Utrecht stopt 3,55 miljoen euro in een nieuwe plek voor film- en beeldcultuur in het Werkspoorkwartier. Een opmerkelijk slecht idee

Update 19 oktober 2022: De gemeente Utrecht trekt de stekker uit De Machinerie, volgens een bericht van de DUIC. De reden die gegeven wordt is dat het financieel onhaalbaar is. Vraag is of de financiële onhaalbaarheid de enige reden is voor het falen van dit project. Drie jaar geleden zette ik in onderstaand commentaar grote vraagtekens bij dit project voor beeldcultuur. Ik vond het een opmerkelijk slecht idee. Enfin, daar blijft het bij. Het was te voorspellen dat het zou falen.  

I. Update 1 november 2021: De bouwkosten van de Machinerie zijn begroot op 3,55 miljoen euro. Dat blijkt uit actuele berekeningen onvoldoende. Er is 1,6 miljoen euro extra nodig. Dat gaat deels gerealiseerd worden door het programma van eisen uit te kleden, deels door additionele fondsenwerving te zoeken.

Duic zegt in een bericht van 29 oktober 2021: ‘De gemeente Utrecht betaalt ook nog eens extra 300.000 euro. Dat geld komt uit een potje dat het Rijk had vrijgemaakt om lokale culturele initiatieven te ondersteunen.’

Het is het oude liedje van de kunstsector. Cultuurbeleid van de overheid is vastgoedbeleid. Ook nu stopt de gemeente Utrecht overheidsgeld in stenen. Dat gaat ten koste van kleinschalige culturele initiatieven omdat straks het potje leeg is doordat het geld naar de Machinerie gaat waar beleidsmakers en wethouders van de gemeente Utrecht hun prestige aan hebben verbonden. Ze kunnen niet meer terug. Ze zijn in hun eigen val gelopen waarvan ze vooraf wisten dat die dicht zou klappen.

II. Update 5 december 2019: Volgens een bericht in het AD vegen ‘externe juristen’ de vloer aan met het eerdere standpunt van de gemeente Utrecht dat ‘De Machinerie’ zonder problemen gesubsidieerd kan worden. Het is een initiatief van FOTODOK, HIT (Hoogt in Transitie), De Maakruimte en het Nederlands Film Festival. AKD advocaten constateren: ‘Zo moet de verhuurder een marktconforme huur vragen en De Machinerie hetzelfde doen aan onderhuurders. Mocht het initiatief voortijdig eindigen, dan moeten de investeringen terug naar de gemeente.’ Kortom, subsidie is mogelijk als aan verschillende voorwaarden voldaan wordt. De gemeenteraad beslist naar verwachting op 19 december over de subsidieverlening en de voorwaarden waaronder dat gebeurt. Inmiddels leidt (voormalig) filmtheater ’t Hoogt een nomadisch en tamelijk onzichtbaar bestaan en gaan er geruchten dat het oude pand in de binnenstad aan de Slachtstraat dat nog steeds leegstaat in verband met onder meer asbestsanering mogelijk weer een culturele bestemming krijgt. 

III. In een commentaar van 6 februari 2019 schreef ik: ‘Een financiële en bedrijfskundige toets moet daarbij niet alleen kritisch bekeken worden, maar in de politieke besluitvorming beslissend zijn. Het college moet zich in de tussentijd ‘mentaal’ en persoonlijk niet binden en de mentale en politieke afstand nemen voor zowel een negatief als een positief besluit over de subsidie van ’t Hoogt vanaf 2020. Als het haalbaarheidsonderzoek achteraf een wassen neus blijkt te zijn  geweest, of als het college de belangrijkste aanbevelingen ervan niet overneemt, dan beschadigt dat het draagvlak voor kunst en cultuur in Utrecht. Die geloofwaardigheid staat op het spel en gaat verder dan het belang van ’t Hoogt’. 

IV. Uit het artikelUtrecht wil 3,5 miljoen steken in nieuwe locatie film- en beeldcultuur Werkspoorkwartier’ in DUIC blijkt dat het Utrechtse gemeentebestuur 3,55 miljoen euro wil steken in een nieuwe plek voor film- en beeldcultuur. In het Werkspoorkwartier, het moet De Machinerie gaan heten. Ik heb voor dat voorstel geen goed woord over en geef mijn reactie bij het artikel. Ik zie het als een vlucht vooruit, de leegte in:

De vijand van goed is beter, zo luidt het gezegde. Fantasie komt voor realisme te staan. Dat is hier aan de orde.

Hoe logisch is het dat een filmtheater dat al decennia niet meer kan voldoen aan de standaard van een gemiddeld filmtheater de hogere lat van een Podium voor Film en Beeldcultuur wel weet te halen? Of anders gezegd, waarom is die verdieping en verbreding de afgelopen jaren al niet op de vorige locatie aan de Slachtstraat/ Telingstraat voorbereid en uitgevoerd? Het valt dan ook te betwijfelen of een ‘reset’ voor ’t Hoogt de oplossing zal brengen.

De beleidsmakers van de gemeente en de subsidiegevers dienen de juiste diagnose te stellen. Aan de hand van de geschiedenis en het karakter van ’t Hoogt kunnen ze proberen te begrijpen wat het scharnierpunt is. Ze kunnen dan ook antwoord op de vraag vinden of een ‘reset’ geen middel is om de huidige malaise te verhullen. Als daarnaast ook nog eens het centrum verlaten wordt waar in Utrecht het meeste publiek en de juiste atmosfeer te vinden zijn voor arthouses en een avontuurlijke programmering, dan kondigt zich een nieuwe ramp aan. Naast een financiële ramp van 3,55 miljoen euro, ook een politieke ramp van een wethouder die gaat struikelen.

De Utrechtse raad én het gemeentebestuur hebben vanaf 2010 geworsteld met een andere, excentriek gelegen culturele instelling die het moest hebben van (inkomsten uit) bezoek waarvan onderzoeken vanaf het begin overtuigend aantoonden dat exploitatie door die ligging niet levensvatbaar was: landhuis Oud Amelisweerd waar het MOA werd gevestigd. College en raad sloegen de waarschuwingen in de wind. Of liever gezegd, ze hoopten dat door onvoorziene omstandigheden het tij zich ten goede zou keren. Maar dat gebeurde niet.

In 2018 ging het MOA failliet en werden alle breed uitgemeten waarschuwingen bewaarheid. Zonder dat overigens de Utrechtse politiek ook maar een begin van een mea culpa liet klinken. Succes heeft vele vaders, maar mislukking is een wees. Het is wachten op het moment dat deze volgende vlucht vooruit in het Werkspoorkwartier ontspoort. Opnieuw worden de waarschuwingen van deskundigen in de wind geslagen. In Utrecht herhaalt zich de geschiedenis. Wat zich eerst voordeed als tragedie wordt nu een klucht, zoals Karl Marx ooit zei.

Wensdenken van een wethouder die op sleeptouw wordt genomen door de eigen ambtenaren en bestuurders van organisaties die naar gemeentesubsidie hengelen kan het zicht op de realiteit vertroebelen. Het gebeurde met het MOA en kan met ’t Hoogt en dat brede centrum dat van alles bundelt en klontert opnieuw gebeuren. In elk geval als ’t Hoogt de kerntaak van het vertonen van kwetsbare films op een groot scherm wil blijven vervullen die een adviescommissie die zich daarover uitliet als onmisbaar ziet. Of is dat advies al losgelaten?

Origineel is het wel van het Utrechtse gemeentebestuur om culturele instellingen te bewegen om naar de rand van de stad te vertrekken, die dus niet te situeren in het culturele hart van de stad in de hoop op synergie, dat aan zakelijke partijen te verkopen als aanjaagfunctie voor een buurt en dat te belonen met subsidie. Dat is de naijlende werking van Richard Florida nadat diens ideeën over de creatieve klasse en stadsontwikkeling allang zijn weerlegd. Klaarblijkelijk wordt in het intellectuele centrum van het Utrechtse stadhuis nog ondubbelzinnig in de ideeën van Florida geloofd. Anno 2002.

De hoop dat de vele geconstateerde onzekerheden over levensvatbaarheid en haalbaarheid van een publieksinstelling in het Werkspoorkwartier tegen lage kosten en bescheiden middelen overwonnen kunnen worden is valse hoop. Wethouder Klein presenteert valse hoop als hoop. Dat is blijkbaar de politiek van het moment van het huidige gemeentebestuur.

Het wachten is op betere, realistische tijden.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelUtrecht wil 3,5 miljoen steken in nieuwe locatie film- en beeldcultuur Werkspoorkwartier’ in DUIC, 5 september 2019.

10 gedachten over “Utrecht stopt 3,55 miljoen euro in een nieuwe plek voor film- en beeldcultuur in het Werkspoorkwartier. Een opmerkelijk slecht idee

  1. Jos Stelling: De cultuurmanagers en politici helpen elkaar en zo zichzelf. Als het mislukt kijkt men snel de andere kant op zoals het managers en politici betaamt. Zoals dit plan nu is gepresenteerd ontbreekt elke realiteitszin, liefde, vakmanschap of het begin van een echte visie. Het risicoloze top-down-cultuur denken. Alsjeblieft Raad, doe hier nu eindelijk eens iets aan.
    https://denuk.nl/college-wil-35-miljoen-betalen-voor-innovatieve-plek-de-machinerie/#comment-1356

    Chris: Niets, maar dan ook werkelijk niets heeft ’t Hoogt de laatste jaren toegevoegd aan de filmcultuur in Utrecht. Niemand, maar dan werkelijk niemand, die het theater nu mist. En deze organisatie (anderhalve man en paardenkop) wordt dus onderdeel van dit nieuwe concept. Hoe een directeur als vooraanstaand lid van Groenlinks een aanstelling voor het leven krijgt.
    https://denuk.nl/college-wil-35-miljoen-betalen-voor-innovatieve-plek-de-machinerie/#comment-1357

    Like

  2. Pingback: Voorstraat, Utrecht. Naïviteit en angst van overheden om te streng en niet vriendelijk over te komen is het probleem van Nederland | George Knight

  3. Mijn reactie van 15 januari 2020 op eigen FB-pagina:
    Jos Stelling is iemand die met recht een culturele ondernemer kan worden genoemd. Hij is naast Utrechter en filmregisseur ook bioscoop- en café eigenaar. Nu wacht hem de ultieme uitdaging.

    De vete met het oudste arthouse van het land ’t Hoogt dat door Huub Bals groot werd gemaakt is sinds het vertrek van Hoogtdirecteur Henk Camping al over zijn hoogtepunt heen. ’T Hoogt heeft zich door lusteloosheid en matheid laten kennen als de grootste vijand van zichzelf en is weggezakt. Gevlucht naar een nomadisch bestaan in een buitenwijk.

    Volgens een bericht in het AD van de verdienstelijke journalist Peter van de Vusse presenteert Stelling op vrijdag 17 januari samen met directeur Suzan te Brake van het Utrechts Monumenten Fonds een plan voor herontwikkeling van ’t Hoogt. Er zou zoals voorheen weer worden voorzien in drie zalen in het pand in de Utrechtse binnenstad.

    Als dit doorgaat, dan is dit niet alleen een vernedering voor ’t Hoogt, maar ook voor de gemeente Utrecht. Want hoe kan het dat wat Stelling als ondernemer weet te realiseren de gemeente Utrecht en ’t Hoogt niet voor elkaar kregen? Hebben CZ en de cultuurwethouders Kees Diepeveen en Anke Klein (vanaf 2018) de afgelopen jaren kansen gemist?

    Deze verrassende ontwikkeling geeft volop voedsel voor een nieuw debat over de waarde van de cultuurpolitiek van de gemeente Utrecht. Of het gebrek aan realisme ervan.
    https://www.ad.nl/utrecht/films-kijken-in-voormalig-theater-t-hoogt-binnenkort-kan-het-weer~a20a968c/

    Like

  4. Verschillende politieke partijen zijn niet tevreden met de antwoorden die het college van Utrecht heeft gegeven over de gewijzigde plannen van De Machinerie. De gemeenteraad had om opheldering gevraagd omdat de organisatievorm van de nieuwe instelling er anders uit gaat zien dan eerder toegezegd. Er komt een extra raadsdebat.
    https://www.duic.nl/politiek/politiek-niet-tevreden-met-antwoorden-college-utrecht-extra-raadsdebat-over-de-machinerie/

    Like

  5. De Machinerie moet de nieuwste hotspot worden voor film- en beeldcultuur in Utrecht. Twee jaar geleden werd bekend dat de Machinerie een jaar later zou opengaan, een jaar geleden werd bekend dat het plan versoberd moest worden vanwege financiële tegenvallers. Nu we weer een jaar verder zijn hoopten we goed nieuws te kunnen brengen, maar de deuren blijven voor DUIC nog even gesloten.
    https://www.duic.nl/cultuur/hoe-staat-het-ervoor-met-de-machinerie-in-utrecht-volgende-week-meer-duidelijkheid/

    Like

  6. De ontwikkeling van de Machinerie, beoogd centrum voor beeld en filmcultuur in de Gietijzerstraat, is gestopt. Dat laat het college van B & W vandaag in een brief aan de raad weten. Het initiatief van FOTODOK, Hoogt on Tour en het Nederlands Filmfestival in samenwerking met pandeigenaar Erfgoed Werkspoor Utrecht (EWU) zou vanwege de mondiale crisis te kampen hebben met dermate grote prijsstijgingen dat het niet verstandig is om met het project door te gaan.
    https://denuk.nl/doek-valt-voor-de-machinerie-dit-project-was-gedoemd-te-mislukken/

    Like

  7. Pingback: ‘Vroeger had de gemeente Utrecht een heel goed cultuurbeleid’ | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.