Duitsland geeft het groene licht aan Nord Stream II. Relatie van het Westen met Kremlin is achter de schermen beter dan ervoor

Politiek is het één zeggen en het ander doen. Neem de gaspijplijn Nord Stream II waarvoor het Duitse Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie (BSH) op dinsdag 27 maart het groene licht gaf. Een dag na de actie van Europese solidariteit in reactie op de aanslag met zenuwgas op de Russische ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter in het Britse Salisbury. Euobserver noemt het in een bericht een overwinning voor het Kremlin.

Opvallend is de Duitse ongevoeligheid om dit besluit nu naar buiten te brengen. Wie de nieuwsberichten moet geloven denkt dat de spanning tussen de Russische Federatie en het Westen oploopt. De Duitse regering gaat steevast haar eigen verantwoordelijkheid uit de weg door het project ‘puur economisch’ te noemen. Dat is het niet omdat het politieke belangen dient. Ook is de aanleg van Nord Stream II in strijd met de energiepolitiek van de EU die in theorie zegt te gaan voor onafhankelijkheid en diversiteit, maar zich intussen steeds afhankelijker maakt van Russische energie. Dat wringt als een leugen, het één zeggen en het ander doen.

Het is beschamende symboolpolitiek, bedriegende beeldvorming en slechte journalistiek die niet verder kijkt. Als sanctie worden als teken van daadkracht voor de bühne spionnen uitgewezen, maar achter de schermen gaat in Londen en Berlijn de samenwerking met het Kremlin op de oude voet door. Datzelfde geldt ook voor het leiderschap in het Kremlin dat zich verbindt met Europa en zich er economisch afhankelijk van maakt, maar in de eigen propaganda het tegendeel beweert en net doet alsof de Russische Federatie een belegerde vesting is die het op z’n eentje moet rooien. Niets is minder waar. Wie de harde feiten volgt, ziet een ander beeld. We kunnen alleen maar hopen dat hier een structuur en kiem voor een betere toekomst wordt gelegd.

Advertentie

2 gedachten over “Duitsland geeft het groene licht aan Nord Stream II. Relatie van het Westen met Kremlin is achter de schermen beter dan ervoor

  1. Rusland en de EU hebben elkaar voorlopig (de komende decennia) nodig. EU zit vol goede voornmens om van het aardgas af te komen. Maar de regeringen in Europa weten maar al te goed dat dit op korte termijn geen haalbare kaart zal zijn. Nieuwe gebouwen kunnen nu al aardgasvrij zijn maar bestaande gebouwen kunnen nu eenmaal niet zo snel van het net worden gehaald. Rusland heeft ons nodig omdat het weinig tot niets te exporteren heeft behalve wapens en grondstoffen. Beide blokken zijn zo kapitalistisch als de pest. Het enige verschil is dat Europa nog altijd min of meer democratisch is en Rusland steeds meer richting autocratie verwordt. Over 6 jaar wordt Poetin tot president voor het leven benoemd en over 10 jaar is hij de Tsaar aller Russen Vladimir de allerlaatste.

    Like

  2. Theresa May has agreed to look into imposing a ban on the City of London from helping Russia to sell its sovereign debt, which prop ups the Russian economy. (…)

    Simpson claims the loophole “all but confirms Putin’s assumption that western leaders are so nervous about upsetting financial markets that they will forfeit the only serious weapon they have to push back on illegal Russian activity short of military means”.
    https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/28/may-considers-banning-city-of-london-from-selling-russian-debt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.