VOX verklaart de opkomst van IS. Straks geen rol voor Assad?

VOX legt in 6 minuten uit wat de omstandigheden waren die de opkomst van IS (of ISIS) bevorderden. Er zijn drie hoofdoorzaken. a) De Russische-Afghaanse oorlog die de voorwaarden schepte voor de opkomst van moslim-extremisten; b) De Irak-politiek van president Bush die de structuur van Irak ernstig verzwakte en de strijd tussen shiieten en soennieten voedde en c) De politiek van de Syrische president Bashar al-Assad die IS buiten schot hield en liet groeien omdat dat hem meer acceptabel zou maken in de ogen van de buitenwereld.

Dit geeft aan dat de oplossing van de Syrische oorlog niet via Assad loopt omdat hij deel van het probleem is. Daarover bestaat volgens Reuters begin van consensus nu ook de Russen niet meer vasthouden aan het aanblijven van Assad na de overgangssituatie. De dreiging van aanslagen blijft ook na het oprollen van IS.

4 gedachten over “VOX verklaart de opkomst van IS. Straks geen rol voor Assad?

 1. Human Rights Watch found evidence of widespread torture, starvation, beatings, and disease in Syrian government detention facilities. Researchers identified 27 people shown in the photographs and documented their arrest by Syrian intelligence agencies and, in some cases, their ill-treatment and torture in detention. They collected families’ accounts of how their relatives were arrested; compared identifying marks, scars, and tattoos; and sought evidence from former detainees held at the same time, sometimes in the same cell, as the victims. They compared this data to information contained in the names of files that Caesar collected, as well as the information shown on white cards on the victim’s body in each photograph for identification. The case verifications are not forensic or legal identifications; however, Human Rights Watch only included cases with verification from multiple sources in the report.
  https://www.hrw.org/news/2015/12/16/syria-stories-behind-photos-killed-detainees

  Rapport ‘If the Dead Could Speak; Mass Deaths and Torture in Syria’s Detention Facilities‘:
  https://www.hrw.org/node/284486

  Like

 2. Met andere woorden lag de verantwoordelijkheid de religieuze conflicten te bevorderen niet bij de VS maar in plaats daarvan Assad.

  Like

 3. @John
  Nee, het is van alles wat. Geen Osama bin Laden en Abi Musab al-Zarqawi zonder de Russen in Afghanistan, geen strijd tussen islamstromingen zonder het Irakbeleid van Bush (en Blair), geen uitbreiding en verdieping van die strijd zonder Assad.

  Like

 4. We leven in en wereld die verdeeld is in 2 kampen, en waarbij de macht ligt bij de kleinste groep, en die kleinste groep is alles bepalend.
  En om een betere wereld te krijgen zou het toch net andersom moeten zijn, maar ik ben toch bang dat we veel te laat zijn.

  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.