Forum: Register voor hoge functies gewenst

Arnold Schwarzenegger is geboren Oostenrijker en kan om die reden geen president van de VS worden. Of hoge generaal in de Forces. Of een andere hoge regeringsfunctie innemen. Nederland kent geen register dat voorwaarden stelt aan hoge functies.

Ruim drie jaar geleden ageerde Wilders tegen de dubbele nationaliteit van de toenmalige staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb. Nu herhaalt zich met staatssecretaris Veldhuijzen-Van Zanten waartegen Wilders een motie van wantrouwen wil indienen. Een ander lid van de regering heeft ook een dubbele nationaliteit, namelijk koningin Beatrix.

Gewenst is een inhoudelijke discussie over de voorwaarden die aan hoge functies gesteld kunnen worden. En welke functies dat moeten zijn. Denkbaar is dat functies uit gevoelige sectoren als Staatsveiligheid, Krijgsmacht en Juridische Zaken voor zo’n register in aanmerking komen.

Wat vindt u van een register voor hoge functies? Is het nodig? Wat moet erin geregeld worden en om welke functies moet het gaan?

Foto:  Gouverneur Schwarzenegger van Californië presenteert actie brandbestrijding, Sacramento, 2008. Credits California Governor’s office

11 gedachten over “Forum: Register voor hoge functies gewenst

 1. De vraag rijst waarom de koningin een dubbel paspoort nodig heeft ( "nodig" heeft?)

  Like

 2. Ik had begrepen dat er al op allerlei knoppen gedrukt worden als het oog op iemand valt. AIVD, Justitie, etc etc.
  Lijkt me dat we best minder kunnen vastleggen. Als er iets te mopperen lijkt te zijn, dan blijkt dat toch wel naar boven te komen.
  Misschien wel eenzelfde systeem als het aanplakbord bij het gemeentehuis voor huwelijkskandidaten?
  Als men wat te mopperen heeft, mopper dan, en daarna je mond houden. 😉
  Maar eigenlijk bestaat dat al.
  Koninklijke familie: hoofd van de regering. Tja.. Royal, not loyal?

  Like

 3. @Smokey
  Beatrix heeft als nazaat van prinses Sophia automatisch de Britse nationaliteit, hoewel ze deze nooit geclaimd heeft. Prinses Maxima die weliswaar geen staatshoofd wordt heeft eveneens een dubbele nationaliteit. De Argentijnse wet maakt het niet mogelijk haar Argentijnse paspoort in te leveren.http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/koningshuis/33227-de-dubbele-nationaliteit-van-koningin-beatrix.html
  @Aad
  Je hebt gelijk dat kandidaten voor een regeringspost nu al gescreend worden. Evenals hoge generaals, raadslieden of ambtenaren. Dan wordt bekeken of ze van onbesproken gedrag zijn en geen rare streken op hun kerfstok hebben. Oftewel, of ze in een profiel passen. Vaak is dat overigens niet meer dan een administratief onderzoek.
  Ik pleit voor een stapje verder. Namelijk voor de aanscherping van het profiel. Waarin meer dan de dubbele nationaliteit alleen omschreven kan zijn. Mag bijvoorbeeld een kandidaat-minister van Financien veroordeeld zijn voor boekhoudfraude? Of mag een kandidaat-minister van Defensie in vreemde krijgsdienst zijn geweest? Of mag een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie chantabel zijn wegens pedofilie zonder dat het tot een rechtszaak is gekomen?

  Like

 4. @George: het gevaar van geven van voorbeelden is natuurlijk altijd dat ze niet geheel je eigen stelling onderschrijven. De eerste twee voorbeelden: hoeft niet extra geregistreerd te zijn. Dat komt wel bovendrijven bij de huidige checks. Het laatste voorbeeld: is zelfs actueel.
  Wat mijn (algemene) positie onderschrijft: er hoeft niet meer vastgelegd te worden. Er si immers al heel veel vastgelegd. Te veel wellicht in controleerbare en oncontroleerbare databases. Daarnaast is er heel veel te vinden als er even wordt gegoegelt. Ook dat kan de staf van de formateur natuurlijk, neem ik aan 😉
  Mijn belangrijkste punt is de volgende: met of zonder zo’n database blijkt het belangrijkste de politieke keuze iemand wel of niet aan te stellen.
  Knapen: ooit veroordeeld wegens wanbestuur. Blijkt geen beperking te zijn hem als bestuurder binnen te halen
  Schultz: nogal heftig onder vuur gelegen vanwege de chipshol affaire. Ook wegens bestuurlijk onkunde. Ook geen bezwaar haar weer binnen te halen.
  Leers: als burgervader eruit gegooid wegens gebrek aan vertrouwen, wegens zijn huisaffaire.
  En zo zal er wel meer zijn. Beste team wat er gevonden kon worden?
  Zoals zoveel: het zijn allemaal politieke keuzen wel of niet iets te doen.

  Like

 5. Volgens Thomas Franck in "The Empowered Self" worden steeds meer landen steeds liberaler met het aantal nationaliteiten. Ik kan het hoofdstuk inscannen en ergens uploaden, mocht er interesse voor zijn.

  Like

 6. @Aad
  Naar mijn idee ondersteun je met je betoog nu juist mijn stelling. Ik had graag vooraf duidelijkheid willen hebben of iemand als Ben Knapen passend is. Daar heerst nu twijfel over. Nogmaals, het gaat niet om checks alleen, maar om de inhoudelijke logica. Wie vertrouw ik in welke functie wat toe? Uiteraard met een glijdende schaal. Want hoe hoger de functie, hoe meer aanvullende eisen men mag stellen. Een register kan voor duidelijkheid zorgen en een punt achter de discussie over dubbele paspoorten zetten.
  @Mihai
  Dank voor het aanbod. Het onderwerp hier gaat verder dan nationaliteit alleen. Maar wie belangstelling heeft kan je uiteraard benaderen.

  Like

 7. Ik denk dat dit plan onzinnig is. Je kan mensen niet beoordelen op dit soort stupide criteria.
  Een aantal voorbeelden als we het over nationaliteit hebben.
  Wilders: 1 paspoort maar dweept met Israel
  NSBers: dat waren 100% nederlanders…..maar verraadden vervolgens wel ons land en zijn burgers.
  Veel mensen met twee paspoorten: hebben dat omdat een van de landen het niet toestaat om de nationaliteit op te geven, of hebben bijvoorbeeld paspoorten (ouders uit verschillende landen), het is je reinste discriminatie om die groep mensen niet toe te staan bepaalde functies te hebben, of om eens van de nationaliteiten op te geven. Zelfs als dat wel kan.
  Stel je hebt een zweedse vader en een nederlandse moeder…..je woont al je hele leven in NL en bent politiek actief……dan moet je zomaar even je zweedse paspoort opgeven anders mag je geen minister worden…wat een onzin….terwijl er busladingen mensen met een paspoort er een zootje van maken zeker?

  Like

 8. @eppie
  U vindt dit plan onzinnig. Het is mij niet duidelijk welk plan u bedoelt en naar welke stupide criteria u verwijst. Het onderwerp van discussie is of het wenselijk is dat er aanvullende voorwaarden aan een beperkt aantal hoge overheidsfuncties gesteld worden. Wat is uw idee daarover?

  Like

 9. @George:
  == Ik had graag vooraf duidelijkheid willen hebben of iemand als Ben Knapen passend is. Daar heerst nu twijfel over. ==
  Bij jou wellicht. Maar een dergelijk overzicht zal toch nooit openbaar zijn? Kortom: die duidelijkheid krijg je ook nooit vooraf als burger. Als fomateur wrs wel.
  Mijn punt is dat de formateur met die informatie (ik mag er van uit gaan dat hij dat wist) toch besluit hem/haar aan te stellen en dan nog wel als "best".
  Dat geeft allemaal te denken. Met of zonder register.

  Like

 10. @Aad
  Ik krijg het idee dat we langs elkaar heen praten. De twijfel over Ben Knapen is in de publiciteit de afgelopen week trouwens breed uitgemeten. Het gaat mij echter niet om zijn persoon maar om de voorwaarden waaronder een register voor hoge functies ingesteld zou kunnen worden. Het gaat om het stellen van voorwaarden vooraf voor bepaalde functies. Dat een register ontsporingen niet voor 100% afdekt lijkt me een zinvolle constatering. Maar ik had het idee dat dit wel beperkt zou kunnen worden. Door de input voor de screening te depolitiseren en de voorwaarden scherper af te bakenen.

  Like

 11. Ik snap de loyaliteitseis wel en er zijn misschien een paar haken en ogen aan een dubbel paspoort (i.h.g. dienstplicht in land van herkomst bijv), maar het blijft overwegend een formele aangelegenheid. Bovendien, iemand die echt kwaad in de zin heeft zal er ook geen been in zien om zijn paspoort in te leveren en te liegen.
  En laten we wel wezen, ook onder hoge functionarissen met één paspoort komt het voor dat er verstrengelde belangen zijn of dat zelfs maar de schijn wordt gewekt.
  Las net nog over het "Nijntje" plagiaat proces, waar de rechter blijkbaar openlijk een hele stapel "Nijntje" merchandising van Bruna heeft aangenomen.
  Er was een tijd dat dit voldoende was om een rechter te schorsen…http://www.telegraaf.nl/binnenland/7973202/___Bruna_zelf_schuldig_aan_plagiaat___.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.