Jaren bij de BBC beginnen te tellen

De BBC wordt beschuldigd van kinderachtigheid en absurde politieke correctheid. De Britse omroeporganisatie ligt onder vuur omdat het een redactionele oekaze aan programmamakers uitgevaardigd zou hebben om voortaan af te zien van de termen Anno Domini  (in het jaar des Heeren) en Before Christ (voor Christus). Dat zou vervangen moeten worden door de vage termen Common Era and Before Common Era.

De BBC stelt dat de wijziging nodig is om het vervreemden en beledigen van niet-Christenen te vermijden. Volgens de Daily Mail legitimeert de BBC dit door haar onpartijdigheid: As the BBC is committed to impartiality it is appropriate that we use terms that do not offend or alienate non-Christians. In line with modern practice, BCE/CE (Before Common Era/Common Era) are used as a religiously neutral alternative to BC/AD.

De website voor religie en ethiek van de BBC die wordt geleid door de moslim Aaqil Ahmed bevat reeds de termen (Before) Common Era. Hoewel een globale toetsing leert dat teksten over het katholicisme niet en over de islam al wel de nieuwe termen bevatten. De BBC stelt dat de bbc.co.uk/religion website niets te maken heeft met Dhr. Ahmed en feitelijk onder verantwoordelijkheid van BBC Learning valt.

Na stormen van protest van onder andere de Londense burgemeester Boris Johnson heeft de BBC bakzeil gehaald: Both AD and BC, and CE and BCE are widely accepted date systems and the decision on which term to use lies with individual production and editorial teams. Medewerkers mogen zelf bepalen of ze de oude of de nieuwe termen gebruiken. Wat ertoe kan leiden dat op websites nieuwe en oude termen door elkaar worden gebruikt. Dat lijkt educatief onverstandig en zeker bij schoolprogramma’s voor kinderen verwarrend.

Wat bezielt de BBC? De Anglicaanse dominee bij de London Stock Exchange Peter Mullen vindt een verklaring in aggresief secularisme dat de BBC zou promoten: I think it’s an example of the BBC trying to undermine Christianity by pushing an aggressive secularism. I would be very surprised if any other faith had complained about the use of Anno Domini and Before Christ. Maar er zijn ook religieuze leiders die er begrip voor hebben dat het religieuze perspectief wordt verbreed. Anderen zien er weer een links complot in.

Als gematigde atheïst die niets met religie heeft zit ik niet te wachten op het loslaten van de termen AD en voor Christus. In het gebruik zie ik geen ondersteuning voor het christendom, maar de weerslag van de Europese geschiedenis. Ik voel me er niet door vervreemd of beledigd. De wijziging suggereert inhoud aan een vorm waaraan ik nooit bijzondere waarde toekende. Nu moet ik tegen mijn zin stelling nemen. Gangbare Jaartelling of Gangbare Tijdrekening is de Nederlandse vertaling. De wijziging doet gekunsteld aan.

3 gedachten over “Jaren bij de BBC beginnen te tellen

 1. Qua politieke correctheid bevindt de BBC zich in diep het Krijt. Ver voor de zondvloed die andere westerse samenlevingen al jaren eerder heeft overspoeld.de BBC fungeert als Cerberus die de Poco waarden bewaakt.
  Op politiek en moreel gebied een levensgevaarlijke organisatie die echter wel prachtige drama’s, detectives, natuur-series, comedies etc maakt

  Zo en nu vlieg ik weer terug naar het Paleocene !

  Like

 2. In england hebben ze schoentjes voor de politiehonden, als die ineen moslim huis moeten gaan….ze zouden eens beledigd kunnen worden…
  het is achtelijk.
  Ik ben ook een laten we zeggen milde atheist; maar ikweet ook dat sommige termen vervlochten zijn met ons verleden onze wording.
  Zo laten als het is.
  net als de halve zolen, die de schilderingen van de gouden koets af willen hebben….

  De communisten probeerden voor alles de voorgeschiedenis van de mensen weg te halen; geen geschiedenis, geen heden, geen toekomst.
  Soort van zombies in het identiteits gebied.

  Like

 3. @Raaf
  Ik weet niet of de totale BBC wel zo makkelijk beschuldigd kan worden van politieke correctheid. De organisatie ligt altijd onder druk, of er nu een linkse of rechtse regering zit. Ofwel, ze volgen altijd kritisch de macht. En dat hoort journalistiek ook te doen.

  Alleen begrijp ik hun onhandigheid niet om in een periode dat ze onder politieke druk staan en fiks moeten bezuinigen met zo’n maatregel te komen waarbij ze hoegenaamd niets te winnen hebben. Behalve wat symboliek. Sterker nog, een maatregel die ook binnen de BBC veel weerstand oproept.

  De geschiedenis zal het uitwijzen, maar ik vermoed dat wat politiek correcte scherpslijpers op eigen houtje -na wat steun op een hoger niveau- bezig zijn gegaan. Bijvoorbeeld bij die ethische en religieuze website en wat educatieve afdelingen. Maar de directie zijn ze hiermee absoluut niet van dienst geweest. Het lijkt alsof de BBC de volledige regie over zichzelf kwijt is.

  @PHM
  Dit raakt aan allerlei aspecten zoals persvrijheid, internationale verdragen, culturele oorlogen tussen religies, cultuurverschillen tussen religies en andersdenkenden en nationale identiteit. Maar het herschrijven van de geschiedenis achten sommigen hoognodig en zelfs noodzakelijk. Zoals laatst ook een zogenaamde anti-kolonialistische activist zei over de affaire rond slavernij en de Gouden Koets:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/09/17/prijst-de-gouden-koets-slavernij-aan/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.