Petitie: Geen strandhuizen aan kust Schouwen-Duiveland

h1

Verrommeling van het landschap langs de snelweg waar landschapsarchitect Adriaan Geuze laatst tegen fulmineerde in Zomergasten treft ook de kust. Waarom moet de horizon van een van de meest kwetsbare en karakteristieke Nederlandse landschappen van strand en duin vervuild worden? Er is geen reden voor. Ook niet als dat de winst en het bedrijfsmodel van ondernemers zoals De Stichting Exploitatie Strandhuisjes in Zierikzee dient. In de PZC zegt woordvoerder van deze stichting Jan Roggeband dat er naar strandhuizen vraag is: ’Er is gewoon vraag naar deze vorm van verblijfsrecreatie.’ Het zal wel, goede marketing schept elke vraag, maar daarom hoeft het nog niet gerealiseerd te worden. Laat de lelijk volgebouwde Belgische kust een waarschuwing zijn voor Zeeuwse bestuurders. Laten ze beseffen welke verantwoordelijkheid ze hebben. Toeristen komen naar Zeeland voor strand, duin en zee, en de ongedwongen schoonheid van de ruimte.

h2

Foto’s: Petitie ‘Geen strandhuizen Schouwse kust’. Tekenen kan hier.

27 gedachten over “Petitie: Geen strandhuizen aan kust Schouwen-Duiveland

  1. Getekend!Voor ieders gezondheid is het noodzakelijk dat ieder mens en vooral kinderen zich verbonden blijven voelen met de natuur als deel van de natuur.Daarom is het noodzakelijk om ALLES te doen om onze waardevolle natuur GEZOND te bewaren,voor nu en voor de toekomst!

    Like

  2. Het verhaal begon toen ik in Renesse waar ik al jaren zomer en winter (vanuit Bruinisse) naartoe ging om te zwemmen als ik in de buurt was, van een strandtent werd weggestuurd. Soms was ik er de enige bezoeker. Het begon met een nieuwe trap, maar iedereen heeft natuurlijk zijn privéredenen, ‘je moet toch wat’, vervolgens werden de huisjes aan de Rampweg gebouwd. Ik noemde dat toen al een toepasselijke naam, Rampweg, het is een ramp. Ramptoerisme. De eigenaar was niet aanspreekbaar. Ik zei dus dat ik erover zou schrijven. Daarmee kwam ook de censuur. Ik ging daar vaak wandelen van Scharendijke, waar ik opgroeide, naar Renesse. Dan kun je niet een halfuur daar zijn en weer terug, dus je blijft wat in de buurt. Ik groeide op met Zeeuws en Nederlands. In het eerste drukten we ons vrijmoedig uit, in het tweede officieel. Het dialect verdween samen met de vrijmoedigheid. Dat laatste heb ik nog bewaard, vandaar, en dat heet nu officieel ‘bru-taliteit’. Want iedereen moet gelijk zijn. Wat ik erover geschreven heb (in cultuurhistorisch perspectief, in de actualiteit wordt je altijd gemarginaliseerd, men kijkt achteruit) is me niet in dank afgenomen. Ze vonden het ineens ‘te grof’, ze zeiden weinig, ze staan ‘erboven’. Ik had het nog te zwaar afgezwakt. Ik ben erover begonnen na een afspraak met de eigenaar toen. Er was die dag Concert at Sea, en er moest extra bier gebrouwen worden aan de Brouwers-dam.
    De privatisering van de publieke ruimte is wat overblijft als mensen niet meer communiceren behalve dan via de bank, liberalisering, commercialisering. Machtspolitiek op de vierkante millimeter. En wel mondiaal. “Renesse moet bij de top drie van leukste badplaatsen van Nederland horen. Om dat te bereiken heeft het bestuur van de ondernemersvereniging Renesse ambitieuze plannen opgesteld. Kansen zitten in klimaatverandering.” Aldus de eigenaar, tevens voorzitter van de ondernemersvereniging van Renesse, destijds in de krant. Hier kunnen de Deltawerken niet tegenop. De ‘vrije’ natuur is een verlengstuk geworden van de vrije ‘markt’. Fijn wel dat krekenstelsel voor de vogels, maar ook dat is overdone. Ambtenaren aan de schrijftafel. Aan de andere kant van het eiland wordt de zon anders geprivatiseerd, ‘zonuren’: een nieuw Westland. Ze zeggen dan: “Je doet er toch niks tegen.” Schaalvergroting. En wie beslist er, nu dit eiland één gemeente is geworden? De dorpsraad, dat is gewoon een stel ondernemers. De dorpsschool moet weg, er staat al een standbeeld.

    Like

  3. Noot (met mijn gebrekkige kennis van de Nederlandse taal)

    Je kunt ook anoniem stemmen als je een baan hebt of wat erger is een reputatie. Ik heb die niet (nodig), want ik heb mensenkennis: het gaat hier om glamour, geeneens op een nuttige manier geld verdienen, dat is bluf, die ‘Zeeuwse kust’. Een gebrek aan sociaal bewustzijn. De natuur is heel erg sociaal, hoewel erg verstoord.

    BLØF

    Ik ken het niveau een beetje op zo’n strandtent, ze zijn continu bezig met zichzelf, als een vogel in een kooi die wat eten oppikt, en geen andere taak heeft om te bestaan. De strandtenten zijn vaak gewoon glazen bakken, dan hebben ze geen last van de wind. Als ze in de diepte kijken zien ze niets, want hun perceptie is hooguit tweedimensionaal. Ze hebben daarom vaak last van andere klanten op het strandterras, ze zijn eenkennig en willen privacy, als het geld er is!
    Ze willen hun ernstige gebreken met poen compenseren; het is een reputatiekwestie. Wat betreft de petitie die ik pas laat zag (waarvoor mijn excuses), mensen delen niet erg, ze geloven ook niet in hun stem. Ze geloven zichzelf niet.

    Zelfs de burgemeester van Schouwen-Duiveland beklaagde zich in het café dat er hier zoveel meer ambtenaren in dienst zijn dan bij zijn vorige gemeente die veel groter was.

    Like

  4. @John
    Duidelijk verhaal. Als Zeeuws-Vlaming hoorde ik vroeger van een familielid die daar burgemeester was altijd het verhaal dat Zeeland de slechtst bestuurde provincie van Nederland is. Met als illustratief voorbeeld een regent als Guus de Casembroot die als CdK naar de PSD belde dat de laatste boot maar even op hem moest wachten als hij uit Zeeuws-Vlaanderen nog terug naar Middelburg moest. Waar hij dan zat? Precies bij die burgemeester-familielid aan de borrel. Dat is de mentaliteit van het Zeeuwse openbaar bestuur.

    Hoe dat dan komt? Ik heb er herhaaldelijk mijn hoofd over gebroken. Het is denk ik een fatale combinatie van kleinschaligheid, geïsoleerdheid en een gebrek aan kwalitatieve oppositie zodat geen tegenkrachten ontstaan. Niet dat Zeeuwen gevoelig voor autoriteit zijn, integendeel, maar ze trekken zich terug wat ook op overgave neerkomt.

    (En als ze wel vechten dan gaat het vaak mis. Zoals de gedwongen en van boven opgelegde ontpoldering van de Hedwigepolder aantoont waar Zeeuwse milieuactivisten zich voor het karretje van het Antwerpse bedrijfsleven lieten spannen zonder dat ze dat vermoedelijk zelf echt in de gaten hadden. Zodat ze met een tactische overwinning een strategische nederlaag boekten. Deze milieuactivisten dienden niet alleen een belang wat tegengesteld was aan hun eigen belang, namelijk uitbreiding van de Antwerpse haven in plaats van natuurbescherming, maar verloren ook nog eens de steun van de bevolking. Zodat de Zeeuwen zich opnieuw niet verenigden, maar uit elkaar lieten spelen door een externe partij.)

    Trouwens hetzelfde wat u schetst over Schouwen herken ik exact zo voor Vlieland, waar ook een VVD-achtige ondernemerskliek de lokale politiek gijzelt en in bezit genomen heeft waardoor een onaanvaardbare vermenging van politiek en commercie is ontstaan. Buiten de grotere gemeenten Goes, Vlissingen, Middelburg en Terneuzen is het in Zeeland niet anders. In rijke, kleine gemeenten als Bloemendaal, Laren of Bergen gaat het ook zo.

    Dus isolatie, kleinschaligheid en het ontbreken van tegenkrachten geven een verklaring voor de slechte kwaliteit van het Zeeuwse openbaar bestuur. Dat ruim baan geeft voor opportunisten en profiteurs die hun eigen belang stellen boven het algemeen belang. Het legt een extra verantwoordelijkheid op de CdK en de provinciale gedeputeerden. Maar omdat Zeeland in de bestuurlijke pikorde met Drenthe en Flevoland onderaan staat, stroomt er geen kwaliteit heen die de hoognodige impuls zou kunnen geven. Integendeel, Zeeland krijgt tweede garnituur. Zodat in Zeeland koninkjes als PvdA-gedeputeerde Daan Bruinooge hun eigen koninkrijk konden stichten om de provincie met domme projecten (WTC Zeeland) van de regen in de drup te helpen.

    Like

  5. George,

    Ik hoorde het verhaal gisteravond toen ik op de fiets van Zierikzee kwam en bij Viane naar de zonsondergang keek. Viane is een oud haventje waar vroeger schepen gesloopt werden. In de loop van de tijd is er een strandje aangewast, mede waardoor het een van de meest idyllische plekken was van (in ieder geval) Duiveland, maar zeker was hierdoor de commercie op Schouwen beter te dragen die alles verziekt. Er kwam een Nederlandse vrouw aan uit Brouwershaven, die ik even sprak, ze was hier sinds kort terug uit Burkina Foso. Ik prees haar betrokkenheid.
    Ik gaf een opmerking over de glazen rechthoekige doos die daar rond het beton wordt opgetrokken. Dat beton geeft nu nog een beetje zichtbaar een zekere poëzie aan het ding. Iemand had me gezegd dat het wel iets voor mij zou zijn geweest maar dat er veel gezeemd zal moeten worden, met al dat zout op de ramen. Ik gaf ten antwoord dat ik dat ik eerst nog gordijnen moet kopen bij de HEMA.
    Je moet maar eens gaan kijken.
    Het oude huis was gekocht door het waterschap (hoorde ik al) en doorverkocht aan een particulier, die net voor hij doodging de omgeving kon verpesten. Je kunt wel zien wat hij voor ogen had, toen hij stierf. De banaliteit. Hij zal mogelijk niet in God hebben geloofd, waar ik hier met vele anderen soms weer een vage suggestie van kreeg dat die misschien bestond. De bouwstijl van het nieuwe stuk “architectuur” aan de Oosterschelde zou calvinistisch genoemd kunnen worden. Ik hoop niet voor de christenen hier dat hun geloof even diep gaat, want het atheïsme is hier niet zozeer een vorm van oppositie of ontkenning, maar opdroging.
    Voorheen stond hier een oud romantisch huis in olijfgroen waar je het gevoel had dat er iemand leefde. De was hing er in de wind te drogen. Het huis zal wel wat lekkage hebben gehad. Maar hoewel ik al bij de “ouderwetse” museumboerderij Goemanszorg in Dreischor gezegd had nadat er een nieuw dak op was gezet en er een algehele verbouwing was aangeplakt (reorganisatie), dat een glazen ingang (artistiek gezien) een goedkope commerciële trend is die doet denken aan raamprostitutie, had ik een dergelijke bevestiging hier niet verwacht. In ieder geval ik werd daar gelijk weggestuurd na een boodschap uit de Bijbel bij een bloem die ik kreeg, dat jaar. Dat was vorig jaar. De begraafplaats was ook net aan een herziening onderworpen waarbij tal van bomen en struikgewas waren weggehaald die de intieme sfeer van de plek hadden vervangen door een “open karakter”, waar anders vind je dat hier? Als ware het een etalage.
    Bij het bord “Groene Dorp van Nederland”, (Floriade), een idee waar bezoekers op afkomen die anders dan gedacht een bezoek aan de boerderij combineren met een rustieke sfeer ver van het asfalt, was nog een braakliggend stukje grond waar een enorm parkeerterrein is aangelegd, waarover de plaatselijke bevolking zich beklaagt dat ze er niet kunnen staan als ze er in de buurt bijvoorbeeld naar de kerk gaan. Ook van vrijwilligers van de boerderij hoorde je negatieve geluiden, als ze al niet verdwenen terwijl de manentjes overblijven die daar lopen te marchanderen. Ik ga hier nog weleens op een bankje zitten, nadat ik er, soms wel dagelijks, even aanliep. Dat wordt nu als verdacht gezien, ze sturen je hun negatieve projecties als ik toevallig die kant kijk, want dan denken ze dat je er weer “zin” in hebt, het schept de suggestie van afhankelijkheid en behoefte waarop hun eergevoel en marktwaarde zijn gebaseerd. Vraag en aanbod. Als ze weten, of in de gaten krijgen, dat jij ze “ergens voor nodig hebt”, geef je ze de macht waarmee ze nog niet goed om kunnen gaan. Aan een bepaalde spontaniteit wordt zo voortdurend een belang gekleefd. Ook en vooral hun richting opkijken (als deel van de omgeving) is niet gratis. Het is politiek. Dat is de hele commercialisering. En wel op de vierkante millimeter. “En anders ga je maar naar Thailand op vakantie.” En zo schrijden CO2 en opwarming van de aarde gedurig voort, maar daar hebben ze geloof ik nog nooit van gehoord, los van dat het “warm” klinkt in de kilte.
    Men ziet zich op dit dorp als buitengewoon vrijzinnig in het geloof.
    Wat er is gebeurd is mogelijk het volgende, sponsors en banken krijgen het voor het zeggen, en bepalen het beleid. Er is weliswaar een leuk terras, maar ze begrijpen niet dat de meeste mensen aan willen wippen op de fiets, hoewel er zelfs net een verkeersroute aangelegd was voor fietsers om ze ernaartoe te leiden. “Stappen en happen”, staat er nu op een nieuw bord naast het “Groene Dorp”. Vaak zaten gasten ertegenover bij de molen op een bankje zich te beklagen over de slechte behandeling waar ik opnieuw de schuld van krijg, omdat ze zich niet in kunnen beelden dat ze met zo iemand als ik normaal om zouden kunnen gaan in mijn oude kloffie, verzadigd van het zweet bij te warme dagen. Er is aan dit soort patronen die de zin weghalen zeer zeker een element van discriminatie verbonden. Dat is bewezen en ruim gedocumenteerd.
    Maar wat ik zo vreemd vind is dat die mensen juist mij met een Geert Wilders associëren, niet dat ik op hem lijk. Er waren al overal van dat soort patronen te zien bij meerdere partijen die mogelijk eerder een voor- dan nadeel aan hem hebben beleefd voor hun bestaansrecht. Ik weet dat veel van deze keurige mensen “buitenlanders” vooral kennen van de tv. Hoe ver ze gaan is echter iets uit een cartoon, als ik heel veel vergiffenis opbreng, die ontleen ik aan het geloof als enige bron van lokale cultuur (ik voetbal niet). Bestaat er niet in al die clubs een sekte-element?
    Als je kritiek hebt op de mechanisering (ik bedoel meer die “de ziel” definieert), dan zeggen ze dat jij hypocriet bent omdat je er toch gebruik van maakt, van de techniek. Is dat niet genoeg bewijs, dat de techniek aanreikt je mond te houden? Zo gingen ze vroeger om met geloof in de ijdele hoop punten te winnen bij God.
    Ons kent ons gaat geruisloos en onmerkbaar over in corruptie, achterdocht in achterbaksheid.

    Like

  6. Wat heet kwetsend, grof of beledigend?
    Ik dacht ik maak een paar aantekeningen, maar realiseerde me dat die niet in de PZC neergezet zouden worden. Hun moderatieteam is nog strakker dan in de kerk tijdens een dienst, los van de beperkte hoeveelheid toegestane leestekens die schijnbaar nog wat lager is dan beweerd.
    Wat vindt u?

    Like

  7. De burgers DURVEN geen protest aan te tekenen.

    Ze moeten hun privégegevens aangeven.

    En dat was niet de bedoeling van id- of ov-kaart.

    Want de gedachte hierachter is dat jij de verdachte bent.

    Hoe werkt dat uit op dagelijks vlak, voor de consument? Want daar gaat het toch om?

    Dus protesteren ze hiertegen door eens lekker NIET te protesteren.

    Met in hun achterhoofd de Holocaust zijn ze bang dat die gegevens bij de gemeente komen.

    Privacy.

    Like

  8. Geloof is bijzaak geworden: bijgeloof. Liever levenslang in de illusie leven een miljoen te winnen bij de lotto, dan de beperkte vrijheid die je hebt nu concreet invullen.

    Like

  9. @John
    Wat ik vind van de vrijheid van meningsuiting? Welnu, ik zie daar maar één grens aan, en dat is de wet. Een uiting moet binnen de wet blijven, dus niet oproepen tot haat of anderen direct aanzetten tot illegale actie. Maar het verbieden van een mening vanwege ‘gevoeligheden’ met een beroep op ‘fatsoen’, ‘goede smaak’, ‘religie’ of allerlei vermeende maatschappelijke denksystemen vind ik om verschillende redenen ongewenst. Een krant als de PZC zou daar ook niet in mee moeten gaan, hoewel ik begrijp dat vooral in Zeeland uit commerciële redenen media religieuze gevoeligheden moeten sparen. Maar echte ruimdenkendheid is anders.

    Het voornaamste bezwaar tegen het oneigenlijk inperken van de meningsuiting is dat het beperken van wat voor soort inhoudelijke kritiek de gevestigde orde onnodig beschermt. Laat het debat maar spetteren en fel zijn. Wat uiteraard geen pleidooi is voor schelden, beledigen of intimideren. Hoewel dat ook retorische middelen zijn die niet op voorhand uitgesloten moeten worden in een publiek debat. Het gebruik van schelden etc. hangt ook samen met de persoonlijke achtergrond van de deelnemer aan het debat. Opgepast moet dan ook worden dat het maatschappelijk veroordelen van een ruwe vorm van debatteren niet wordt gebruikt om juist die mensen uit te sluiten die geen ander middel aangeleerd hebben en tot hun beschikking hebben. Dat is onrechtvaardig en dan komt via een omweg dat beroep op goede smaak en fatsoen -wat vaak de norm van de burgermanssmaak is- weer terug als norm voor maatschappelijk gedrag. Dat moeten we niet hebben.

    Like

  10. George,

    Dat klinkt redelijk, in ieder geval in de dagelijkse gang heb je allerlei stiekeme procedures om iemand voor schut te zetten, een intentie waaromheen de roddel zich veelal verzamelt die vaak een telepathisch gehalte krijgt, en die vanuit een rationeel standpunt voorspelbaar is vanwege het systematisch beperkte referentiekader aangereikt door de ‘reguliere’ media waarop de geest van de betrokkene is geënt. Ik heb in groepen gewoond waar als zeg een op de tien negatief was de rest zich aanpast daaraan, dat zou niet hoeven, maar dit is hoe de democratisering in elkaar zit, ook die van het nieuws. Het voor schut zetten van een persoon functioneert enkel vanuit een gevoel zelf bij de meerderheid te horen, hierin wordt de eer gezocht (er wordt niet vaak gevloekt), al gaat het maar om een paar man die zich door de publieke opinie gesteund voelen. Hierin ligt de vernedering. Vaak hebben mensen het ervoor over om jaren iemand op oppervlakkige gronden te vriend te houden, om dan de wacht aan te zeggen vanuit een berekende grotere machtpositie dan wel kwetsbaarheid van het slachtoffer die deze (hun machtspositie) impliceert. Met deze dubbelzinnigheid moet altijd rekening gehouden worden. Het is leuk eens iemand te zien, maar na een poosje gaat het ze vervelen. ‘Je stelt toch niks voor.’ Iedere dag is er weer nieuws, het overgrote deel een bewijs van pietluttigheid of platvloersheid, en eens in de zoveel (meest lange) tijd is er echt iets belangrijks. Dan zullen de burgers een week later stoer beweren dat het alweer een hele tijd geleden is alsof je honderd jaar achterloopt (en dat het niet meer actueel is) in de waan waaraan de glamour van bekendheid of roem is geplakt.

    Like

  11. Dus, waar gaat het beledigende vaak om? Het met elkaar in verband brengen van tegenstellingen of afwijkingen van de norm, vooral in dezelfde lijn waar men dacht scheidingen te zien die de eigen uniciteit versterken.

    Als mensen niet communiceren vormen ze zich toch een mening, maar dan op uiterlijkheden die men in verband zoekt te brengen met bepaalde ingebeelde stereotypen waar de commercialisering gebruik van maakt op een hatelijk vlak. Het zijn deze stereotypen waaraan een zeker fatsoen is verbonden die vrijheid van meningsuiting bepalen in de media. Want waar is dat anders relevant? En het zijn deze stereotypen die beschermd worden.

    Like

  12. Trouwens bij Viane ontmoette ik eerder een Engelsman, die daar koffie zat te drinken, waar ik een uur mee heb zitten praten. Hij wist veel, hij had daar een kennis in de buurt, een vrouw die hij had willen bezoeken die naar haar zeggen een ‘vreselijk slecht huwelijk’ had gehad, gescheiden was en hertrouwd met een rijke Duitser, die echter een verdenking had naar haar contact met die Engelsman die echter gewoon ‘een vriend’ was die absoluut geen romantische interesse had in haar, en dat dit ook duidelijk was. Hij vertelde me dat haar nieuwe man een dwangneurose had, zo’n type die een doosje op tafel blijft verzetten omdat het niet op de goede plek staat. Achteraf werd me duidelijk dat deze man degene moet geweest zijn die het huis heeft laten bouwen, hij overleed inmiddels. De Engelsman wilde uit integriteit naar die vrouw de man niet al te persoonlijk te kijk zetten, begreep ik achteraf. Hij wist veel van de geschiedenis van de EU. In die context zei hij me dat het Marshallplan voor economische steun aan onder andere Duitsland na de Tweede Wereldoorlog vooral eigenbelang was geweest van de Amerikanen en dat veel hooggeplaatste ex-nazi’s voornamelijk uit het leger in het bankwezen waren gegaan. Ik wil niet speculeren of het kapitale glazen huis daar aan de Oosterschelde door precies zo iemand werd opgezet, maar zo zie je hoe persoonlijke relaties en slechte huwelijken hier zich voortplanten in de verwoesting van het milieu in deze trekpleister voor veel Duitse toeristen. Men beweert dat in Zeeland de herinnering aan WO2 minder is door de watersnoodramp die pas daarna kwam. Misschien is dat de oorzaak van het minimale geweten dan wel de totale afwezigheid daarvan die nu pas licht werpt op hoe de verhoudingen ook toen lagen.

    Like

  13. Voorjaar 2012 (het einde der tijden, zie Ons Eiland van donderdag 31 mei dat jaar) stond de Koning hier zowaar op het strand, met wethouder Verseput (VVD) van Ruimtelijke Ordening en Economie om maar liefst acht ‘blauwe’ vlaggen in ontvangst te nemen voor ‘goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens’. Ik dacht op het eerste gezicht dat blauw gewoon stond voor de VVD, zoals rood staat voor de socialisten.

    Like

  14. Ironie, terwijl de wereldtop vergadert over klimaatverandering, en welke landen in hoeverre met bevolking en al wel of niet per graad opwarming gered mogen worden van verdwijning van de aardkorst, hoe de man in de straat zodanig vooringenomen met de technologie die juist zijn ondergang heeft voorbereid, zijn schouders ophaalt over de onvolwassenheid. Wellicht ligt in dezelfde waan de Hollandse ambitie met alles wat ‘buitenland’ of buitenlander is.

    Like

  15. Bij Viane zie ik steeds als ik daar langskom weer iemand anders schelpen of zand van het strand weghalen. Ze willen allemaal een strandje in hun tuin. Zoiets als een eigen zwembad. Soms hebben ze het ‘nodig’ voor de kippenren. Die kippen hebben geen enkel gevoel voor ruimte. Anders kost het geld, dat rekenden ze al helemaal voor me uit. Met een paar man ofzo scheppen ze dan het zand in de auto voor ‘de tuin’. Exact op dat niveau ligt het plan van die huisjes op het strand, deze mensen zien zich als ‘natuurliefhebbers’. Misschien ligt het op het niveau van een vijver, de zee, daar worden ook goede zaken mee gedaan. Ik zag dat eerst als onschuldig. Ervaring heeft me een dieper inzicht bijgebracht. Want als ik dan met die mensen een praatje maak omdat ik daar toch vaak even ben, zien ze daar een dubbele bodem in, misschien zelfs wel aantasting van hun privacy: ze zullen bijvoorbeeld heel kritisch kijken als ik even een sjekkie rook en dat weggooi, dat zien ze dan als aantasting van de natuur. (Terwijl er soms een gat met een diameter van vijf meter achterblijft op het strand.) Ze vragen mij wat ik daar ‘eigenlijk’ doe en trachten zo de verdenking van zich af te zwenken op mij. (Zelfs Google Search doet daaraan mee, sinds van ‘privacy’ een concept werd gemaakt.) Het is langer al een massasyndroom, de geplande sfeer van het strand, hetzelfde steekt achter al die kleinzielige kloteregels overal, de staat heeft er immers zelf aan meegedaan.

    Like

  16. Dat betekent dat je bij sommige stukken strand niet meer kan komen? Vreselijk. In het Gooi is dat op sommige plekken ook zo, je moet dan echt weten waar die twee plekken zijn om te kunnen zwemmen in de zomer, ik vind dat zeer onrechtvaardig om van het armste deel van de bevolking ook de natuur af te nemen.

    Like

  17. Dan heb je eindelijk het gezever met burengerucht en achterklap even niet als je uitwaait op het strand, en dan krijg je weer te maken met die muizenissen als je door de voortuin moet van de ‘buren’ die stiekem vanachter de gordijntjes meekijken. ‘Wie zou dat nu weer zijn?’

    Like

  18. Vanochtend ben ik even naar de kerk geweest in Zierikzeee, waar Klaas Hendrikse de atheïstische dominee in Zeeland zou preken die ik toch eens wilde horen, om te weten hoe het zit. Ik ging 15 kilometer op de fiets. Ik had geen licht op de fiets en het was nog donker, maar het was volle maan, hier langs de Oosterschelde, het Mondragónpad. Het was wel bewolkt, maar de wind was iets minder hard dan gisteren. De dominee gaf aan dat Johannes geen melding maakt van de geboorte van Jezus, hij vond het blijkbaar niet van belang, in plaats daarvan had hij het over ‘God die mens geworden is’. Hij zei dat allang niemand meer gelooft dat God ergens boven ons de zaken van de mensen hier onder bestiert. Hij redeneerde dat God niet in het ik noch de ander zit, maar pas ontstaat als er iets tussen die mensen ontstaat, en gaf nog een korte verwijzing naar het verschil tussen christendom en humanisme. In zekere zin scheppen we God zo zelf. Hij sprak over het verschil tussen mogelijkheid en realiteit, tussen ‘voor waar houden’ en ‘waar maken’.
    Als we psalmen en gezangen zingen, imiteren we de taal van onze voorvaderen.
    Toen David Batseba die in het bad zat, afpakte van haar man Uria een soldaat door hem om te brengen, kreeg hij spijt tegenover God, niet zozeer die twee mensen. Hieruit zou geconcludeerd worden dat God datgene was wat tussen die mensen bestond, was de logica.
    De dominee gaf nog aan dat in Egypte ook een koe God kon zijn, en dat de Egyptenaren in dat opzicht ruimdenkender waren.

    Voor me in de kerk zat Ria Geluk, destijds voorzitter van de Museumboerderij Goemanszorg in Dreischor.

    Al met al was ik tamelijk overtuigd dat God niet bestaat.
    Er zal weinig meer te ‘schouwen’ zijn op Schouwen.
    Over het verschil tussen het dennenbos en de kerstboom.
    Het strand en de supermarkt.
    De ogen in de portemonnee.

    Like

  19. Vandaag was ik weer bij Viane en er stond iemand te vissen met zijn kleinzoon. Er was een vrouw die me nog kende van de Museumboerderij Goemanszorg, de man was daar vrijwilliger. Ik kreeg het vervolg te horen. De opdrachtgever van het glazen huis was destijds miljonair geworden met een computerprogramma waarmee je kunt berekenen hoeveel kilometer per uur een voetballer loopt. Wat betreft Goemanszorg, de uitbater van het terras was haar bedrijf daar kwijt. Ze zou ontslagen zijn door Ria Geluk die voor me in de kerk zat. Ze mocht daar niet meer koken en ze was haar plek thuis voor een catering kwijt vanwege een scheiding. Blijkbaar was ze soms wat slordig en zag ze er een beetje onverzorgd uit, dat was trouwens de reden dat ze mij niet meer zag zitten. Arie de werkkracht die ik daar de laatste dag zag zitten toen ik daar was, zei toen dat je vrijheid van meningsuiting misschien hebt in Amsterdam maar niet hier. Ik zag het wit achter zijn oogbol en wist dat er iets aan de hand was. Arie was plots bij de boerderij vertrokken en onverwacht overleden.
    De man die het glazen huis had laten bouwen zou uit Hillegersberg komen.

    Dit soort dingen had je ook allemaal in Amsterdam. Alleen ging het daar allemaal nog verder, zonder dat iemand weet hoe het afloopt. Daar had het al een wereldschaal bereikt.
    Vandaar dat ik die dingen eens in een simpeler verband wilde zien, zoals het is.
    Mensen weten niet eens dat ze in dezelfde intrige zitten die nooit opgehelderd wordt.

    Like

  20. Het gaat niet om de roddel, die almaar meer onduidelijkheid schept, en niets is dan speculatie vanuit angst en een eventueel (al dan niet gespeeld) ondergeschikt rollenmodel, maar de verheldering die het tegendeel daarvan is. Dit geldt overal, en iedereen moet het onderscheid maken. Hoe historische patronen, groot en klein, door elkaar heen zijn verweven is allang onduidelijk, zelfs voor de media, en het is op dat vlak waar de meeste corruptie zich bevindt.

    Like

  21. Het verschil tussen vrij denken en conditionering zou ik willen zien als het verschil tussen de zee en een stilstaand water, of een zwembad.

    Ze zullen daar op het strand nog zwembaden gaan bouwen voor de geconditioneerde toerist.

    Dit stuk van de zee en de kust is een uniek natuurgebied voor Nederland, de golfstroom komt hier uit het zuiden, en het getijdenverschil is niet al te groot om er normaal te kunnen zwemmen. Er zijn geen haaien. En er is niet dezelfde drukke scheepvaartroute zoals aan de laatste open zeearm van de Westerschelde.
    (Al zie je hier nu in de verte wel de schoorstenen van de maasvlakte voor de kust van Zuid-Holland.)
    De wandeling ernaartoe was altijd een plezier, ik heb er nog de verschillende duinovergangen geschilderd langs de Rampweg en verder, ook samen met een vluchteling uit Bosnië. Dat land heeft maar een heel klein stukje strand, juist waar hij vandaan kwam. Zie de Bosnische Oorlog, het is begonnen met commercialisering, er is daar zwaar gevochten.

    Like

  22. Pingback: Petitie: Bescherm de kust. Keer u tegen de plannen van de VVD | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.