Bedrijven en overheden schenden privacy van burger op grote schaal

De Duitse Groene politicus Malte Spitz wilde weten welke persoonlijke gegevens over hem opgeslagen werden, en of de opslag op de voorgeschreven wettelijke wijze gebeurde. In samenwerking met zijn partij verzocht-ie T-Mobile (=Deutsche Telekom) om openbaarmaking van zijn mobiele data. Na een langdurig proces besliste het Federale Constitutionele Hof dat alle gegevens vernietigd moesten worden. Zodat Spitz niets in handen zou krijgen. In een snelle actie werd een schikking met T-Mobile overeengekomen, en werd uiteindelijk een deel van de mobiele gegevens overhandigd aan Spitz. Gegevens van of aan derden ontbraken.

Spitz stelde zijn aldus verkregen mobiele data van zes maanden ter beschikking aan Zeit Online. Data over zijn verblijfplaats worden gecombineerd met vrij beschikbare internetgegevens als tweets, blogs en websites. In een inzichtelijke animatie is het leven van de politicus van de oppositie te volgen gedurende een half jaar.

In Duitsland is er een wet dat er voor zorgt dat mobiele providers, met meer dan 10.000 klanten, 6 maanden lang alle data over hun klanten moeten bewaren, aldus de laagsterekening.nl. Mobiele providers bewaren dus gedurende zes maanden alle gegevens van hun klanten. Ooit bedoeld om het terrorisme te bestrijden is het merkwaardig dat het van toepassing is op een Groene politicus die de regering en de veiligheidsdiensten moet controleren. In werkelijkheid controleert niet zozeer Malte Spitz de overheid, maar de overheid hem.

Er is geen reden om te veronderstellen dat de Nederlandse burger beter beschermd wordt. Ons land is wereldkampioen telefoontaps. Iedereen is verdachte en ieders privacy wordt geschonden. Zonder hiervan op de hoogte te worden gesteld. Wat doen politieke partijen? Halfslachtig grommen ze, maar bijten doen ze niet. Vraag is waarom burgers het normaal vinden als veiligheidsdiensten elke stap in kaart brengen die ze zetten.

Foto: Verblijfplaats en data van Malte Spitz op 13 september 2009 om 15:48 zoals blijkt uit infografische animatie van ZeitOnline

Advertentie

4 gedachten over “Bedrijven en overheden schenden privacy van burger op grote schaal

 1. Iemand wees me erop dat prof. Mr. Dr. M Hildebrandt in haar inaugurele rede ‘De rechtsstaat in cyberspace?‘ aan de Radboud Universiteit Nijmegen in 2011 Malte Spitz noemt. Zo begint ze haar rede:
  In 2009 vroeg Malte Spitz zijn persoonsgegevens op bij zijn telecomprovider. Nadat hij ze via de rechter had afgedwongen, zette hij ze dit voorjaar online bij Die Zeit.1 Niet in de vorm van een saaie opsomming (het gaat over meer dan 35.000 registraties), maar gevisualiseerd op een kaart van Duitsland en gecombineerd met gegevens die gemakkelijk online gevonden kunnen worden. Daarmee liet deze jonge Duitse politicus zien hoe eenvoudig het is om een gedetailleerd beeld te krijgen van wie wat waar en wanneer doet. Alles wat je nodig hebt, zijn de gegevens die gebruikers van het internet en van een mobiele telefoon onbewust lekken of doelgericht verstrekken. Telecomproviders hebben die gegevens en justitie kan ze onder bepaalde voorwaarden vorderen.
  http://www.ru.nl/publish/pages/527498/hildebrandt_helemaal.pdf
  Dat afdwingen bij de rechter ligt dus nog lastiger dan Dr. Hildebrandt het voorstelt.

  Like

 2. Joke, dank voor de link. Het blijkt dat FB voor Europeanen aanspreekbaar is omdat het een vestiging in Dublin heeft. Dat heeft de Oostenrijker Max Schrems gedaan. Iedere FB-gebruiker kan trouwens via een overigens moeilijk te vinden formulier de eigen data opeisen. Is dat in Nederland al gedaan? Behalve de veelheid aan informatie die FB over gebruikers heeft valt ook op dat het zich niet aan de afspraken houdt. Data die verwijderd moesten zijn heeft het niet verwijderd. De Ierse data-waakhond onderzoekt. Durft het FB aan te pakken? En wat doet de Europese data-waakhond? Blaffen en niet bijten ongetwijfeld. Voer voor Piraten.

  Zie ook het bericht ‘Faceboook Monitors Your Chats for Criminal Activity’:
  http://mashable.com/2012/07/12/facebook-scanning-chats/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.