Yes, we verliezen miljoenen aan spaargeld

Is Alessio Rastani een kleine, zelfstandige handelaar of een Yes Man? Of allebei? Ik denk zoals anderen het laatste. The Yes Man is een Amerikaanse groep activisten die af en toe in de rol van woordvoerders van grote bedrijven stapt. Zoals Dow Chemical, ExxonMobil of BP. En hun hebzucht en gebrek aan logica onder de aandacht brengt. Maar intussen in hun nieuwe geloofwaardigheid het omgekeerde beweert van wat de bedrijven zouden zeggen. Zo proberen de Yes Man burgers wakker te schudden.

Rastani heeft met een BBC-interview veel publiciteit gekregen. Hij is al vergeleken met Jude Finisterra die ook op de BBC namens Dow Chemical verslag deed over Bhopal en namens Dow compensatie aanbood. Gefopt.

Volgens Rastani regeert investeringsbank Goldman Sachs de wereld: Vertrouw niet op overheden. Overheden besturen niet de wereld, Goldman Sachs bestuurt de wereld. En: Het spaargeld van miljoenen mensen zal binnenkort verdwijnen. Onze euro’s dus. Maar volgens Rastani kunnen we onze eigen belangen behartigen door actie te ondernemen. Wat Rastani beweert over de financiële sector is geen fake. Die sector heeft een eigenbelang dat anders is dan het algemeen belang. Rastani verbreekt opvallend het stilzwijgen daarover.

Foto: ‘Jude Finisterra’ op de BBC namens Dow Chemical over Bhopal

Advertentie

4 gedachten over “Yes, we verliezen miljoenen aan spaargeld

 1. George, als de NYT en de WP beiden melden dat ‘de Amerikanen’ als serieuze optie een bankrun op Europese tegoeden overwegen, waaronder ook hun $ tegoeden(!)om de FED te steunen is er niet alleen maar rook.
  Dan kiepen Europese banken.
  Spaargeld? De pensioenenfondsen…. Houd de brievenbus maar goed in de gaten. De DDR, de Duitse pensioenfondsen werden leeggehaald door Kohl, pensioenen werden fors verlaagd en nog steeds betalen de Duitsers een solidariteitstoeslag van 4%. De politieke Euro Unie en Monetaire Unie gaat de EU burger gewoon geld kosten. Ge-inflateerd cashgeld.
  Wat ik had aan €-spaartegoeden, €-obligaties en aandelen heb ik vier maanden geleden naar Noorwegen verhuisd. Statoil, Hydro & zo. Nog een simpele €-rekening voor de dagelijkse beslommeringen. Nu kan het nog, restricties op valuta transacties voor particulieren is niet ondenkbeeldig.

  Like

 2. @VSp
  De schuld van de Amerikanen is relatief groter dan die van de Grieken. De VS staat diep in de schuld bij de Chinezen. Met dollars. Noorwegen is geen gek alternatief.

  Like

 3. Dan is het toch niet verwonderlijk dat de Amerikanen en Wall Street hun uitstaande Europese tegoeden bij Europese banken terughalen om een eventuele €-crisis voor te zijn? Daar werd melding van gemaakt in de NYT en de WP. Ook in de financiele wereld is het hemd nader dan de rok.
  Ja, zonder Noorwegen wordt Rutte’s “Gasrotonde” een flop, ondanks de nieuwe gasterminals in RTM. Noors gas beweegt ook mee met de internationale prijzen, maar de kostprijs is lager. Winsten worden in de samenleving en hydroprojekten gepompt. Bovendien een lage staatsschuld. En, uit eigen ervaring, een heel mooi land.

  Like

 4. In een commentaar ontkennen de Yes Man dat Rastani iets met hun organisatie te maken heeft. Commentaren suggereren dat Rastani het voor de aandacht deed.
  http://www.yeslab.org/rastani

  @VSp
  Nee, het is niet raar dat Amerikanen hun tegoeden in Europa afbouwen. Zoals Noord-Europa haar tegoeden in Zuid-Europa afbouwt. Evenmin raar is dat Amerikanen hun dollars elders inzetten. Maar vergeet ook niet dat zo’n bericht weer onderdeel van het spel is om koersen omhoog of omlaag te praten. Het is de vraag of zo’n mededeling in de pers om geldstromen om te leggen veel waarde op zichzelf heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.