Bankpresident sluit failliet Griekenland niet uit

Vier maanden geleden noemde toenmalig president Nout Wellink van De Nederlandse Bank (DNB) Wilders op economisch terrein een valse profeet die onzin praatte. Het is gevaarlijk om te zeggen dat we Griekenland moeten laten vallen. Europa is een werelddeel waar alle economieën, financiële instellingen en markten met elkaar zijn vervlochten. Aldus Wellink in mei 2011 die op 1 juli 2011 werd opgevolgd door Klaas Knot. Wellink wees erop dat een Grieks faillissement voor de DNB alleen al een schadepost van 4 miljard euro betekent.

Nu praat de opvolger van Wellink ook onzin. Klaas Knot sluit een eventueel failliet van Griekenland niet langer uit. Hij zegt dat in een FD-interview: Ik ben er lang van overtuigd geweest dat een faillissement niet nodig is. Het nieuws uit Athene is echter soms niet bemoedigend. Alle inspanningen zijn erop gericht dit te voorkomen, maar ik ben nu minder stellig in het uitsluiten van een faillissement dan ik een paar maanden geleden was.

Opmerkelijk dat Knot zijn voorganger in het openbaar corrigeert. Afgelopen mei concentreerde Wellink zich op een macro-economisch verhaal en benadrukt de solidariteit en de vermenging van de economieën. Maar hij vergaat te zeggen dat burgers telkens hun portemonnee moesten trekken om de rekening te betalen voor wat banken fout hebben gedaan. Want Griekenland moet in leven worden gehouden vanwege uitstaande schulden van Duitse en Franse banken.

Als de politiek scenario’s schetst is veel mogelijk. Burgers zijn realistisch. Die eerlijkheid heeft tot nu toe ontbroken en Knot zet dat recht. Maar premier Rutte en minister De Jager zouden dat moeten doen. Hun Europese initiatieven die vragen om strenge handhaving zijn goed maar niet gericht aan de Nederlandse burger. De strategie om de burger onwetend te houden was volgens Knot niet langer houdbaar. Het punt was blijkbaar genaderd dat het gevaarlijk werd om niet te zeggen dat we Griekenland moeten laten vallen.

Foto: Politie blokkeert de toegang tot het Parlement in het centrum van Athene; YANNIS BEHRAKIS (REUTERS)

3 gedachten over “Bankpresident sluit failliet Griekenland niet uit

 1. Het schijnt mij als leek op economisch gebied beter en meer in overeenstemming met de harde werkelijkheid om Griekenland gefaseerd failliet te laten gaan. Beter voor de Europese burger en zeker beter voor de Griekse burger.
  De banken spelen een dubieuze rol in deze kwestie. En zoals gewoonlijk worden ze van harte gesteund door onze rechtse regering.
  Groet.

  Like

 2. @Reinjohn
  Nou, de werkelijkheid in Nederland is juist dat de banken niet van harte gesteund worden door de rechtse regering. Inclusief gedoogpartner.

  @Hannibal
  Zou kunnen. Er is nog een ander gevolg waarbij we tot nu toe onvoldoende stil hebben gestaan. Want Griekse euro’s circuleren ook in Nederland. Een Grieks briefje van 50 euro kan waardeloos worden als Griekenland uit de eurozone stapt. Dan kun je het maar beter niet in je portemonnee hebben. Het is herkenbaar aan een serienummer dat met een Y begint. Ik heb nog geen waarschuwingen in de pers gehoord, maar het kan niet lang meer duren of mensen worden gewaarschuwd geen Griekse euro’s meer te accepteren. In Duitsland blijken winkeliers al zover te zijn. Dan ontstaat een bizarre situatie.
  http://www.dailymail.co.uk/money/article-1270294/Serial-numbers-hold-key-euro-falls-apart.html?ito=feeds-newsxml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.