GroenLinks kan Mariko Peters niet handhaven

UPDATE 13 juni: Mariko Peters keert na de verkiezingen niet terug als kamerlid. Ze zegt zin te hebben om andere dingen te doen. Met onderbrekingen zit ze sinds 2006 in de Tweede Kamer. Recent presenteerde ze een initiatiefvoorstel voor een transparante overheid

Verschil tussen parlementsleden van PVV’ers en GroenLinksers die aan de rand van het recht terechtkomen is nihil. Da’s slecht nieuws voor GroenLinks omdat het minder tegen een stootje kan. Want wie de wereld denkt te verbeteren en het zelfs beter denkt te weten dan anderen maakt zich kwetsbaar. Eric Lucassen dreigde in een brievenbus te urineren, Jhim van Bemmel werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte en Hero Brinkman sloeg een barman, maar ze kwamen ermee weg. James Sharpe moest echter aftreden.

GroenLinks is in de problemen gekomen door Mariko Peters die de schijn van belangenverstrengeling tegen heeft. In 2005 beoordeelde ze als ambassademedewerker in Afghanistan iemand met wie ze een amoureuze band had. Maar nu blijkt dat ze dit volgens een bericht in De Volkskrant bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 2006 ook voor haar eigen partij verzweeg. Peters heeft niet alleen de schijn van belangenverstrengeling tegen, maar heeft ook haar partij op enig moment onvolledig en verkeerd geïnformeerd.

GroenLinks maakt het er in de verdediging niet beter op: Om elke schijn van belangenverstrengeling weg te nemen, hebben wij Buza zelf verzocht aanvullend onderzoek te verrichten. Da’s onzin, want die schijn van belangenverstrengeling is gewekt en kan niet meer weggenomen worden. In een reactie op dat onderzoek van BuZa praat Peters over integer handelen en haar gevoel daarover, en belangenverstrengeling. Dat gaat opnieuw voorbij aan de kern: de schijn van belangenverstrengeling.

Om de eigen geloofwaardigheid te handhaven rest GroenLinks weinig anders dan Mariko Peters de laan uit te sturen. Het haar ontnemen van het woordvoerderschap komt te laat en is te weinig. De politieke leiding van GroenLinks zal met pijn in het hart afscheid moeten nemen van een uiterst betrokken en kundig kamerlid. Als politiek leider Jolande Sap het handig speelt kan voor Peters een functie in de internationale politiek geregeld worden. We zullen zien of Sap in deze crisis in de voetsporen van Halsema weet te treden.

Foto: Mariko Peters maakt het V-teken en draagt hoed voor MasterPeace, Prinsjesdag 2010

Advertentie

7 gedachten over “GroenLinks kan Mariko Peters niet handhaven

 1. In een interview zei de desbetreffende buurvrouw: dat Lucassen dreigde dat hij in de brievenbus zou plassen.

  Dreigen en doen zijn twee verschillende dingen.

  Like

 2. ‘foutje, bedankt’ kon al vanaf het begin niet meer, toen men de aanval als verdediging koos. Ze zouden alles weerleggen en het is nog erger dan het HP/De Tijd schreef.

  Zo kan het verkeren met het wassen van je handen in onschuld, als je jezelf wijsmaakt dat je intenties altijd deugen.

  Peters mag kundig zijn, maar heeft opnieuw niet kundig gefunctioneerd. Ze had, met haar voorkennis, meteen moeten opstappen. Maar haar gehechtheid aan een schoon ik doet haar de das om.

  Sap heeft het zichzelf ook moeilijk gemaakt, want wat de Volkskrant schrijft had zij zich meteen moeten afvragen. Zw zal daar ook haar spijt over moeten betuigen en door moeten pakken met een strengere screening en met geen kadootje voor Katootje Peters.

  Like

 3. @Paso
  Je hebt gelijk, ik heb het aangepast. Bedankt.

  @Artafterallart
  Mee eens. GroenLinks doet zichzelf schade aan door slecht crisismanagement en het verdraaien van relevante gegevens. Als sympathisant vind ik dat jammer. Ik begrijp dat het afscheid moeten nemen van Mariko Peters niet makkelijk is voor een klein groepje getrouwen die elkaar overal en nergens tegenkomt. Dan ligt zo’n beslissing al snel in het direct verlengde van persoonlijke contacten. Maar een kleinere partij moet juist daaraan voorbijgaan. Men kon het tot nu toe in de top van GroenLinks blijkbaar niet opbrengen om de kleine politiek niet de grote politiek te laten bepalen.

  Like

 4. Pingback: GroenLinks is aan revisie toe « George Knight

 5. Het meest bizarre is dat zij woordvoerder integriteit is bij Groen Links.

  De partij is sowieso het spoor compleet bijster.
  Mijn advies zou luiden: ga fuseren met D’66 want er zit geen millimeter licht meer tussen die beide partijen. En dan is meteen Jolande ‘stekkerdoos’ Sap uit haar lijden verlost.

  Vanaf mijn 18e tot mijn 30ste/Fortuyn heb ik op die partij gestemd. Zelfs nog op een paranoïde idioot als Rabbae maar het zal me een lief ding waard zijn wanneer ik deze partij op het politieke urnenveld begraven zie worden.
  Naast de PvdA en CDA.

  Like

 6. @Raaf
  Ja, feit dat Mariko Peters woordvoeder integriteit is zou de lat nog wat moeten ophogen. Ik denk dat het waarschijnlijker is dat GroenLinks opgaat in de PvdA. Niet voor niks verbaast Frans Timmermans zich er in een NRC-column over dat de partijen al niet lang gefuseerd zijn. Maar al vanaf Keerpunt ’72 bedoelen PvdA-ers met een fusie wat anders dan de kleinere linkse partijen. Namelijk een overname. Dat zette toendertijd al kwaad bloed bij Hans van Mierlo. Ik heb ooit PSP gestemd. Met genoegen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.