PVV heeft twee soorten verkeerde vrienden die elkaar uitsluiten

dugin-naxzi

De PVV heeft het voordeel van de twijfel verspeeld door toenadering te zoeken tot het Front National. Da’s het gevolg van een sluipend proces van opportunisme en het afvinken van mogelijkheden. Door electoraal denken boven alles te stellen is de PVV op een doodlopende weg beland. Enkele jaren terug speelde de PVV in de Nederlandse politiek een nuttige rol door tegen vastgeroeste structuren te schoppen. Dat scherpte het debat aan over vanzelfsprekendheden waar nooit afdoende over was nagedacht, zoals multiculturalisme, subsidies of nationale identiteit. Maar dat schoppen maakt niks meer los omdat het door de samenleving is opgepakt en afbreken gevolgd dient te worden door opbouwen. In dat laatste voorziet de tegenpartij PVV niet.

Afgelopen weekend ontmoetten in Wenen op uitnodiging van de rechts-extremistische FPÖ rechtspopulisten, rechts-nationalisten en zogenaamde Euroaziatische partijen elkaar op een geheime bijeenkomst. Het Euroaziatisme is een schimmige theorie van de Russische nationaal-bolsjevist Alexander Doegin als vierde ideologie na het liberalisme, communisme en fascisme. Raymond van den Boogaard verklaart deze conservatieve gedachtengang in de boekbespreking van Doegins ‘De Vierde Politieke Ideologie’. Hij zegt: ‘Één ding is overduidelijk: democratische waarden, rechten van de mens en burger en wat dies meer zij, spelen bij Doegin geen enkele rol, dat zijn kennelijk geen waarden die de mens van het vierde kwartier op zijn zijnsweg hoeven bezig te houden.’ Doegin was in Wenen aanwezig, evenals de kleindochter van Jean-Marie Le Pen. De rechtsnationalisten loofden de Russische president Putin die het opneemt tegen de VS. Het volgende treffen staat volgens de Tages-Anzeiger gepland voor januari in vermoedelijk Moskou. De voorgestelde Krim viel af.

Naar verluidt was de PVV in Wenen niet vertegenwoordigd, maar zoekt het wel aansluiting bij vrienden die in Wenen aanwezig waren. Zo wil de PVV in het Europarlement een fractie vormen met het Front National en de FPÖ die in Wenen een hoofdrol speelden. Het kleine PVV moet dan gedwongen meegaan met de meerderheid. Opmerkelijk is dat deze merkwaardige cocktail van links en rechts die voorbijgaat aan de vaste waarden van gevestigde ideologieën zowel typisch is voor de PVV als voor deze vierde ideologie van nationaalbolsjevisme, anti-Amerikanisme, Euroscepticisme, antisemitisme en anti-liberalisme. Als een politieke fruitmand vol ongerijmdheden waar zelfs de beste politieke kok geen evenwichtig programma meer van kan koken.

Het is niet nodig om de partij van Wilders te bestrijden omdat Wilders dat zelf als geen ander kan. Wilders praat Putin minder naar de mond dan Marine Le Pen, Nigel Farage of de andere Europese rechts-nationalisten. Maar het geeft zeer te denken dat Wilders vanuit electoraal opportunisme in het vaarwater van deze verkeerde vrienden terecht is gekomen. Vaak is de kritiek op Wilders zijn samenwerking met een Amerikaanse lobby van islamcritici als Pamela Geller of Daniel Pipes. Maar da’s kritiek die volgt uit een vorige verschijningsvorm van Geert Wilders. Hoe hij programmatisch directe Amerikaanse vrienden kan verbinden met indirecte Russische vrienden is een raadsel. Want ze staan haaks op elkaar wat Amerikanisme, steun voor Israël/antisemitisme of het liberalisme betreft. Als Wilders geen afstand neemt van de ene of de andere vriend dan verdwijnt de PVV vanzelf in het spagaat van onsamenhangendheid, ongeloofwaardigheid, tegenstrijdigheid en interne spanning.

Foto: Alexander Doegin (met baard) bezoekt Roemenië, november 2013.

10 gedachten over “PVV heeft twee soorten verkeerde vrienden die elkaar uitsluiten

 1. @King Billy
  Mogelijk, maar zoals ik aangaf is daar in de Oostenrijkse media niets van terug te vinden. Dus we moeten er maar van uitgaan dat de PVV in Wenen niet vertegenwoordigd was.

  Mijn inschatting is dat Wilders te liberaal en te Atlantisch is om zich te verbinden aan die verkeerde Russische vrienden. Ik begrijp dan ook niet hoe PVV’ers die om die redenen voor die partij gekozen hebben zich willen en kunnen identificeren met het Russische, Franse en Duitse anti-Amerikanisme. Ik schat de PVV eerder in als een traditioneel-conservatieve beweging in het verlengde van de Britse Tories. Waarom het zich daar in het Europarlement niet bij aansluit is me een strategisch raadsel.

  Het zou voor een terugtrekkende beweging van de PVV helpen als de fractie in het Europarlement met onder meer Vlaams Belang, Front National en FPÖ niet tot stand zou kunnen komen. Maar wellicht is een snelle implosie van de PVV de beste oplossing voor de Nederlandse politiek. Zoals hij zelf heeft gezegd, zal Wilders dan een nieuwe partij oprichten. Dat kan dan een partij zijn die meer in lijn is met z’n nieuwe antisemitische en bolsjewistisch-nationalistishe vrienden uit Rusland. Beter wordt het er dan volgens velen niet op, maar wel eenduidiger en begrijpelijker.

  Like

 2. PVV, Wilders, Front Nationale, samenwerking en Europees Parlement.
  FAZ:
  ” Zu Gast waren auch Politiker mehrerer Rechtsparteien, die sich derzeit darum bemühen, im neugewählten Europaparlament eine Fraktion zu bilden: Der Vorsitzende der österreichischen Freiheitlichen (FPÖ), Heinz-Christian Strache und deren Wiener Vorsitzender Johann Gudenus sowie für den französischen Front National der Europaabgeordnete Aymeric Chauprade.”

  Like

 3. Behalve kretologie over het FN antisemitisme heb ik nog nooit iets gehoord op dat gebied waar ik van onder de indruk was.
  Wat er extreem aan is je land en cultuur te willen behouden, ik snap het niet.
  Het is voor mij eerder extreem je land en cultuur te grabbel te willen gooien.

  Like

 4. @jefcooper
  Ik begrijp dat u het niet begrijpt. Het gaat niet alleen over het antisemitisme van de FN, maar ook over het Euroaziatisme van Doegin. Vraag is hoe een Atlantische en anti-Amerikaanse, een pro-Israel en een anti-Israel en een liberale en anti-liberale koers met elkaar zijn te verzoenen. Mijn idee is dat de PVV niet kan leven met die interne spanning.

  Want u geeft het zelf al aan, de sympathisanten van de PVV begrijpen dat niet. Ze worden wakker en staan ineens aan de kant van president Putin en zijn beleid dat haaks staat op het opkomen voor Nederland. Beseffen de kiezers op Wilders dat wel? Wanneer gaan ze Wilders daar op aanspreken?

  Het lijkt me een goed idee om je land en cultuur niet te grabbel te willen gooien. Daarover zijn we het eens. Maar we zijn het oneens over de recente koerswijziging die de PVV kiest. Je kunt het ook anders bekijken, het unieke verkooppunt van de PVV is anti-islamisme en Nederlands nationalisme. Hoe je daar ook over denkt, het is de interne logica van de PVV. De partij is er groot mee geworden. Door er andere beleidspunten naast te zetten die daar niks mee te maken hebben of zelfs haaks op staan gooit Wilders de PVV te grabbel.

  Als u werkelijk gelooft in een sterke PVV kunt u wellicht beter uw kritiek op Wilders dan op mij richten. Stel Wilders of Martin Bosma de vraag over deze koerswijziging en vraag wat de PVV bij de Russische nationaal-bolsjevisten te zoeken heeft.

  Like

 5. Ik heb geen enkel geloof in de PVV.
  Wilders is voor mij aan aarts opportunist, hoewel zijn anti Islam gedoe echt kan zijn, z’n grootvader werd door Moslims aan de bedelstaf gebracht, z’n grootmoeder was joods, z’n Hongaarse vrouw schijnt dat ook te zijn.
  Van Doegin heb ik nog nooit gehoord.
  Van Euroaziatisme ook niet.
  Het is me bekend dat Marine LePen goede handelsbetrekkingen met Rusland en China wil, dat lijkt me een goede zaak.
  Wij moeten af van het VS knechtschap.

  Like

 6. @jefcooper
  Ook ik zal niet op de PVV stemmen. We zijn het erover eens dat Wilders een opportunist is. Dat u niet van Doegin of Euroaziatisme gehoord heeft wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet bestaan.

  Er zijn grenzen aan de politieke geloofwaardigheid. Dat Marine Le Pen economische betrekkingen met Rusland wil is niet zo gek. Trouwens met een economie die kleiner is dan de Britse, maar toegegeven, met potentie. Maar dan hoeft ze niet haar bewondering voor Putin uit te spreken en aan te sturen op een Frans-Russisch partnerschap. Trouwens niet zoveel anders dan wat Hollande doet met de beschamende verkoop van de Mistral-oorlogsschepen aan Rusland die offensief ingezet kunnen worden. Tegen wie vraag je je af.

  Het is dus niet .. of .. of. Europese landen zouden hun eigen kracht moeten leren kennen. Tussen de machtsblokken in. Ook ik verbaas me over de verering in Nederland of Europa van president Obama die praten over democratie gebruikt als marketing, maar in eigen huis een loopje neemt met de mensenrechten. President Putin is geen haartje beter in dat opzicht, eerder slechter. Met de mensenrechten en de democratie in Rusland gaat het bergafwaarts. Dus Europa moet eigen kracht vinden, zich niet verlaten op verkeerde voorbeelden waaraan het niks heeft.

  Voor Le Pen kan president De Gaulle een voorbeeld van een Franse politicus zijn die een eigen koers nastreefde. Die voor een sterk Frankrijk was en zich ook tegen de VS verzette. En tegen Rusland. Ofwel, afzetten tegen de VS hoeft niet in te houden dat men zich overlevert aan en onderdanig opstelt jegens Rusland. Zo wordt een stem op het FN een stem op Putin. Hoe absurd is dat?

  Like

 7. Pingback: Relatie Kremlin met rechts-nationalisten is geladen en gespannen | George Knight

 8. Pingback: Syriza wint Griekse verkiezingen met anti-bezuinigingsprogramma | George Knight

 9. Pingback: Familieruzie in het Front National. Gevoelskwestie met verliezers | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.