Wat doet Nederland aan het zelfbeschikkingsrecht van Papua Barat?

Update 19 augustus 2019: Er zijn onlusten uitgebroken in hoofdstad Manokwari van West Papua, volgens een bericht van AFP. Dit gebied is een vroegere Nederlandse kolonie. 

De mensenrechten in de Indonesische provincie Papua Barat (West-Papoea) staan onder druk en de VN bij monde van secretaris-generaal Ban Ki-moon laat het afweten. Op een persconferentie in het Nieuw-Zeelandse Auckland zei Ban deze week dat ze besproken kunnen worden in het Dekolonisatie Comité van de VN. Dat wordt als wegkijken gezien. Volgens getuigen terroriseert de Indonesische staat de lokale bevolking.

Nederland heeft een bijzondere verantwoordelijkheid omdat Papoea waarvan Papua Barat een onderdeel is als Nieuw-Guinea tot 1962 een Nederlandse kolonie was. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns maakte zich sterk voor behoud en schermde met de toezegging van de Amerikanen. Maar deze wilden in Azië naast Vietnam geen tweede gewapend conflict. De VS besliste uiteindelijk tegen de zelfbeschikking van de bevolking onder Nederlands toezicht. Overigens was het vasthouden door Nederland aan Nieuw-Guinea een onlogische deviant case volgens politicoloog Arend Lijphart.

In 1962 bezegelde het verdrag van New York de overdracht. Zo was het Papoea-conflict geboren. In 1969 manipuleerde de Indonesische overheid met medeweten van de internationale gemeenschap de Act of Free Choice, de Penentuan Pendapat Rakyat, PEPERA. De toegezegde volksraadpleging van 800.000 bewoners werd onder leiding van general Sarwo Edhi Wibowo veranderd in een selectie van 1025 etnische Melanesiërs die mochten ‘beslissen’. Omdat ze gekocht, gechanteerd of bedreigd werden stemden ze unaniem voor aansluiting bij Indonesië.

De Amerikanen wisten dat Indonesië fraude had gepleegd, maar aanvaardden het als voldongen feit. Zonder kwalificatie nam de VN er in november 1969 genoegen mee in resolutie 2504. Toenmalig Boliviaans VN-ambassadeur Fernando Ortiz-Sanz zei dat de wereld een morele verantwoordelijkheid had voor de Papoea-bevolking. Maar nooit is die verantwoordelijkheid genomen. De beschaafde wereld werd de zogenaamde onbeschaafde Papoea’s onthouden, mede door onverholen racisme. Niet in het minst door Indonesië.

Sinds die tijd is er een guerillastrijd gaande tussen het Indonesische leger en verzetsbewegingen. Deze worden door Indonesië het Organisasi Papua Merdeka (OPM), Organisatie voor een vrij Papoea, genoemd hoewel deze al sinds 1970 opgerold is. Toen in Nederlands-Indië in 1945 de strijdkreet Merdeka (vrijheid) klonk was dat de Nederlanders onwelkom. Dezelfde kreet klinkt 65 jaar later nog steeds in Papua Barat. Nederland heeft een kans om iets van de schande van de overdracht recht te zetten.

Foto: Gearresteerde Kogoyas, 8 september 2011, AFP.

8 gedachten over “Wat doet Nederland aan het zelfbeschikkingsrecht van Papua Barat?

  1. @George, ik diende begin 60-er jaren van de vorige eeuw als marinier 15 maanden in Ned. Nieuw Guinea. Nog steeds voel ik mij schuldig als ik denk aan de wijze waarop wij, politiek-bestuurlijk en anderszins de Papoea’s in de steek hebben gelaten……

    Like

  2. @Artafterallart
    Ja, ik vrees het ook. Zeker nu het accent in de buitenlandse politiek is verlegd van mensenrechten naar economische ontwikkeling. Op zich geen slechte zaak om afscheid te nemen van moralisme en het wijzende vingertje. Maar de nalatenschap van Nieuw-Guinea verdient meer aandacht. Ook om met onszelf in het reine te komen. Daarom zou in de buitenlandse politiek Nederland hier een uitzondering kunnen maken. Zeg maar, als herstelbetaling voor alle spijtbetuigingen uit het verleden die tot niets leidden.

    Welke kamerleden nodigen minister Rosenthal uit om met een spetterend initiatief te komen voor de zelfbeschikking van Papua Barat? Dat zou een kolfje naar de hand van de ‘dekolonisatoren’ Mariko Peters en Harry van Bommel kunnen zijn. Of stoppen ze hun inspanningen op het Binnenhof bij hun oproep om het linkerzijpaneel van de Gouden Koets te demonteren? Zie:

    Prijst de Gouden Koets slavernij aan?

    @baruman
    Hoewel ik triest ben over de aanleiding, ben ik verheugd dat u zich uitspreekt. Hoe dubbel dat ook klinkt. Kunt u wat meer vertellen over wat u hebt meegemaakt? En hebben uw maten van toen hetzelfde rotgevoel eraan overgehouden?

    Like

  3. De vraag stellen is ‘m beantwoorden.

    1) Er zit geen olie in de grond.
    2) Er zijn geen Joden bij betrokken zodat antisemieten als Anja Meulenbelt ook hun snavel stijf op elkaar houden.

    Over Zimbabwe zul je ook nooit iets horen. Of over de Congo. Of over de moordpartijen in Zuid-Sudan.

    Like

  4. @Raaf
    Dat over de joden lijkt me niet relevant, maar dat over gas of olie in de bodem wel. Ik vroeg het me precies zo af. Niet onbestaanbaar zoals een stuk over Westelijk Papoea aangeeft. Da’s dus voormalig Australisch territorium. Komt Nederland pas in actie indien de belangen van de Koninklijke Shell gewaarborgd moeten worden? Want dan past het weer in ons buitenland beleid om economische belangen van Nederland te dienen. Vergeet de geschiedenis niet, Raaf. Kongo, Katanga en de Union Minière, de oorlog van 1961 draaide om koper en andere delfstoffen.
    http://news.ninemsn.com.au/article.aspx?id=8289101

    Like

  5. Pingback: Interpol zoekt vrijheidsstrijder Benny Wenda op verzoek Indonesië « George Knight

  6. Pingback: Petitie voor zelfbeschikkingsrecht Papoe’s. Ons treft de schande | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.