Hoe kan Europa terugvinden wat het na 1945 verloor?

Na de Tweede Wereldoorlog was Europa Europa niet meer. Niet alleen dat steden in puin lagen en grenzen werden herzien, maar de Europese landen waren hun zelfstandigheid kwijt. Centraal-Europa kwam onder de invloed van de Sovjet-Unie en de rest onder de invloed van de VS. Leo Panitch licht toe hoe Europa na 1945 haar zelfstandigheid verloor en een vrijhandelszone werd onder Amerikaanse invloed. Het Marshallplan stelde voorwaarden aan de Europese landen hoe dat te realiseren. Volgens Panitch werd die onderhorigheid van Europa aan de VS binnen het Amerikaanse establishment al aan het eind van de jaren ’30 voorbereid.

Nu in Europa bewegingen alle kanten opwijzen is het de vraag hoe Europese landen hun onafhankelijkheid kunnen terugveroveren. Extreem-linkse en extreem-rechtse partijen richten zich op Rusland als voorbeeld en stellen zich steeds afhankelijker op jegens dat land. Van de andere kant richten de gevestigde politieke partijen in de Europese landen zich nog steeds op de VS. Zowel, politiek, economisch als mentaal. Da’s dus een proces dat al sinds 1945 loopt. De afkeur van de VS of Rusland en de keuze voor een van de twee is een schijntegenstelling die leidt tot een overgave aan dat andere machtsblok. Dat verzwakt Europa nog verder.

Is het mogelijk dat de Europese landen hun eigen kracht terugvinden? Tussen de machtsblokken in, waarbij zich ook China voegt. Met als kanttekening dat in het globalisme landen afhankelijk van elkaar zijn. Maar da’s vooral economisch, Europa moet politieke kracht vinden die het sinds 1945 kwijt is. Europa heeft niets te winnen bij voorbeelden als de VS, Rusland of China omdat die geen model voor Europa bieden. Feit is dat het euroscepticisme de EU -om ons daar toe te beperken- verzwakt. Of het opzet is doet niet eens terzake, maar de verzwakking en het interne gekissebis dienen de VS, Rusland en China die lachen in hun vuistje.

Tendens is dat eurosceptici geen politieke EU willen, maar wel sterke nationale staten. Hoe realistisch het is om dat binnen een zwakke EU te realiseren die ze nog verder proberen te verzwakken is de vraag. Want het maakt de afhankelijkheid van de VS, Rusland of China eerder groter. Voor de logica zou het beter zijn als de rechts-nationalistische partijen in hun aankruipen tegen Rusland zouden toegeven dat ze geleid worden door hun haat voor Europa. Zoals ook de meeste gevestigde partijen in hun aankruipen tegen de VS niet geleid worden door liefde voor Europa, maar door hun eigen positie die ze sinds 1945 opgebouwd hebben.

Oplossing zijn eurokritische partijen die zich mentaal vrijmaken van de VS en afstand tot dat land nemen, bouwen aan een politieke EU dat gaat voor het Rijnlands model met een sterke verzorgingsstaat. De redding voor de EU zou wel eens haar onbetekenis kunnen zijn die volgt uit indicatoren. Haar belang is kwalitatief. Het afgelopen decennium is het globale evenwicht verschoven naar Azië. Dat geeft de EU de mogelijkheid om zichzelf terug te winnen. Als het daartoe de energie, de ambitie, de eensgezindheid en het leiderschap heeft.

Picture5

Foto: Poster van de Franse Communistische partij: ‘Nee, Frankrijk moet geen gekoloniseerd land zijn. Amerikanen in Amerika’.

Advertentie

3 gedachten over “Hoe kan Europa terugvinden wat het na 1945 verloor?

 1. Je knippert even met de ogen als je rond 6 juni leest “wat Europa na 1945 verloor”. We mogen in de handjes klappen dat Europa geen “Dritte Reich” werd, dat het verwoeste Europa weer opgebouwd kon worden en democratie zgm hersteld werd..en dat in het volle besef dat er na 1945 natuurlijk ook weer politieke fouten werden gemaakt die op de ons toch bekende moeilijk democratische manier weer hersteld kunnen worden.

  Like

 2. @Joost
  ‘en dat in het volle besef dat er na 1945 natuurlijk ook weer politieke fouten werden gemaakt die op de ons toch bekende moeilijk democratische manier weer hersteld kunnen worden’.

  Om die politieke fouten is het me te doen. Aan de bevrijding van Europa van de nazi’s doe ik niks af. Daar hebben velen hun leven voor gegeven. Maar goed is het om te beseffen dat de politieke blauwdruk van Europa aan de verdrijving van de Duitsers voorafging. Het was niet alleen Amerikaans altruïsme. Dat kan ook niet anders, want de oorlog moest gefinancierd worden. De tragiek en wetmatigheid van de geschiedenis is dat bijna 70 jaar na 1945 het Amerikaanse imperialisme over z’n hoogtepunt heen is.

  Like

 3. Europa moet zichzelf vinden, niet samengaan of uit elkaar omdat andere partijen dat willen. Er is geen tijd te verliezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.