Interpol zoekt vrijheidsstrijder Benny Wenda op verzoek Indonesië

Update 7 augustus 2012: De Red Notice tegen Benny Wenda is door Interpol eindelijk ingetrokken. Onder druk van Fair Trials International. De politieorganisatie heeft toegegeven dat de zaak tegen Benny Wenda vooral politiek van aard was en een misbruik van het ‘red notice system‘. De geloofwaardigheid van Interpol als onafhankelijke organisatie is door deze politisering aangetast. WikiLeaks-oprichter Julian Assange lijkt ook om politieke redenen een Red Notice te hebben gekregen zonder dat dit wordt toegelicht door Interpol

Naar nu pas bekend werd is Benny Wenda uit West Papoea op verzoek van Indonesië in 2011 op een lijst van gezochten gezet. De zogenaamde Red Notice van Interpol vraagt om zijn arrestatie of voorlopige aanhouding met het oog op uitlevering. Het misdrijf waarvan-ie verdacht wordt is het gebruik van wapens en explosieven. De aanvraag is ingediend door de Indonesische politie. West Papoea of Papua Barat is het westelijke stuk van Nieuw-Guinea dat tot 1962 Nederlands was. Indonesiërs terroriseren en discrimineren de bevolking.

Wenda woont in Oxford en kreeg na zijn vlucht uit Indonesië in 2002 asiel. Hij leidt de Free West Papua beweging. Advocaat Charles Foster steunt hem en ziet de stap van de Indonesische autoriteiten als een manier om Wenda te stoppen in zijn strijd voor onafhankelijkheid. In 1969 manipuleerde de Indonesische overheid de Act of Free Choice. De toegezegde volksraadpleging en zelfbeschikking bleven uit. Ook papoea’s in Nederland strijden voor onafhankelijkheid getuige hun site Tanahku West-Papua.

De Red Notice beperkt Wenda in zijn bewegingsvrijheid. Het sluit hem op binnen het Verenigd Koninkrijk. Volgens Jago Russell van Fair Trials International is het onterecht en zijn er meer landen die dit middel gebruiken om politieke opponenten te verzwakken. Interpol ontkent dat en zegt dat Red Notices enkel worden uitgevaardigd als de details van een geldig arrestatiebevel door het verzoekende land worden verstrekt. Toch lijkt Interpol ongewild partij te kiezen in een intern conflict waarbij het niet aan de kant van de vrijheid staat.

Foto: Dani stamlid op weg naar zijn dorp Pasema; zuidelijke pas Baliemvallei Papua

9 gedachten over “Interpol zoekt vrijheidsstrijder Benny Wenda op verzoek Indonesië

  1. Dit soort misbruik van een internationale politiemacht zou je ‘blauwe boorden criminaliteit’ kunnen noemen, maar wat schiet je ermee op. Het is echt treurig. Nog treuriger is dat Nederland niet het voortouw neemt om te protesteren. Terwijl we destijds onder grote druk van de VS en de VN Nieuw Guinea niet de kans gaven onafhankelijk te worden. Hee Uri wordt een wakker, man!?

    Like

  2. Wapens en explosieven ?
    Potloodventen zou ik wel geloofd hebben.
    Waarom wordt hij niet gearresteerd in Engeland zelf ?

    Wapens en explosieven zijn toch die dingen waar je een oorlog mee voert ? Je zet een handtekening onder een brief en daarna heb je het recht om iedereen af te knallen die er verdacht uitziet, toch ?

    Like

  3. @Artafterallart
    Ja, treurig. Nederland heeft sinds 1969 voortdurend kansen laten liggen om te bemiddelen. Het is zonneklaar dat Nederland iets goed te maken heeft tegenover de papoea’s. Dieptriest, daar verandert de slechtste minister van BuZa sinds lang niets aan.

    @Knutselsmurf
    Ik vermoed dat Benny Wenda niet in Engeland opgepakt wordt omdat Interpol over de internationale samenwerking tussen politie-organisaties gaat. Maar het is zeker tegenstrijdig dat Wenda wel op een lijst staat om gearresteerd en uitgeleverd te worden, maar toch in Engeland niet opgepakt wordt. Of het een of het ander zou je denken. De geloofwaardigheid van Interpol is in het geding.

    Like

  4. Rutte zal nooit druk uitoefenen op zijn billemaat Obama.
    Daarnaast: er zijn zoveel indonesiers geimporteerd, dat meer dan 50% zou stemmen voor Indonesie.
    Ook uit lafheid heeft NL Nieuw Guinea aan indonesie gegeven.
    En nu hebben ze weer belangstelling.
    Er zit geen olie.
    Maar wel goud….

    Like

  5. @PHM
    Da’s de vraag of er veel gas en olie in de grond zit. Het lijkt van wel. In het Australische deel is in elk geval een Liquid Gas Project opgezet met veel potentie.
    http://www.ngenergy.com.au/

    Etnische expansie van een centrale regering naar regio’s zie je vaker om de tegenstand te breken. De Chinezen proberen het in Tibet en de aan Tibet grenzende provincies en in Xinjiang met de Oeigoeren. Maar homogeen was de bevolking van West-Papua nooit. Zo manipuleerden de Indonesiers de volksraadpleging door etnische Melanesiërs voor hun karretje te spannen. Vraag is of je nu nog terug zou kunnen redeneren naar de situatie van 1962-1969 om zo de rechten van de papoea’s uit die dagen te waarborgen. Waarschijnlijk niet.

    Like

  6. Tja, en de beloften aan Molukkers dan? En onze moeizaam herstelde banden met de Islamitische Gordel van Smaragd? Waar internationale verdragen omtrent Interpol niet goed voor zijn. Geen waarschuwend diplomatiek vingertje want vredespijpen moeten blijven roken met voormalige vijanden. Bovendien heeft Wilders Indonesisch bloed in aderen. Niet nog meer gedonder in de tent.

    Like

  7. Pingback: Kamervragen over Hamza Kashgari roepen vragen op « George Knight

  8. Pingback: Waarom pakt Fred Teeven « George Knight

  9. Pingback: Vrijheidsstrijd kent geen grenzen: Benny Wenda en Julian Assange « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.