VVD: Niet aanpakken, maar doorschuiven

Een campagnefilmpje van de VVD van 2 maanden geleden. Mark Rutte toont zich zwart op wit. In grijs. De VVD kondigt belastinghogingen aan door verlagingen aan te kondigen. Als u dat niet begrijpt dan begrijpt u de politiek niet. Soms gaan politici in hun eigen retoriek geloven. En komen ze klem te zitten tussen woord en daad. Tussen werkelijkheid en plannenmakerij. Zonder nog vooruit of achteruit te kunnen. Dat maakt dit soort politiek met cadeautjes zo ongeschikt voor de politiek. Dat maakt dit soort politici met cadeautjes zo ongeschikt voor de politiek. Dat vraagt om politiek die teruggegeven wordt aan de burger. Ooit. Morgen?

VVD: Belastingen zijn nodig om een kleine, krachtige overheid te kunnen betalen die zorgt voor veiligheid, onderwijs en goede wegen. Maar als het aan de VVD ligt, laat de overheid zo veel mogelijk van uw geld in uw eigen zak. Hard werken en ondernemerschap moet worden beloond en niet bestraft. De belastingen in Nederland zijn te hoog. Daarom verlagen we de belastingen voor werkende Nederlanders met 5 miljard euro.

Foto: Campagneslogan VVD, 2012

9 gedachten over “VVD: Niet aanpakken, maar doorschuiven

  1. Wat nu, George? Bij onze grootste handelspartner, 220km van Den Haag zijn de lonen structureel 12% lager, betalen ze over bruto inkomen 15.1% ziektekostenpremies in een inmiddels hervormd zorgsyteem dat eveneens gierend uit de hand liep en betalen minder belastingen, heffingen, accijnzen, etc.
    De zgn. ‘Woonlandfactor’ is een aardige indicatie hoe de nederlandse (ziekte)kosten zich verhouden tot andere landen in de EU.

    Klik om toegang te krijgen tot bijdragen-zvw-woonlandfactoren-en-heffingskortingen-2011.pdf

    Like

  2. @King Billy
    Ik pleit voor politiek die alleen oplossingen biedt. Niet voor een partijpolitiek zoals de VVD die in praktijk brengt die tegelijk oplossingen biedt als blokkeert. In een geven en nemen van een in zichzelf gekeerde wereld. Ik zou zeggen, da’s oude politiek.

    Trouwens, behalve de 2% partijleden gelooft geen burger nog echt de beloften van politici. Daarom valt het allemaal nogal mee. De ernst om een politicus als Rutte serieus te nemen is de grootste vergissing.

    Bedankt voor de leerzame vergelijking van CVZ.

    Like

  3. Het lijkt wel alsof Wiegel op de achtergrond de touwtjes in handen heeft. Wil de VVD Rutte kwijt?

    Like

  4. Op de achtergrond spelen vele oud gediende mee.
    Je denkt toch niet dat het slimme plan bij Samsom weg komt of bij Hans Spekman? Neen het was de natte drom van Wouter Bos

    Like

  5. @Rikus
    De uitkomst van een middagje kwartetten. Daarmee is het niveau getekend wat VVD en PvdA aankunnen. Hoewel er uiteraard niets mis is met het betere kwartetspel.

    Like

  6. Met je eens dat de politiek oplossingen moet bieden. ‘Daarom valt het allemaal wel mee’ betwijfel ik.

    Gedwongen door Brussel en de ECB moeten nu op korte termijn hervormingen én bezuinigingen worden doorgedrukt op terreinen die allang bekend zijn, maar om partijpolitieke redenen niet geadresseerd werden. Gezondheidszorg, arbeidsmarkt en sociale lasten. De klap komt des te harder aan, in tegenstelling tot Duitsland, die wél tijdig maatregelen nam en maatregelen geleidelijk kon invoeren.
    Daarbovenop speelt mee dat Griekenland de gehele eurozone als een baksteen in troebel water laat zinken, de redding van ‘marode’ banken, de eerdere redding van ABN en ING de opties om het leed enigzins te verzachten, fors beperkt.
    Landen en banken redden heeft nu prioriteit, kost geld dat anders beschikbaar was geweest voor andere doeleinden.
    Het CIA-factbook over Nederland spreekt boekdelen. Enkele zinsnede’s:

    “After 26 years of uninterrupted economic growth, the Dutch economy – highly dependent on an international financial sector and international trade – contracted by 3.5% in 2009 as a result of the global financial crisis.
    The Dutch financial sector suffered, due in part to the high exposure of some Dutch banks to U.S. mortgage-backed securities. In 2008, the government nationalized two banks and injected billions of dollars of capital into other financial institutions, to prevent further deterioration of a crucial sector.

    The government also sought to boost the domestic economy by accelerating infrastructure programs, offering corporate tax breaks for employers to retain workers, and expanding export credit facilities.

    The stimulus programs and bank bailouts, however, resulted in a government budget deficit of 5.3% of GDP in 2010 that contrasted sharply with a surplus of 0.7% in 2008.”

    Rurk Rutte ging aan de slag. Balkenende I, II, en III hadden dat al moeten doen.

    Met een serieuze kwinkslag naar “it is the economy, stupid!”, https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nl.html

    Klik even door naar ‘Germany’ en het verschil moge duidelijk zijn.

    De hervormingen in de gezondheidszorg, op de huizen- en vastgoedmarkt en de arbeidsmarkt gaan er diep inhakken. En het beetje reservegeld dát er nog is om het leed enigzins te verzachten, verdwijnt grotendeels via Brussel en de ECB in steunoperatiies voor nog zwakkere broertjes, die er een nóg grotere puinhoop van hebben gemaakt.

    Niet alleen de politici hebben gefaald. Het Nederlandse politieke systeem, zonder een goed functionerend Constitutioneel Hof als hoogste orgaan, faciliteerde dit. Zonder dit probleem op te lossen, blijft de schoen wringen. Todat deze helemaal niet meer past.
    Dát zal ook niet meevallen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.