Massale anti-corruptie protesten in de Russische Federatie

Het is onvermijdelijk dat de onrust die de Russische regering in andere landen aanwakkert ooit terugkeert naar de Russische Federatie. Het land is economisch zwak en lijkt door militair spierballenvertoon sterker dan het in werkelijkheid is. Het land is onder Vladimir Putin afgegleden richting autocratie. Alleen in naam is de Russische Federatie nog een democratie. Maar in praktijk allang niet meer. Corruptie is een roofsysteem van een kleine klasse rond Putin dat het land verzwakt en de bevolking benadeelt. Uitslagen van verkiezingen worden gemanipuleerd, de bevolking geïntimideerd zich rustig te houden en oppositieleiders opgejaagd of gedood. Ordetroepen treden hard op en staatsmedia negeren de protesten. Mensenrechten worden vertrapt en de rechtsstaat is te koop voor de meest biedende uit de kring van zakenvrienden van de president. De kwakkelende economie maakt het lastig voor de regering om de bevolking nog langer af te kopen. Als het de schrik voorbij is komt het voor zichzelf op. Nu gijzelt iedereen elkaar. Het land kan niet voor- of achteruit.

16 gedachten over “Massale anti-corruptie protesten in de Russische Federatie

 1. State-run Russian television was silent on the matter. But images posted on social media sites such as Twitter suggested that sizable rallies were underway across the country, and unofficial news agencies such as the Riga-based Meduza carried extensive updates.
  https://www.washingtonpost.com/world/russian-police-arrest-protesters-at-nationwide-anti-corruption-rallies/2017/03/26/11208e46-10a1-11e7-aa57-2ca1b05c41b8_story.html?tid=ss_tw&utm_term=.3230292dedbb&wpisrc=nl_todayworld&wpmm=1

  Like

 2. Een storm in een glas water.
  Rusland staat als een huis op een rots.
  Niets aan de hand.
  Een scheet in de wind.

  Like

 3. @Jeroen
  Ja, het Russische volk en het Russische land staan sterk. Of de volkeren en de landen van de veelnatiestaat de Russische Federatie. Maar de staat en de politieke leiding staan zwak.

  Like

 4. @Jeroen
  Het materialisme van het Kremlin heeft de Russische Federatie overspoeld. Putin en zijn zakenvrienden staan haaks op spiritualiteit. Als het orthodoxie geloof werkelijk een rol zou kunnen spelen, dan zou dat zijn in het herstellen van de band tussen volk en aarde. Nu voelt de bevolking zich een vreemde in het eigen land.

  Like

 5. @Jeroen
  Het valt in een autoritair land zonder rechtsstaat en vrije pers -maar met gelijkgeschakelde staatsmedia- niet uit te maken wat de werkelijke steun voor politieke leiders is. Dat is niet alleen lastig omdat de onderzoeksbureau’s zoals Levada-Center gepolitiseerd zijn, maar vooral omdat de bevolking zich niet vrij uit durft te spreken.

  De Russische Federatie is meer dan Rusland alleen. De Russische Federatie bevat aanzienlijke islamitische minderheden die volstrekt niet meegaan in de constructie van Nationalisme-Taal-Volk-Religie waarmee Putin steun probeert te verwerven. Het effect van die zogenaamde herleving van het Orthodoxe geloof werkt binnen de Russische Federatie juist omgekeerd. Het scherpt de verschillen tussen bevolkingsgroepen en naties aan.

  Dat is uiteindelijk een korte termijn strategie die het huidige bewind mogelijk overlevingskansen biedt, maar de constructie ‘Russische Federatie’ voor de toekomst op het spel zet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.