En zich niet gehoord voelen. Waar zijn politiek en media mee bezig? Ook over huisvesting van statushouders in sociale huurwoningen die niet ten koste zou gaan van allen met oude rechten op wachtlijsten liegt de overheid. De taartpunt wordt kleiner als er meer mee-eten. Heeft de overheid zo weinig zelfvertrouwen en geloof in de goede afloop dat het daarom de beeldvorming blijft manipuleren? Het lijkt er sterk op. Zo roepen overheden door het uit de weg gaan van de waarheid het onheil over zich af.

11 gedachten over “Vluchtelingen zijn laagopgeleid. Waarom horen we dat niet van media en politiek?

  1. Misschien is dit een situatie van als je eenmaal een leugen vertelt, en je niet bereid bent de waarheid op te biechten, je steeds meer zicht op de realiteit verliest?

    Ik denk dat hierin juist door de verbloeming de realiteit juist nog sterker en pijnlijker duidelijk wordt. Achja, als ze het te bont maken, dan kunnen we ze gewoon over een jaartje pogen af te straffen. Dan moeten er alweer 2e kamer verkiezingen geweest zijn.

    Los ervan even en licht offtopic, gezien de recente gebeurtenissen rondom de 2e kamer voorzitter en klokkenluiderstukken die zogenaamd in de schredder waren gegaan. Zal hiermee hetzelfde gebeurd zijn? http://static1.volkskrant.nl/static/asset/2014/Aangifte_6365.pdf

    Like

  2. @robske
    Ja, het zou kunnen. Die leugen wordt natuurlijk wel met een doel verteld, namelijk om de acceptatie te vergroten. Maar als de waarheid aan het licht komt zou wel eens het omgekeerde het geval kunnen zijn.

    Een complicatie is het aan het licht brengen van deze leugen. Is de brenger van het echte nieuws ook tegen de opname van vluchtelingen? Nou, dat hoeft niet per definitie, maar zal zo in de beeldvorming door de in dit geval gelijkgeschakelde media of de politiek wel zo worden uitgelegd. Of er wordt een associatie door schuld met tokkies, rechts-extremisten of de PVV gelegd. Dat verhoogt de drempel voor assertieve burgers om zich hierover uit te laten.

    Zo ben ik niet tegen grootschalige opname van vluchtelingen, maar vind ik wel dat het inpassen in de samenleving maatwerk moet zijn. Overheden dienen profielen van vluchtelingen en omgeving op elkaar af te stemmen. Uit vele signalen blijkt dat die afstemming ontbreekt.

    Omdat uitvoerende instanties van bovenaf streefcijfers worden opgelegd verliezen ze zelf het overzicht, de detaillering, de handhaving van de eigen normen (zoals bezettingsnorm bij huisvesting die zonder noodzaak wordt losgelaten) en de deskundige wijze van handelen waarmee ze anders opereren. In paniek en onder hoge druk, maar zonder noodzaak wordt net gedaan of er een uitzonderingssituatie van toepassing is. Daar zijn zowel de vluchtelingen als de omgeving de dupe van.

    Dat alles vindt plaatst tegen de achtergrond van die welwillende goed weer verhalen van Asscher en andere goedpratende politici terwijl de uitvoerders met de voeten in de modder en de burgers met de problemen geconfronteerd worden. Inschikken is goed, maar niet ten koste van het loslaten van bestaande normen. Daar draait het om, en DAT verwijt ik de politiek. De rest pro en contra is ruis en in enkele gevallen bewuste afleiding. Het echte debat is nog niet begonnen.

    Like

  3. Dit is wat ik bedoel. Trouwens zelden zo’n langdradig en zalvend filmpje gezien. Het is van de Vlaamse Christen-Democratische partij CD&V met een presentator die een wel erg vreemd soort Nederlands/Vlaams spreekt. Zijn perfect Vlaams sprekende presentatoren in Vlaanderen niet langer beschikbaar? Let op na 1’52’’: De vader uit Syrië is advocaat en de moeder apotheker. Uit Aleppo? (Ja, ik ben apotheek, zegt de vrouw in het Nederlands). Satire op hoog niveau als het niet serieus was bedoeld.

    Like

  4. terwijl er 580.000 werklozen zijn.
    ==========================
    Tja, men wil ons doen geloven dat de werkeloosheid daalt, maar is dit zo?

    Als men een ieder tussen b.v. 18 – 67 jaar telt die zonder werk zit kom je toch tot andere getallen.
    En dan kan je wel eens komen tot meer dan een miljoen werkelozen.
    Want in mijn ogen zijn b.v. bijstandsgerechtigden ook gewoon werkelozen.
    Roberto

    Like

  5. @Roberto
    De exacte vaststelling van het totale aantal werkzoekenden is inderdaad niet hetzelfde als het aantal geregistreerde werkzoekenden. Dat laatste is hoger. Sommigen hebben het geloof in CWl en uitkeringsinstantie UWV verloren en melden zich niet meer officieel aan als werkzoekend. Maar zijn wel degelijk niet-werkende werkzoekende. Enkele economen concluderen over de cijfers en statistieken: ‘CBS en CWI benaderen werkloosheid vanuit hun eigen invalshoek.

    Klik om toegang te krijgen tot 2007k3v4p46art.pdf

    Like

  6. @george: Met dat resultaat gericht werken bedoel je dus ook cijferitis? Ikzelf vind dat de nadruk op cijfertjes als resultaat veel en veel te groot is. Cijfertjes is iets voor een boekhouding van een bedrijf of de begroting van de overheid. Niet iets om mensen mee op waarde te schatten of dergelijke.

    @Roberto: In mijn directe omgeving merk ik dat heel veel jongeren in de leeftijdscategorie 20-30 het bijzonder moeilijk vinden om aan werk te komen, vooral op MBO niveau en als ze puur de middelbare school hebben afgerond. Veel ervan willen wel werken (om luxe te kunnen betalen), maar de werkgevers achten hun te duur en nemen liever dan een 16, 17, 18 of 19 jarige aan.
    Ikzelf ben ook werkloos op dit moment, maar ik zou wel makkelijk aan werk kunnen komen, maar mijn gezondheid belemmert dit.

    Like

  7. @robske
    ‘Resultaat gericht werken’, tja ook zijn overgewaardeerd, ambtelijk-bestuurlijk begrip dat zich volledig heeft losgezongen van de werkvloer. Van dezelfde orde als ‘adem gebaseerd leven’, ‘kennis verbreidende universiteit’ of ‘vooruit lopend wandelen’. Wat zou in hemelsnaam ‘Niet-resultaat gericht werken’ kunnen zijn?

    Als ik directeur van een organisatie was zou dat het eerste zijn wat ik in de resultaat gerichte prullenmand flikkerde: de onzin over het resultaat gericht werken. En iedereen die er dan nog bij zweerde met de koppen tegen elkaar slaan. In hun schijnzekerheid.

    Je begrijpt het al, robske, ik ben het volkomen en hartgrondig met je opmerking eens.

    Like

  8. probleem is vaak dat achter de cijfers een negatieve motivatie zit verbonden, namelijk dat als men die cijfers niet haalt, er ergens bij ze op gekort wordt of sancties worden genomen. Het bedrijf waar ik een tijd terug bij werkte pakte het anders aan. Als de jaarwinst x bedrag of hoger bedroeg, dan kreeg iedere werknemer een y percentage bonus aan het eind van het jaar. Natuurlijk kregen de directeuren dan het meeste, maar het was voor jan alleman op de werkvloer een super motivatie om de resultaten omhoog te halen. Vaak werkt een positieve drijfveer beter dan een negatieve, want met een positieve drijfveer gaan mensen vanuit hun eigen motivatie zich meer inzetten, en dat zie je duidelijk terug in het resultaat. Overigens was dat cijfer een streven, en niet iets waar een verplichting aan vast zat.

    Erg fijne werksfeer was dat 🙂

    Like

  9. Pingback: Tussen goedpraters en kwaadsprekers: meeste Nederlanders zwegen in 2015 over de vluchtelingen | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.