Nagorno-Karabakh en de ondraaglijke toestand van eenzijdigheid

Drie berichten, vier waarheden. Een reisprogramma over Nagorno-Karabakh, een land dat betwist wordt door Armenië en Azerbeidzjan. Azerbaijan News Network (ANN) begrijpt de Nederlandse kant van de zaak niet, en de Gooi- en Eemlander mist de Azerbeidzjaanse finesses. Dit bevestigt het idee dat berichtgeving nationaal is. Buiten grenzen gaan betekent in een ander gedachtengoed terechtkomen. Dat lukt niet altijd.

ANN doet verslag van een protest van Azerbeidzjaanse jongeren en studenten in Hilversum. Gistermiddag voor de uitzending. ANN geeft als reden dat Nagorno-Karabakh in een televisieprogramma ‘gepresenteerd werd als een onafhankelijke staat op Holland-3‘. Een tv-kanaal ‘dat wordt geassocieerd met BNN-TV’. Het protest van de jongeren ging erover om aan te tonen ‘dat Nagorno-Karabakh als vanouds Azerbeidjaans gebied is en Armenië het bezet’. Volgens de organisator Musa Hasanov trok het protest veel aandacht.

De Gooi- en Eemlander meent dat het protest erover gaat dat presentator Patrick Lodiers van het programma ‘3 op reis‘ van BNN laat zien ‘dat Lodiers doet alsof het gebied een leuke bestemming is’. Maar ‘In werkelijkheid is het er volgens de Azerbeidzjanen levensgevaarlijk door sluipschutters en mijnenvelden’. Een oorlogszone. Het protest verliep rustig en als de uitzending niet in goede aard valt, ‘dan volgen meer acties’.

Het valt zeer te verwachten dat er meer acties volgen van Azerbeidzjaanse jongeren, want het programma toont uitsluitend het Armeense standpunt. In een reactie in De Gooi- en Eemlander zegt Frank Bakili dat de uitzending van 11 november ‘volledig eenzijdig’ was. En: ‘De eenzijdigheid van de aflevering raakt ons diep. Als reactie hierop hebben wij (AZJN) Patrick Lodiers een schriftelijk uitgenodigd [!] gestuurd voor een vriendelijk gesprek. Wij willen graag de [!] Azerbeidzjaanse perspectief van het conflict toe te lichten [!].’

Foto: Mist omhult een begraafplaats in de buurt van het Gandzasar klooster.

Advertentie

6 gedachten over “Nagorno-Karabakh en de ondraaglijke toestand van eenzijdigheid

 1. Een wespennest met christelijke en islamitische toestanden. Zonder historisch besef en zonder oog voor de plaatselijke gevoeligheden verander je al gauw in de spreekwoordelijke westerse olifant in de lokale porseleinkast.

  Like

 2. Zo’n dertig leden van Azerbeidzjaanse jongerenverenigingen uit Nederland en België demonstreerden zondagmiddag bij onderkomen van BNN aan de Arendstraat in Hilversum. Ze zijn het niet eens met de voor zondagavond geplande uitzending van het programma ‘3 op reis’. De Azerbeidzjanen claimen dat Karabakh is levensgevaarlijk door sluipschutters en mijnenvelden. “Het is eigenlijk een oorlogszone, waar elke week mensen om het leven komen.” Dit om reisigers naar Karabakh af te schrikken.

  Wat betreeft de kijkers, die nog steeds denken dat Nagorno-Karabakh een oorlogszone is, hier is wat ik te melden heb:

  De Azerbeidjaanse legerofficier Ramil Safarov zat in Hongarije een straf van 30 jaar uit, omdat hij tijdens een internationale NAVO cursus in Boedapest in 2004 zijn slapende officier uit Armenië, met een bijl de hersens insloeg. “De bijlmoordenaar” heeft zijn daad altijd gerechtvaardigd met een beroep op het conflict tussen Armenië en Azerbeidjaan over de provincie Nakorno-Karabach. Safarov claimde simpelweg het recht en de plicht te hebben een Armeense soldaat, de vijand tenslotte te doden.

  In agustus, naa acht jaar is Ramil Safarov vrijgelaten uit zijn Hongaarse cel. Alhoewel Azerbeidzjan had beloofd dat Ramil zijn levenslange celstraf in zijn thuisland moest uitzitten, kreeg hij bij aankomst in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku meteen bezoek van de Azerbeidzjaanse president İlham Aliyev.

  Aliyev verleende “de bijlmoordenaar” amnesty en gaf hem een huis cadeau, alsmede acht jaar achterstallig loon. Tevens werd hij gepromoveerd tot majoor, waar hij daarvoor luitenant was. Hij is ook als nationale held
  vereerd!!

  Dit is de realiteit van het buurland van Armeniers: fascisme en armenophobia op het hoogst regiringsniveau. Gelukkig hebben de Armeniers een sterke leger, die al 20 jaar de vreede over Armenie en Nagorno-Karabakh waakt. Nu moeten de Azeris slapende Armeniërs in het buitenland vermoorden, want in Armenie en Karabakh lukt het niet meer.

  Like

 3. Dit heb ik op Wikipedia gevonden, in 2 minuten zoeken. Een massabloedbad Khojaly, zo’n 600 burgers gruwelijk afgeslacht (inclusief vrouwen, kinderen, bejaarden, etc) met de Armeense president als de architect:

  According to Serge Sarkisian, long-time Defense Minister and Chairman of Security Council of Armenia who is the current president of Armenia, “Before Khojali, the Azerbaijanis thought that they were joking with us, they thought that the Armenians were people who could not raise their hand against the civilian population. We were able to break that [stereotype]. And that’s what happened.”

  Tja Patrick, dat had je ook best kunnen melden! En het feit dat de Armeense ambassadeur nog op het eind wordt bedankt, dat ziet er ook niet echt professioneel en neutral uit. Diep teleurgesteld!

  Like

 4. Beste Markus, voordat je gaat de volgende nonsense over de histprische feiten van verre landen schrijven, ik steel voor dat je wat langer dan 2 minuten gaat de kwestie onderzoeken. En vooral niet op wikipedia!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.