Partij voor de Dieren stelt vervolgvragen over kunstwerk Eliasson bij CS Rotterdam

ea

De Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Rotterdam stelt raadsvragen over het kunstproject ‘Kissing Earth’ van Olafur Eliasson. Ze zijn een vervolg op eerdere raadsvragen van deze partij over de aanbesteding van dit kunstproject die mede naar aanleiding van een posting op dit blog van 20 augustus werden gesteld. De tweede reeks gaat over de procedure en  ‘de rol en verantwoordelijkheden van de diverse instanties’.

De PvdD vraagt om te beginnen naar de rol en verantwoordelijkheid van de gemeentelijke dienst Sculpture International Rotterdam (SIR) die verantwoordelijk is voor kunst in de openbare ruimte, maar volgens Trouw  van 26 augustus bij monde van artistiek leider Dees Linders zich aan de zijlijn gezet voelt door de commissie De Bruin, hoewel bestuursvoorzitter Jaap Guldemond namens SIR in die commissie zit. Zegt dit sluimerende verschil van mening tussen commissie en Linders iets over de relatie tussen Guldemond en Linders?

De PvdD meent dat de selectieprocedure van de kunstenaars door de commissie De Bruin niet helder geweest is. Het gaat niet om een open prijsvraag waarin een ontwerp wordt geselecteerd, maar om een gesloten selectieprocedure met een commissie die ontwerp en kunstenaar selecteert. Ongenoemd blijft dat dit een zogenaamde meervoudige schetsopdracht is. Uit de beantwoording van de eerste reeks vragen moet blijken of de opdrachtgever hiermee de juiste procedure heeft gekozen boven een aanbesteding volgens Europese richtlijnen. De PvdD wil weten of wethouder Visser de commissie hierover een aanwijzing heeft meegegeven.

Met enkele vragen over de rol van het college en de instructie door de wethouder sluit de PvdD deze tweede reeks vragen af. Tevens wil de partij weten of het college het Programma van Eisen openbaar wil maken. Dat omvat de vraag of de architect van het station (Jan Benthem) een eis geformuleerd heeft over de zichtbaarheid van het Centraal Station. Kritiek nu is dat een tien meter hoog kunstwerk van Olafur Eliasson het zicht op het Centraal Station ontneemt. Een belangrijke reden waarom dit balletje ging rollen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Foto: Schermafbeelding van vraag 1 tot en met 4 van de raadsvragen (Deel II) van 27 augustus 2015 van de Partij voor de Dieren (Ruud van der Velden) aan het college van Rotterdam.

3 gedachten over “Partij voor de Dieren stelt vervolgvragen over kunstwerk Eliasson bij CS Rotterdam

 1. De twijfels over de komst van de ‘gele bollen’ op het Stationsplein in Rotterdam groeien met de dag. Ofschoon over dik een maand een besluit wordt genomen over de haalbaarheid van kunstwerk Kissing Earth, kraakt en piept dit dossier als nooit tevoren. Of het er ooit komt? ,,De absolute noodzaak is verdwenen.”
  http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4230231/2016/01/22/Gele-bollen-Rotterdam-Centraal-op-de-helling.dhtml?

  Like

 2. De komst van het kunstwerk Kissing Earth op het Stationsplein in Rotterdam is van de baan. Er is te weinig geld om de veelbesproken ‘gele bollen’ van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson bij CS te kunnen betalen, zo meldt het college van b en w. Er wordt op dit moment geen ander kunstproject op het Stationsplein meer overwogen.
  http://www.ad.nl/rotterdam/rotterdam-haalt-streep-door-gele-ballen-op-stationsplein~a6570c06/

  Op basis van dat geen voldoende financiële middelen beschikbaar zijn gekomen voor realisatie van Kissing Earth en omdat het Stationsplein momenteel goed gewaardeerd wordt als verblijfsruimte en succesvol gebruikt wordt als manifestatieruimte, hebben wij besloten geen opdracnt te geven voor de realisatie van Kissing Earth en Olafur Eliasson daarvan op de hoogte te stellen. Ook wordt op dit moment geen ander kunstproject voor het Stationsplein meer overwogen. Het plein blijft zo flexibel inzetbaar voor tijdelijke manifestaties.
  http://www.ris.rotterdam.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=245761/16bb5442_

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.